handdator

Visa fullständig version : Vassle och kasein


hammer95
2005-05-20, 10:18
Stämmer det att vassleprotein tas successivt upp på en timma och att kasein tas upp successivt under flera timmar (3-4?) ?
Vad är det som gör denna skillnad på dessa mjölkproteiner? Är det att kaseinprotein koagulerar och att vassle inte gör det?

Är det en katastrof om man tar vassleprotein på morgonkvisten, med tanke på att det kanske skulle kunna medverka till att proteinbalansen blir instabil under dagen?

Många frågor, men som man brukar säga: "Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite" :)

King Grub
2005-05-20, 10:28
Snabbt protein, som vassle, medför en hastig, stark och snabbt övergående ökning av aminosyrenivåerna i blodplasman.

Långsamt protein, som kasein, innebär en mer gradvis stegring av aminosyrenivåerna, men nivåerna håller sig också uppe under en längre tid.

Vassle ger större omedelbar proteinsyntes än kasein, men kasein ger bättre proteinbalans och större anabol effekt än vassle. Nedbrytning av muskelprotein minskas av kasein, men inte av vassle.

Det går att göra vassle mer anabolt genom att använda det som proteinkälla i ett blandat mål, dvs tillsammans med kolhydrat och fett, men kasein är det bättre valet för att stimulera anabolism och en positiv proteinbalans. Däremot är det ingen katastrof om man tycker det är smidigt att använda vassle.

AcidSleeper
2005-05-20, 10:45
Det går att göra vassle mer anabolt genom att använda det som proteinkälla i ett blandat mål, dvs tillsammans med kolhydrat och fett, men kasein är det bättre valet för att stimulera anabolism och en positiv proteinbalans. Däremot är det ingen katastrof om man tycker det är smidigt att använda vassle.

Är det därför det är bra att ta till frukosten?

hammer95
2005-05-20, 10:45
Tack Grub! Du är en klippa :thumbup:

King Grub
2005-05-20, 10:49
Är det därför det är bra att ta till frukosten?

Du menar vassle? Det finns inga bevis för att det skulle vara någon fördel över dygnet som helhet att använda till frukost i jämförelse med långsamt protein.