handdator

Visa fullständig version : Vad för proteinsort i kesella och hur är II-nivån?


Bjorne
2005-05-08, 22:26
Hejsan

Som rubriker säger.

Vad innehåller Kesella för slags protein? Samma som mjölk (20% vassle, 80% kasein)?
Utsöndrar man mycket insulin ifall man trycker en 250g? :)

WHITEFOLKS
2005-05-08, 22:33
Mjolkprotein med medfoljande II ;) Dvs ganska hogt II men det ar ju ingenting man bor oroa sig for fran proteinkallor eller overhuvudtaget egentligen.

Bjorne
2005-05-08, 22:43
Mjolkprotein med medfoljande II ;) Dvs ganska hogt II men det ar ju ingenting man bor oroa sig for fran proteinkallor eller overhuvudtaget egentligen.Det är väl faktiskt så att en hög insulinutsöndring, utan högt blodsocker kan få kroppen att bryta ner muskler?


20% av Kesella protein mängd är alltså vassle?

WHITEFOLKS
2005-05-08, 22:46
TROR att det ar nastan 100% kasein i kesella/ost men oavsett sa kvittar det ju i princip. Visst II ar en sak man kan tanka pa men det ar inte ofta man trycker i sig sadana mangder protein som det kan bli med kolhydrater.

Bjorne
2005-05-08, 23:17
Någon som vet lite säkrare?

WHITEFOLKS
2005-05-08, 23:25
http://www.bk-sportsmag.se/artiklar/vassle_mjolkindustrins_-_gava_till_manniskorna.htm

King Grub
2005-05-09, 04:59
Kasein är det protein som ger bäst proteinbalans och störst anabol effekt hos unga individer.

II:t på just kesella är inte testat, men II:t för keso är högt, och kesellans borde inte ligga alltför långt därifrån. Det går inte att säga hur mycket insulin just du producerar efter att ha ätit något; har toppidrottsman med superinsulinkänslighet behöver inte frisätta mycket insulin alls, medan en soffpotatis behöver det. Insulin är dessutom ett livsnödvändigt hormon.

Sverker
2005-05-09, 05:18
Någon som vet lite säkrare?

Det är nästan 100 % kasein i Kessella.





Lite vassleproteiner blir alltid kvar i ostmassan, men nästan 100 % kasein blir det.

Bjorne
2005-05-09, 06:15
Kasein är det protein som ger bäst proteinbalans och störst anabol effekt hos unga individer.

II:t på just kesella är inte testat, men II:t för keso är högt, och kesellans borde inte ligga alltför långt därifrån. Det går inte att säga hur mycket insulin just du producerar efter att ha ätit något; har toppidrottsman med superinsulinkänslighet behöver inte frisätta mycket insulin alls, medan en soffpotatis behöver det. Insulin är dessutom ett livsnödvändigt hormon.Förstår inte hur II:et kan vara högt, det är ju långsamt protein och så fruktansvärt lite kolhydrater, är det maltodextrin de där kolhydraterna eller, hehe *rolleyes*

King Grub
2005-05-09, 06:28
Förstår inte hur II:et kan vara högt, det är ju långsamt protein och så fruktansvärt lite kolhydrater, är det maltodextrin de där kolhydraterna eller, hehe *rolleyes*

Det är inte kolhydraterna i mjölk som står bakom insulinutsöndringen, utan det är aminosyrorna som stimulerar insulinfrisättning.

Bjorne
2005-05-09, 06:50
Det är inte kolhydraterna i mjölk som står bakom insulinutsöndringen, utan det är aminosyrorna som stimulerar insulinfrisättning.Trodde att det var vassleproteinet i mjölken som orsaka det höga II'et, å då Kesella nästan bara innehöll Kasein trodde jag att det inte skulle utsöndras så mycket insulin.

King Grub
2005-05-09, 06:51
Allt protein orsakar insulinutsöndring. Vassle stimulerar insulinfrisättning mest av mjölkproteinerna, men även kasein ligger betydligt högre än t ex nöt-, gris- och fågelkött och ägg. Som en del av en komplett måltid med kolhydrat och protein är skillnaden mindre.

King Grub
2005-05-09, 07:01
"Plasma insulin levels similarly increased after both meals. The values were, at 0, 40, and 300 min, 6.2 ± 2.4, 16.8 ± 12.8, and 6.3 ± 3.4 µU/ml, and 7.5 ± 1.3, 19.8 ± 5.3, and 6.1 ± 1.4 µU/ml for CAS and WP, respectively."

Proc. Natl. Acad. Sci. USA Vol. 94, pp. 14930-14935, December 1997

hasse36
2005-05-09, 07:01
På vilket sätt skiljer sig proteinerna åt. Jag minns från bilogilektionerna att det finns en primär, en sekundär och en tertiär proteinstruktur. Man använde sig av liknelsen med en telefonsladd. Den primära strukturen är helt enkelt aminosyrasekvensen, den sekundära är spiralvridningen och den tertiära är som om man försöker få plats med sladden i en knuten hand.

Är det på den tertiära nivån som vassleprotein och kasein skiljer sig åt?

Sverker
2005-05-09, 07:36
Ja !

Vassleproteinet har en struktur som gör att de är synnerligen vattenlösliga. De flyter runt bra i vattnet. När de denatureras av värme eller syra så är de fortfarande lösliga i vatten och enzymerna kan lätt fortsätta att bryta ned proteinet till aminosyror.

Kasein är helt annorlunda. En tunn vattenlöslig ytan men ett stort fettlösligt inre. När pepsinet/löpe-enzymet klipper bort Kappa-kaseinet eller kaseinet blir surt så blottar sig kaseinet med sin "feta" sida ut mot vattnet. Direkt klumpar kaseinet ihop sig med andra "feta" kaseinklumpar eller rent fett och bildar tjocka klumpar ( ostmassa/Keso ). Klumparna har dålig löslighet i vatten och visar en liten yta ut mot matspjälkningsenzymerna.

Detta innebär att enzymerna behöver lång tid på sig att bryta ned kaseinet till fria aminosyror.

King Grub
2005-05-09, 07:47
Detta innebär att enzymerna behöver lång tid på sig att bryta ned kaseinet till fria aminosyror.

Dock inte efter träning; då är det faktiskt tvärtom för fenylalaninbalansen.

"Our results suggest that this conclusion is not applicable to the muscle after exercise... there was no significant difference in phenylalanine balance, although the mean value was ~35% less for whey than for casein."

Och fenylalaninbalansen är det som visar gensvaret på muskelproteinbalansen som helhet.

"In this case, the uptake of phenylalanine can be considered indicative of the true response of muscle protein balance... it can be assumed that all the phenylalanine taken up by the muscle was utilized for muscle protein synthesis."

Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81. Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise.

Sverker
2005-05-09, 07:51
Dock inte efter träning; då är det faktiskt tvärtom för fenylalaninbalansen.




Que :confused:

Kaseinet klumpar ihop sig oavsett när på dygnet du äter det.

Skulle matspjälkningen köra med racerfart direkt efter träningen och skicka ut mer matspjälkningsenzymer då ?

King Grub
2005-05-09, 07:53
"The pattern of amino acid appearance in the blood was markedly different for casein than for whey proteins. Arterial leucine concentrations peaked earlier and at a greater magnitude during WH than CS. Boirie et al. reported a similar pattern of leucine concentrations in response to whey and casein ingestion at rest. The differences in leucine appearance in the blood were attributed to differences in digestive properties. Whey proteins remain soluble in the stomach, and thus are emptied rapidly, whereas casein is converted into a solid clot, and emptied more slowly from the stomach. These differences in digestive properties likely contribute to the different pattern of amino acid concentrations noted after ingestion of whey proteins and casein. Thus, casein has been termed a slow protein, and whey protein has been termed a fast protein. In this study, although the pattern of leucine in the blood of the leg after protein ingestion was as would be expected from previous studies, phenylalanine concentrations did not seem to follow the previously reported patterns as clearly. Arterial phenylalanine concentrations initially were similar for the proteins; the arterial concentrations remained elevated for a longer period of time after casein ingestion. It is possible that the large amount of leucine transported into the blood from the gut overloads the transport proteins, competitively inhibiting the amount of phenylalanine that can be transported at the same time. Phenylalanine and leucine share the L amino acid transport system, and this system can be competitively inhibited, thus blunting the peak phenylalanine concentrations."

Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81. Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise.

King Grub
2005-05-09, 07:56
Det är ingen skillnad i anabolt gensvar från kasein eller vassle efter träning.

"There is no difference in the percent of amino acid taken up by the leg that was ingested between the ingested proteins (~10% for phenylalanine and ~11-15% for leucine), suggesting that there is no difference in the anabolic response.

Furthermore, the phenylalanine uptake relative to ingested (i.e., the ratio of intake/ingested phenylalanine) is virtually identical for the two proteins, lending support to the notion that there is no difference in the anabolic response to the two proteins.

Regardless, it is clear that both proteins stimulate an anabolic response in muscle after exercise.

In summary, ingestion of casein and whey proteins after resistance exercise stimulated net muscle protein synthesis by providing essential amino acids. Thus, consumption of whole proteins after exercise may be an effective strategy to increase muscle size and strength. The blood amino acid pattern of appearance differs for casein and whey proteins, likely resulting in greater oxidation of leucine when whey protein was ingested."

Och den här studien är helt tillförlitlig; det är inga stolpskott som ligger bakom den, utan Tipton och Wolfe, världens främsta forskare inom området protein och proteinsyntes för styrketränande.

Sverker
2005-05-09, 08:04
Bra King Grub !

Detta verkar vara logiskt
"It is possible that the large amount of leucine transported into the blood from the gut overloads the transport proteins, competitively inhibiting the amount of phenylalanine that can be transported at the same time. Phenylalanine and leucine share the L amino acid transport system, and this system can be competitively inhibited, thus blunting the peak phenylalanine concentrations."


Att transportsystemen mättas snabbt. Frågan blir ju då hur mycket protein man kan äta upp tills transportörena blir mättade ? 6 g, 25 g 50 g ?

King Grub
2005-05-09, 08:10
Det är ett dosrelaterat anabolt svar på proteinintaget efter träning; 6 gram essentiella aminosyror (EAA) stimulerar proteinsyntesen dubbelt så effektivt som 3 gram. Det finns dock en övre gräns, där ingen ytterligare stimulans fås från ett och samma mål. Den gränsen är inte fastslagen, men den ligger någonstans mellan dessa 6 gram EAA och 20 gram EAA, då 40 gram EAA inte stimulerar proteinsyntesen mer än 20 gram.

"Because the NB response was double the response to two doses of a mixture of 3 g of EAA + 3 g of nonessential AA (NEAA), we conclude that NEAA are not necessary for stimulation of NB and that there is a dose-dependent effect of EAA ingestion on muscle protein synthesis."

Am J Physiol Endocrinol Metab. 2002 Oct;283(4):E648-57. Essential amino acids and muscle protein recovery from resistance exercise.

"Net muscle protein synthesis was similar when 20 g and 40 g of essential
amino acids were ingested after resistance exercise"

Ytterligare anabol stimulans måste komma från nästa mål.

"Any further stimulation must occur following the next meal."

J Sports Sci. 2004 Jan;22(1):65-79. Protein and amino acids for athletes.

Icke-essentiella aminosyror är alltså inte nödvändiga för proteinsyntes.

Dock förlänger ett intakt protein den anabola effekterna av EAA+CHO.

"We conclude that after resistance exercise, a mixture of whey protein, AA, and CHO stimulated muscle protein synthesis to a greater extent than isoenergetic CHO alone. Further, compared to previously reported findings, the addition of protein to an AA+ CHO mixture seems to extend the anabolic effect."

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Jun;14(3):255-71. Effect of an amino acid, protein, and carbohydrate mixture on net muscle protein balance after resistance exercise.

Nismo
2005-05-09, 08:24
Det är ingen skillnad i anabolt gensvar från kasein eller vassle efter träning.

Hur kommer det sig då att man säger att man ska ha vassle i sin gainer direkt efter träning?

King Grub
2005-05-09, 08:41
Hur kommer det sig då att man säger att man ska ha vassle i sin gainer direkt efter träning?

Det behöver du inte. Men vassle är rikt på essentiella aminosyror och billigare än kaseinprotein.

Mjölkprotein är bra på att stimulera anabolt gensvar efter träning.

J Am Coll Nutr. 2005 Apr;24(2):134S-139S. Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men

J Am Coll Nutr. 2004 Aug;23(4):322-30. Effect of post-exercise supplement consumption on adaptations to resistance training.

Både kasein och vassle är mjölkproteiner och ger lika bra fenylalaninbalans efter belastningsträning.

Jay-Z
2005-05-09, 09:44
Det behöver du inte. Men vassle är rikt på essentiella aminosyror och billigare än kaseinprotein.

Mjölkprotein är bra på att stimulera anabolt gensvar efter träning.

J Am Coll Nutr. 2005 Apr;24(2):134S-139S. Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men

J Am Coll Nutr. 2004 Aug;23(4):322-30. Effect of post-exercise supplement consumption on adaptations to resistance training.

Både kasein och vassle är mjölkproteiner och ger lika bra fenylalaninbalans efter belastningsträning.

Innebär det också att det är egalt om vasslet är koncentrat, isolat eller hydrolysat?

Så i princip skulle förträningsdrinken innehålla hydrolyserat vassleprotein för att vara optimal medan efterträningsdrinkens innehåll inte är lika viktigt avseende proteinkälla?

King Grub
2005-05-09, 09:45
Är det något som skall göra skillnad är det det; ett hydrolysat kan mycket väl teoretiskt vara effektivare, men det är inte bevisat. Hydrolysat samverkar med kolhydraterna för större insulinutsöndring och snabbar på glykogeninlagringen. Hydrolysat tas upp snabbare, men just studier på effekt efter styrketräning saknas, och det kan ju som ovan nyligen bevisat få en helt annan effekt efter just styrketräning än vid vila.

hasse36
2005-05-09, 10:18
Det behöver du inte. Men vassle är rikt på essentiella aminosyror och billigare än kaseinprotein.

Mjölkprotein är bra på att stimulera anabolt gensvar efter träning.

J Am Coll Nutr. 2005 Apr;24(2):134S-139S. Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men

J Am Coll Nutr. 2004 Aug;23(4):322-30. Effect of post-exercise supplement consumption on adaptations to resistance training.

Både kasein och vassle är mjölkproteiner och ger lika bra fenylalaninbalans efter belastningsträning.
Är detta nyförvärvad kunskap? Den ena referensen är pinfärsk.

Du, och flera andra på forumet, har tidigare rekommenderat vassle. Inte för att det är billigt - utan för att det är snabbt.

Om det funkar smak- och hanteringsmässigt så kan man alltså byta ut vasslepulvret mot kvarg.

Vad händer med magsäckstömningen? Blir den långsammare med kvarg i gainern?

King Grub
2005-05-09, 10:24
Ja, det är ny kunskap!

Studien som visar att proteinsyntesen efter träning är likvärdig efter intag av kasein och vassle (Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81. Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise) har jag nyligen fått i fullängdsversion. Aldrig förr har proteinerna jämförts i effekt just efter styrketräning.

Vad gäller magsäckstömning:

"Six healthy males were randomized to receive one of the following four solutions: whey whole protein (W), casein whole protein (C), whey peptide hydrolysate (WHY) or casein hydrolysate (CAHY). All solutions were matched for volume (600 mL), nitrogen content (9.3 g/L), energy density (1069-1092 kJ/L), osmolality (288-306 mosmol/kg), pH (6.9-7.0) and temperature (37 degrees C).

Solutions were emptied at similar rates."

Eur J Nutr. 2004 Jun;43(3):127-39. Epub 2004 Jan 6. Gastric emptying, gastric secretion and enterogastrone response after administration of milk proteins or their peptide hydrolysates in humans.

Upptaget i tarmen är långsammare för kasein, men detta gäller inte fenylalaninbalansen, som är avgörande för det anabola gensvaret och muskelproteinsyntesen, efter styrketräning, enligt ovan.

Jay-Z
2005-05-09, 11:03
Studien, Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81. Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise, verkade intressant. Ja, iaf abstract. ;)

Det jag funderade på ang studien:

- Proteindrinken intogs en timme efter avslutat pass. Kan tidsaspekten ha påverkat?

- Det nämns ingenting om snabba kolhydrater, är detta något som skulle kunna påverka leucin- och fenylalaninnivåerna?

- Leucinnivåerna var högre med vassleproteinet och fenylalaninnivåerna högre med kaseinet. Blanda i så fall?

- Är fenylalanin viktigare än leucin för muskelbyggnad. Jag trodde det var tvärtom, om man nu kan göra den distinktionen?

- När kommer tråden "Den optimala efterträningsdrinken - Part II"? ;)

Sverker
2005-05-09, 11:13
Innebär det också att det är egalt om vasslet är koncentrat, isolat eller hydrolysat?

Så i princip skulle förträningsdrinken innehålla hydrolyserat vassleprotein för att vara optimal medan efterträningsdrinkens innehåll inte är lika viktigt avseende proteinkälla?


Fortast ut, måste fortfarande gälla, enligt mig.
Det gäller ju att efter träningen fortast möjligast mätta transportörrna. Är de inte mättade så är det ju inte maximal ( optimal ? ) mättnad i blodet med aminosyror.

Att det sedan blir onödigt dyrt med hydrolysat som står och väntar i kön utan det blir mer kostnadseffektivt med ett långsammare protein är ju en annan sak.

Det är ju möjligt att företräningendrinken redan mättat blodet och vilket protein som helst fungerar efteråt ?


Kanske en flerstegsraket här med flera olika proteinkällor.

King Grub
2005-05-09, 11:16
Studien, Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81. Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise, verkade intressant. Ja, iaf abstract. ;)

Det jag funderade på ang studien:

- Proteindrinken intogs en timme efter avslutat pass. Kan tidsaspekten ha påverkat?

- Det nämns ingenting om snabba kolhydrater, är detta något som skulle kunna påverka leucin- och fenylalaninnivåerna?

- Leucinnivåerna var högre med vassleproteinet och fenylalaninnivåerna högre med kaseinet. Blanda i så fall?

- Är fenylalanin viktigare än leucin för muskelbyggnad. Jag trodde det var tvärtom, om man nu kan göra den distinktionen?

- När kommer tråden "Den optimala efterträningsdrinken - Part II"? ;)

Hade du läst mer än bara PubMed-abstraktet hade du inte haft dom frågorna.

Vad hände med leucinet från vasslet? Jo, det oxiderade och användes inte till proteinsyntes. Snopet, vad?

"These calculations indicate that casein results in negligible oxidation of leucine, whereas whey protein ingestion resulted in oxidation of ~57% of the leucine taken up by the muscle."

"the only metabolic fate for phenylalanine taken up by the muscle is for protein synthesis."

men

"Leucine taken up across the leg may be utilized for muscle protein synthesis, as well as oxidation by the muscle. Thus, the uptake values for leucine do not truly represent the potential for muscle protein accretion."

Det är oklart vilket protein, kasein eller vassle, som stimulerar bäst anabolt gensvar.

"Regardless, it is clear that both proteins stimulate an anabolic response in muscle after exercise, but it is less clear whether one protein results in greater stimulation than the other."

Ett intag av EAA+CHO påverkar inte det anabola gensvaret på motsvarande intag 1 h senare.

"Further, prior intake of amino acids and carbohydrate does not diminish the metabolic response to a second comparable dose ingested 1h later."

Kolhydrat tillsammans med protein ger en synergistisk effekt.

"These findings indicate that the combined effect on net muscle protein synthesis of carbohydrate and amino acids given together after resistance exercise is roughly equivalent to the sum of the independent effects of either given alone. The individual effects of carbohydrate and amino acids are likely dependent on the amount of each that is ingested."

Med Sci Sports Exerc. 2003 Mar;35(3):449-55.

Jay-Z
2005-05-09, 11:48
Hade du läst mer än bara PubMed-abstraktet hade du inte haft dom frågorna.


Ehm... :em:

Sverker och King Grub: Much appreciated! :thumbup:

Scratch89
2005-05-11, 16:26
Så det jag körde på förut, dvs 1 liter lättmjölk med en dl druvsocker var faktiskt... Optimalt? :D

King Grub
2005-05-11, 16:38
Så det jag körde på förut, dvs 1 liter lättmjölk med en dl druvsocker var faktiskt... Optimalt? :D

Nej, laktos är en dålig kolhydratkälla efter träning. Druvsocker är inte optimalt det heller.

Det är inte hydrolyserat protein i lättmjölk.

Det är 5 gram fett i 1 liter lättmjölk.

Scratch89
2005-05-11, 16:44
Nej, laktos är en dålig kolhydratkälla efter träning. Druvsocker är inte optimalt det heller.

Det är inte hydrolyserat protein i lättmjölk.

Det är 5 gram fett i 1 liter lättmjölk.
Fan också. Men vad är det för mjölk man ska dricka då? Och vad ska man blanda det med?
(Jag har inget malto o jag tycker det funkar bra med dextropur)

King Grub
2005-05-11, 16:48
Hydrolysat får du inte i någon mjölk. Det nämnde jag bara därför att du drog upp "optimalt". ;)

Minimjölk lär väl vara bäst av mjölksorterna.

Scratch89
2005-05-11, 18:50
Hydrolysat får du inte i någon mjölk. Det nämnde jag bara därför att du drog upp "optimalt". ;)

Minimjölk lär väl vara bäst av mjölksorterna.
Nu hänger jag inte med. Hydrolysat? vad är det o ska man ha det? vart får man det ifrån? ;)

King Grub
2005-05-11, 19:28
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=42259