Visa fullständig version : E-lista?
Någon som har länk till ngn lista där jag kan se vad alla olika e-nummer står för (konserveringsmedel osv), jag hittade inget på livsmedelsverket... Tycker det är lite sjukt att man kan komma undan en innehållsförteckning med detta...
Mvh Anton
LexSinner
2005-06-06, 21:52
http://www.slv.se/upload/dokument/Mat_Halsa/Tillsatser_i_mat/e_nummernyckel_05.pdf
Gott, tack, jag är dålig på att leta, nu gäller det bara att slå i sitt lexikon för att förstå orden då?...
LexSinner
2005-06-06, 22:08
Här är lite mer info angående det
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____4516.aspx
Någon som har länk till ngn lista där jag kan se vad alla olika e-nummer står för (konserveringsmedel osv), jag hittade inget på livsmedelsverket... Tycker det är lite sjukt att man kan komma undan en innehållsförteckning med detta...
Mvh Anton
Konserveringsmedel...låter otäckare än vad det är.
E200,E2001 och E202. Sorbinsyra. Liten kort fettsyra som vi förbränner men som stoppar ämnesomsättningen hos jäst, mögel och bakterier.
E210 och E211. Bensoesyra. Vi tar upp allt och kissar sedan ut allt igen.
Stoppar ämnesomsättningen hos jäst, mögel och bakterier precis som sorbinsyran.
Dessa två täcker säkert 75 % av konserveringsmedelen i livsmedel. De två arbetar tillsammans så att den totala mängden konserveringsmedel blir lägre. Folk brukar tvärtom reagera på att det är TVÅ konserveringsmedel med :(
Jag skulle däremot vara försiktig med nitrit, E250. Finns i korv, skinka , ost och fiskkonserver mm. Jagar man proteinrika livsmedel så kommer man lätt upp i ADI ( acceptabelt dagligt intag ) för nitrit.
King Grub
2005-06-07, 07:32
Att basera mål varje dag på kassler, skinka eller andra charkprodukter = :nono: som sagt.
Finns det inte några "skräckexempel" på djurdelar och annat osmakligt som man hört ryktas om ska gömmas sig bakom förteckningarna?
King Grub
2005-06-07, 16:16
E120 (karminrött) är löss. ;)
Tjaa...alginater, E400, E401, E402 och E404 kommer ju från sjögräs :D
Seriöst så skulle jag nog vara lite försiktig med azofärgämnen:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____4903.aspx
Finns det inte några "skräckexempel" på djurdelar och annat osmakligt som man hört ryktas om ska gömmas sig bakom förteckningarna?
Sen när blev djurdelar osmakligt?
E210 och E211. Bensoesyra. Vi tar upp allt och kissar sedan ut allt igen.
Känns inte så bra att man käkar bensenderivat :MrT:
Eller är det bevisat att vi inte plockar upp nåt av det?
Sorbinsyra har jag förresten syntetiserat fram på lab :D
http://66.102.9.104/search?q=cache:iFS8vLlar-sJ:www.swedhandling.com/pdf/221.pdf+bensoesyra%2Bld50&hl=sv
Allting är ett gift. Bara dosen är tillräckligt stor :D
Fast det behövs stora doser av bensoesyra.
Nu går ju inte bensessyra opåverkad genom kroppen utan avgiftas genom att den bildar en amid med glycin och utsöndras som "hippuric acid".
E120 (karminrött) är löss. ;)
Karminet är ett insektsextrakt som odlas fram på fikonkaktusar på teneriffa har jag skrivit i mina Livsmedelstoxikologianteckningar :)
Vad övrigt har jag kladdat ner..
E100 - gurkmeja (kurkumin)
E 163 - druvskal,svarta vinbär (antocyaner)
E 161g- kantareller, kräftskal (Kantaxantin)
King Grub
2005-06-07, 19:39
http://www.shenet.se/ravaror/karmin.html
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.