Visa fullständig version : Bakad potatis och klyftpotatis...
hammer95
2005-05-19, 14:14
Bakad potatis sägs ha ett riktigt högt GI-värde nämligen 98. Är det samma sak som gäller för klyftpotatis, som man själv gör i ugnen? I sådan fall kanske det är att rekommenderar att äta efter träningen (druvsocker GI 100 och malt 110)?
King Grub
2005-05-19, 14:21
Det är stor skillnad i GI på bakad potatis också. Just potatis är ett livsmedel som varierar oerhört från sort till sort och tillagningsmetod till tillagningsmetod. GI-värdena i studier på bakad potatis har varierat från 80 till 155 (vitt bröd-skala), på samma sorts potatis.
Efter träning är det ett sämre val än maltodextrin i och med att insulinsvaret inte motsvarar GI:t, samt att fibrer och annat som saktar ned magsäckstömning bör undvikas vid det tillfället.
Som kolhydratbas första mål när du kommer hem från gymmet passar det säkert bättre med bakpotät.
WHITEFOLKS
2005-05-19, 16:23
sålänge du inte lägger till någon olja till klyftpotatisen så borde det ju vara rätt jämbördigt.
hammer95
2005-05-19, 17:29
[QUOTE=King Grub]
Efter träning är det ett sämre val än maltodextrin i och med att insulinsvaret inte motsvarar GI:t, samt att fibrer och annat som saktar ned magsäckstömning bör undvikas vid det tillfället.
[QUOTE]
Okej, jag trodde att det var GI:t som bestämde hur insulinsvaret skulle reagera. Kan man säga att man bromsar ner insulinsvaret med fibrer och även fett?
WHITEFOLKS
2005-05-19, 17:39
Fibrer/fett sänker GI om inget annat.
King Grub
2005-05-19, 19:40
Okej, jag trodde att det var GI:t som bestämde hur insulinsvaret skulle reagera. Kan man säga att man bromsar ner insulinsvaret med fibrer och även fett?
Japp. Inte fett om det innebär att man lägger till fettkalorier, men talar vi om samma energimängd i jämförelse så. Oftast följs GI och II rätt bra åt, men inte alltid.
I ett blandat mål har både protein och fett större påverkan på måltidens GI än vad kolhydraterna har.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.