handdator

Visa fullständig version : Proteinpulver som tål uppvärmning?


flipp
2005-06-04, 11:16
Någon som vet vilka proteinpulver som tål uppvärmning och därmed bakning? Vad händer om man använder ett proteinpulver som inte tål uppvärmning vid bakning? Är det bara smaken som försvinner?

Mac
2005-06-04, 13:17
Tror Dahlblad har ett sådant som tål värme :thumbup:

flipp
2005-06-04, 13:21
Ok... vad händer om man använder ett som inte tål värme?

MyungChul
2005-06-04, 14:50
vissa aminosyror tar stryk/förstörs

LexSinner
2005-06-04, 21:43
Tror Dahlblad har ett sådant som tål värme :thumbup:

Det stämmer.. Dock bara upp till 100° :(

Sverker
2005-06-05, 06:51
Det stämmer.. Dock bara upp till 100° :(

Det är 100° inuti muffinsen eller vad det nu är som skall tillagas.
Ställer man ugnen på 175° så tar det en stund innan ytan på maten blir 100°. Först måste allt vatten dunsta bort innan temperaturen stiger.


Vad är det för fel på vispade ägg eller Kesella. De flesta kaseinprotein tål uppvärmning bättre.

LexSinner
2005-06-05, 13:27
Det är 100° inuti muffinsen eller vad det nu är som skall tillagas.
Ställer man ugnen på 175° så tar det en stund innan ytan på maten blir 100°. Först måste allt vatten dunsta bort innan temperaturen stiger.


Vad är det för fel på vispade ägg eller Kesella. De flesta kaseinprotein tål uppvärmning bättre.


Jo det är ju sant. Lite svårt att hålla koll på dock. Eller ja, det är ju bara att ta fram den digitala ugnstermometern så är det ju fixat :)

Tolkia
2005-06-05, 13:34
Ok... vad händer om man använder ett som inte tål värme?
Vissa sötningsmedel (jag antar att det är sötningsmedel i t.ex. ett proteinpulver med choklad- eller vaniljsmak, för hur skulle det smaka osötat? *spy* ) kan förstöras vid uppvärmning och börjar då smaka räv. Kolla vilket sötningsmedel som ingår, alltså.

flipp
2005-06-05, 21:23
Det känns lite godtyckligt och chansartat att slösa proteinpulver på bakning om man inte vet om det förstörs eller inte. Kanske ska man köra med sojamjöl och kessella osv istället. Fast vad är det som gör att dessa produktets protein inte förstörs av bakning?

Sverker
2005-06-06, 06:42
Fast vad är det som gör att dessa produktets protein inte förstörs av bakning?

Allt protein förstörs av värme. Aminosyrorna tar stryk vid upphättning.
Vassleprotein reagerar lite lättare och kasein lite trögare, mer beroende på hur de vecklar ut sig i smeten.

Det finnes ett tydligt tecken på att proteinet tar stryk och det är brunfärgning ! När det bildas stekyta på köttet och ägget eller brödskorpa vid bakning så är det proteinet som reagerar med olika socker. Aminosyrorna förstörs och du kan inte utnyttja dem.

Lizard
2005-06-06, 09:37
Vissa sötningsmedel (jag antar att det är sötningsmedel i t.ex. ett proteinpulver med choklad- eller vaniljsmak, för hur skulle det smaka osötat? *spy* ) kan förstöras vid uppvärmning och börjar då smaka räv. Kolla vilket sötningsmedel som ingår, alltså.

Aspartam förstörs, eller som du uttryckte det, smakar räv.
Saccarin (http://www.exhalemag.com/forum/index.php?showtopic=4234&hl=julmust%20light&st=30) eller Saccharin som det heter på engelska kan däremot upphettas.

Lizard