handdator

Visa fullständig version : Malto inte sött?


rQx
2005-05-17, 14:18
Hej.

Köpte för två veckor sedan en 25 kgs påse maltodextrin. Ska detta inte vara lite sött? Jag tar 80 gram men det blir inte det minsta sött. Dextropur blir ju jätte sött och på forumet här har det sagts att malto är mindre sött.
Ska det vara sött eller inte?

Herkulez
2005-05-17, 14:21
Nej malto ska inte vara sött, gillar du inte smaken kan du blanda i lite dextropur.

Jay-Z
2005-05-17, 14:23
Mitt maltrodextrin smakar absolut ingenting, eller så är det smarriga RHB som döljer smaken. :D

rQx
2005-05-17, 14:47
Okej, började undra om man fått fel eller det var utgånget eller något men nu vet jag :thumbup:

Ciger
2005-05-17, 15:23
Vad är det för näringsinnehåll i malto? 100% kolhydrater?

King Grub
2005-05-17, 15:24
Vad är det för näringsinnehåll i malto? 100% kolhydrater?

Av energin, men inte av vikten. Runt 90% eller strax över där. Lite fukt finns det i, precis som med druvsocker.

Slartibartfast
2005-05-17, 15:27
Min maltodryck smakar i alla fall lite sött.

King Grub
2005-05-17, 15:28
Beror på DE. Ett maltodextrin med DE 5 är minst sött, cirka 1/10 så sött som sackaros, medan ett maltodextrin med DE 18 är runt 1/4 så sött som sackaros.

Slartibartfast
2005-05-17, 15:29
Min malto har DE 19 tror jag. Skitgott!

King Grub
2005-05-17, 15:34
19 är så högt DE maltodextrin kan ha och fortfarande vara maltodextrin. :)

rQx
2005-05-17, 15:46
Hm... *Går och läser* ... Hittade ingen info om det... Fast jag letade inte så länge då man blev hyffsat dammig av maltot ... Måste ha läckt eller ngt :( ...
Har DE något med GI att göra då?

Vart köpte du ditt då?

A.K.O.A
2005-05-17, 16:04
Sorry om du tycker att jag "stjäl" din tråd, men jag har länge undrat hur bra/dåligt malto är för tänderna, ngn som vet?

ytterliggare en fråga, vad gör detta "värdet" på maltot i realiteten för skillnad, är det ett mått på hur snabbt det är?

rQx
2005-05-17, 17:44
Va fan sno inte!!! *grr27*



Skojja! ;)

Sverker
2005-05-17, 18:12
Sorry om du tycker att jag "stjäl" din tråd, men jag har länge undrat hur bra/dåligt malto är för tänderna, ngn som vet?

ytterliggare en fråga, vad gör detta "värdet" på maltot i realiteten för skillnad, är det ett mått på hur snabbt det är?

Tänderna. Är inte så farligt. Fastnar ju inte mellan tänderna och blir mums-mums för bakterier. Innehåller ingen syra som fräter på tänderna jmf med läsk eller smågodis. Vanligt socker/sackaros är mums-mums för vissa bakterier som är duktiga på att fästa till emaljen och växa där. Maltot är det inte.


Snabbhet.
Högre DE värde = fler och mindre glukoskedjor= högre osmotisk potensial= långsamare tömning av magsäcken = långsamare.

Lågt DE värde = färre men längre glukoskedjor = lägre osmotisk potensial och därmed snabbare :thumbup:

Kaboffastar
2005-05-17, 18:21
OT . någon som kan näringsvärdet på malto? hur många kcal osv ?

William
2005-05-17, 18:30
OT . någon som kan näringsvärdet på malto? hur många kcal osv ?

KG skrev ovan att strax över 90 % av malto är kolhydrater, resten fukt. Do the math :)

Mac
2005-05-18, 08:21
Sverker: Hur är det med druvsocker för tänderna då?

Sverker
2005-05-18, 16:14
Sverker: Hur är det med druvsocker för tänderna då?

Allt du äter blir också föda för bakterierna i munnhålan. En dryck är kort exponering och sedan är den borta. Godis, tuggummi etc är lååång exponering och större möjlighet för bakterier att få mat. Sämst är ju gelegodis och annat som fastnar i utrymmen mellan tänderna. Det blir mums-mums för bakterierna som kör mjölksyra av sockret. Syran fräter på emaljen.