handdator

Visa fullständig version : Hur länge ska man koka ägg?


izarul
2005-05-11, 20:48
Hur länge ska man koka ägg? hårdkokta ska dom vara. Mor är inte hemma, annars hade jag frågat henne?

Jense
2005-05-11, 20:48
8 min

izarul
2005-05-11, 20:51
8 min
Thx mate

King Grub
2005-05-11, 20:57
Mina XL-ägg är mjuka efter 8 minuter.

Nismo
2005-05-11, 20:57
Thx mate m8

Jense
2005-05-11, 20:57
Mina XL-ägg är mjuka efter 8 minuter.


okej. hur stora är dessa ägg?

Weird
2005-05-11, 21:02
Mor är inte hemma, annars hade jag frågat henne?
stackare. vem ska läsa gonattsaga för dig nu då ?? ;)

izarul
2005-05-11, 21:07
stackare. vem ska läsa gonattsaga för dig nu då ?? ;)
Hon spelade in ett band före hon gick, så det är lugnt, annars hade jag ringt dig ju

MyungChul
2005-05-11, 21:09
okej. hur stora är dessa ägg?

75-80g har jag för mig.. är dock inte säker.. googla annars

izarul
2005-05-11, 21:16
8 minuter, hmpff, visst... tack för 5 förstörda ägg.

Jense
2005-05-11, 21:37
vad gjorde du, exakt?

izarul
2005-05-11, 21:56
vad gjorde du, exakt?


Kokade upp vattnet, lade äggen, ett efter ett på en sked och förde ner dom i vattnet. Satte klockan på 8 minuter. Sköljde äggen i kallvatten efter klockan hade ringt.

Cilia
2005-05-11, 22:00
dom hade nog varit hårdkokta om du lagt ner dom i kallt vatten och kokat upp dom men som Grub sa beror det på storleken på ägg. Jag brukar välja 10 min så är jag säker på att dom är hårda och inte gröna men jag vet inte vilka strutsägg Grub väljer så det kanske är skillnad där.

annars måste jag säga att vi verkligen har nått de kulinariska höjderna i matkonst här *skrattar*

Weird
2005-05-11, 22:09
Hon spelade in ett band före hon gick, så det är lugnt, annars hade jag ringt dig ju
vilken tur

Focus
2005-05-11, 22:10
Om jag ska ha hårdkokta ägg brukar jag koka dom i 9 min.

LexSinner
2005-05-11, 22:16
Jag brukar också köra på 9 min. Lägger i dom direkt när vattnet är kallt dock

Mental
2005-05-11, 22:18
annars måste jag säga att vi verkligen har nått de kulinariska höjderna i matkonst här *skrattar*

Asså, te vatten, jag fattar inte? Jag har fått ut påsen ur pappersskyddet på nått sätt men jag vet inte hur jag får vattnet varmt?? Jag har ju hällt det i en kastrull precis som mamma gör, hjälp mig...


;)

axlpxl
2005-05-11, 22:34
Mina XL-ägg är mjuka efter 8 minuter.

Hönor tycker inte om att trycka ut XL-ägg. Köp vanliga istället.

Xponent
2005-05-11, 22:51
Asså, te vatten, jag fattar inte? Jag har fått ut påsen ur pappersskyddet på nått sätt men jag vet inte hur jag får vattnet varmt?? Jag har ju hällt det i en kastrull precis som mamma gör, hjälp mig...


;)

Be din mamma koka upp lite tevatten som du sedan smidigt kan frysa in. OBS, frys in i lämpliga portionsförpackningar så det inte blir för mycket tevatten åt gången.
När du sedan är sugen på te är det bara att plocka fram portionsvattnet från frysen, tina upp och värma tevattnet i mikron till lämplig temperatur. Vipps, så har du fått varmt tevatten utan att behöva besitta kunskapen om hur man kokar tevatten.
:thumbup:

Xponent
2005-05-11, 22:53
Angående ägg så kokar jag mina i minst 10 minuter, men jag försöker ta dem från spisen innan allt vatten kokat bort (vilket händer för ofta).

Grisen
2005-05-11, 23:33
8 minuter, hmpff, visst... tack för 5 förstörda ägg.

Till nästa gång; Lägg önskat antal ägg i en tillräckligt stor kastrull, det bör finnas lite mellanrum mellan äggen så att de inte "slår" mot varandra. Häll i kallt vatten så att vattnet täcker äggen. Ställ kastrullen på spisen och sätt på plattan på maxeffekt, när vattnet kokar så sänker du värmen till ca. 70-75 % av maxvärmen. På en spis med tolv värmesteg brukar steg nio vara lämpligt, medans på en spis med tio steg så brukar steg sju vara mest lämpat. Direkt efter du sänkt värmen så ställer du klockan på åtta minuter (tiden gäller ägg av liten- och medelstorlek) . När klockan ringer stånger du av plattan och ställer kastrullen i vasken, spola kallt vatten i kastrullen och låt stå i några minuter tills äggen kylts ner. Äggen är nu färdiga att förtäras!

Lizzie
2005-05-12, 13:33
Hur länge man kokar äggen beror väl på hur hårt kokta man vill ha dem. Jag vill ha mina löskokta - fast vitan ska vara fast...kanske 5 minuter och då räknar jag från det att vattnet börjat koka, och äggen låg i vattnet från början.

Jag vet en kille som precis hade flyttat hemifrån som ringde sin mamma när han höll på att koka ägg :
-Hur länge ska äggen koka.
Mamman svarade - mellan 7-10 minuter.
-Då måste det va något fel på mina ägg, de har kokat i en halvtimme och de är fortfarande hårda.

:laugh: Snacka om bortskämd unge, som aldrig skalat sina egna ägg!

datorjaevel
2005-05-12, 16:51
sanslöst....

Max
2005-05-12, 19:55
? Jag kokar mina medelstora ägg i 6-7 minuter och då är dom hårda. Ibland misslyckas jag med att få dom löskokta efter 5 minuter.

hangatyr
2005-05-13, 12:21
ägg kokas under den tid det tar att lyssna av 4 punklåtar, 2 metallåtar eller en doomlåt.

Tigerkotten
2005-05-13, 13:18
Är det någo farligt att göra dom för länge eller så med?
Råkar ibland koka äggen för länge, då menar jag ca 1timme.

Själv så lägger jag i ägge i kastrullen kallt vatten och sätter på plattan på max (6) sedan är det 12min från det.

löskokta ägg med kaviar och smör i en liten skål är mums

izarul
2005-05-13, 15:51
När klockan ringer stånger du av plattan och ställer kastrullen i vasken, spola kallt vatten i kastrullen och låt stå i några minuter tills äggen kylts ner. Äggen är nu färdiga att förtäras!

Föredrar att skala mina ägg Grisen.

j00ar
2005-05-14, 15:10
Jag gör såhär:

Tar x antal ägg, lägger ned i kastrullen med ett visst mellanrum.
Fyller på vatten så att de precis täcks. Sedan sätter jag på maxeffekt.
När vattnet kokar så ställer jag klockan på 4 min. Perfekt tid eftersom äggen blir lite lösa och lite hårdkokta! Wünderbar!

Men eftersom de flesta har olika tider så beror nog tillagningssättet på vilken sorts spis man har. :booty:

Cilia
2005-05-14, 16:25
Asså, te vatten, jag fattar inte? Jag har fått ut påsen ur pappersskyddet på nått sätt men jag vet inte hur jag får vattnet varmt?? Jag har ju hällt det i en kastrull precis som mamma gör, hjälp mig...


;)
hehehehe det va kul...

Chosen
2005-05-14, 16:30
Hur länge ska man koka ägg? hårdkokta ska dom vara. Mor är inte hemma, annars hade jag frågat henne?

Tills äggkokaren piper ;)

mystic[-_-]
2005-05-14, 17:42
8 minuter, hmpff, visst... tack för 5 förstörda ägg.

klanten :thumbup:

matte2k
2005-05-16, 13:30
Lägg dem i vattnet och sett på fullt drag.
När dem börjar koka ställer du klockan på 5.5-6min...
Då blir dem härligt krämiga å goa...

izarul
2005-05-17, 22:15
']klanten :thumbup:


=) Är mästare på att koka ägg nu.

Cilia
2005-05-17, 22:17
=) Är mästare på att koka ägg nu.
grattis du är nu på god väg att bli en gormetkock *nickar*

Dumleman
2005-05-19, 00:01
Om vi säger att jag har råkat löskoka 18 ägg och kylt ner dem. Går det att göra äggen hårda genom att koka de igen eller blir det något fel då? :)

Fatalist
2005-05-23, 14:34
7 minuter för storlek L (63-73g) så får du hård vita men mumsigt sölig gula :eating:

GymTT
2005-05-23, 19:18
7-8 minuter är väl lagom om du vill ha äggen lagom, beror på dina behov.

MVH TT

tenchi
2005-05-23, 19:58
Hönor tycker inte om att trycka ut XL-ägg. Köp vanliga istället.

jag funderade på det där.... det stämmer säkert. jag menar hur skönt är det att själv trycka ut en megastor och hård skit?

fast kan man bestämma äggets storlek? Säger man till hönan "värp inte XL-ägg för då får du aj-aj"? Äggproducenterna som i sin tur tjänar pengar på de ovala små sakerna vill ju helst ha storlek large på äggen. Small och XL är inte "välkommet".

Det var iaf vad min kollega som är i branschen sa.

Cilia
2005-05-23, 22:10
Om vi säger att jag har råkat löskoka 18 ägg och kylt ner dem. Går det att göra äggen hårda genom att koka de igen eller blir det något fel då? :)
jag har provat det och det är ingen hit direkt.

MyungChul
2005-05-23, 22:15
Om vi säger att jag har råkat löskoka 18 ägg och kylt ner dem. Går det att göra äggen hårda genom att koka de igen eller blir det något fel då? :)

lär bli sönderkokt vita med något konstigt gul/brun/grönaktigt i mitten. testa med ett ägg

Tic Tac
2005-05-23, 23:17
Det där med att vattnet skall täcka äggen är bara att slösa med tid och energi (från spisen alltså).

Lägg äggen i kastullen, häll istället bara på ca 2 cm vatten (går ännu fortare om vattnet är varmt). När vattnet börjar koka stänger man av plattan, och klockar därifrån lika lång tid som man brukar (8-9 min ger lagom hårdkokta ägg enligt min smak). Spola sedan med kallt vatten.

Brukar vara många som inte tror mig när jag säger att det här funkar lika bra, men prova!

Piranha
2005-05-24, 09:16
7-8 minuter för hårtkokta .

4-5 för löskokta.

Har hänt jag kokat dem i 45 minuter ibland .. men men



Fick du ingen instuktionsbok med äggen ?

keZo
2005-05-24, 12:29
Allt man behöver veta om äggkokning!! (http://www.svenskaagg.se/knackettagg/brunch/brunch4.html)

Tolkia
2005-05-24, 22:04
Brukar vara många som inte tror mig när jag säger att det här funkar lika bra, men prova!
Jag kan intyga att det fungerar. Äggproteinerna denaturerar en bra bit under 100 grader.

Markus H
2005-05-25, 14:46
8 minuter, hmpff, visst... tack för 5 förstörda ägg.


Var du tvungen att skala alla ägg innan du insåg att de var lös- *screwy* kokta ???

replay
2005-05-25, 17:52
jag funderade på det där.... det stämmer säkert. jag menar hur skönt är det att själv trycka ut en megastor och hård skit?

fast kan man bestämma äggets storlek? Säger man till hönan "värp inte XL-ägg för då får du aj-aj"? Äggproducenterna som i sin tur tjänar pengar på de ovala små sakerna vill ju helst ha storlek large på äggen. Small och XL är inte "välkommet".

Det var iaf vad min kollega som är i branschen sa.

Nja, har för mig att hönorna ibland "råkar" lägga ett XL-ägg och då tas dessa tillvara. Alltså finns det inte hönor som lägger XL-ägg utan många hönor som ibland lägger stora. ;)

YTS
2005-05-30, 23:59
Så här kokar jag mina ägg energisnålt:
Lägg äggen i kastrullen och täck med vatten, lägg på locket och sätt på plattan på max. När det kokar ordentligt stänger jag av plattan och låter stå 12 minuter.

Yngve

Wooch
2005-05-31, 08:37
Så här kokar jag mina ägg energisnålt:
Lägg äggen i kastrullen och täck med vatten, lägg på locket och sätt på plattan på max. När det kokar ordentligt stänger jag av plattan och låter stå 12 minuter.

Yngve

jag gör likadant och tycker det funkar bra :thumbup:

axlpxl
2005-05-31, 17:58
fast kan man bestämma äggets storlek? Säger man till hönan "värp inte XL-ägg för då får du aj-aj"? Äggproducenterna som i sin tur tjänar pengar på de ovala små sakerna vill ju helst ha storlek large på äggen. Small och XL är inte "välkommet".


Jag vet faktiskt inte hur dom får så stora ägg, om dom har speciella höns eller matar dom på ett speciellt sätt, men vanliga ägg som värps på vanliga "hemma"-gårdar är som Large eller liiite mindre typ, åtminstone det jag upplevt. Så dom XL-äggen vet jag inte var dom kommer ifrån, rör dom åtminstone inte, stödjer inte sånt.

JJ
2005-06-01, 08:55
Äldre höns ger större ägg.

Grisen
2005-06-01, 12:52
Äldre höns ger större ägg.

Då förstår jag varför de äggen smakar så äckligt.