handdator

Visa fullständig version : Vattenmängd ?


backen
2005-06-10, 21:02
Har just börjat blanda egen gainer,blandar Vitargo enligt anvisningen
på burken (1,5 dl pulver med 6-8 dl vatten).
Häller också i ca 1dl Rapid hydro blend.
Frågan är om de där 6-8 decilitrarna räcker för
att göra blandningen isoton, eller bör man ha i
mera vatten ?
Tror att jag läst förrut någon gång att vattnet
räcker till för att lösa proteinet också, men jag
blev tveksam när jag såg pulvermängden i verkligheten :em:

Sverker
2005-06-11, 06:35
Ca 100 Dalton för en aminosyra.

Vassleprotein har en vikt mellan 20 000 - 25 000 Dalton vilket betyder 200 - 250 aminosyror i en kedja. Så långa kedjor påverkar inte den osmotiska potensialen så vassleprotein skall blandas med vatten så att den blir lättrinnande för snabbast upptag.

På RHB står att medelvikten är < 1500 Dalton vilket betyder att kejorna bara är 10 - 15 aminosyror långa och kan utöva osmotisk potensial ( dra till sig vatten ).

Mellan tummen och pekfingret blir det motsvarande ett maltodextrin när det gäller osmotisk potensial och ca 20 % inblandning är lagom.

backen
2005-06-11, 09:11
Hyfsat avancerat svar det där, men jag hänger nog inte med riktigt är
jag rädd :D På RHB burken står det 3 dl vätska till 1 dl pulver, men
behöver det vara 3 dl ytterligare eller räcker de 6-8 dl som vitargon
kräver ? Har bara tagit "1 portion" ännu för att förenkla det hela, skall
minska pulvermängden något. Jag väger 66 kg så det blir lite i överkant.

King Grub
2005-06-11, 09:27
För att få 20%-ig lösning tar du antalet gram kolhydrat det rör sig om och delar med 0.2. Då får du vattenmängden i ml där lösningen blir isoton.

E.S
2005-06-11, 09:37
Gör det något om man har mer vatten i?
Jag brukar blanda 25g protein och 40g kolhyderater med 4 dl vatten?

King Grub
2005-06-11, 09:39
Nej, det är bara positivt. En hypoton lösning ger snabbare magsäckstömning.

backen
2005-06-11, 09:42
1,5 dl vitargo = 75g , 75/0,2=375 ml vatten. Det är ju inte så
mycket precis, jämfört med de ordinerade 6-8. Om jag ändå
använder samma vattenmängd så borde det räcka för proteinets
"vattenbehov" eller ?

Sverker
2005-06-11, 13:27
1,5 dl vitargo = 75g , 75/0,2=375 ml vatten. Det är ju inte så
mycket precis, jämfört med de ordinerade 6-8. Om jag ändå
använder samma vattenmängd så borde det räcka för proteinets
"vattenbehov" eller ?


Ja. 375 ml vatten + 1.5 dl för vasslehydrolysatet ( 30 g / 0.2 = 150 g vatten )
=> 5.25 dl.
Nu så ger ju vitargo en rätt tjock smet så för att bli lättdrucken så är nog 6 - 8 dl bäst.

hasse36
2005-06-11, 13:50
För att få 20%-ig lösning tar du antalet gram kolhydrat det rör sig om och delar med 0.2. Då får du vattenmängden i ml där lösningen blir isoton.Är det verkligen det som är en 20-procentig lösning? Att man tex löser 200g maltodextrin i 1000g vatten.

För att blandningen skall innehålla 20% maltodextrin krävs att man blandar 200g maltodextrin med 800g vatten.

backen
2005-06-11, 15:01
Okej! Tack så mycket för hjälpen :bow: