handdator

Visa fullständig version : Glykogen och muskelprotein.


chopper
2005-05-06, 18:08
Har funderat på en sak.

Kroppen kan ju bryta ned muskelprotein (muskelmassa) och inuti musklerna finns det glykogen inlagrat, energi som man bl a använder sig i stor utsträckning av när man styrketränar.

Min fråga är:

Hur kan kroppen bryta ned något utan att tömma innehållet först? Eller försvinner muskelglykogenet i muskeln när proteinkatabolism inträffar?
Måste glykogenet i muskeln vara obefintligt innan kroppen kan bryta ned muskeln kanske?

Man kan ju inte förminska en ballong fylld med luft om man inte tömmer den på luft, så man borde ju inte kunna bryta ned muskelvävnad och behålla innehållet (glykogenet) för då blir det för mycket glykogen i muskeln eftersom den är mindre då.

King Grub
2005-05-06, 18:33
Det är inte det ena eller det andra som sker. Jag tror att ett stort problem för dom flesta är, att dom tror att det är antingen proteinnedbrytning eller proteinsyntes som sker, samtidigt. Det sker både proteinsyntes och proteinnedbrytning. Är proteinnedbrytningen större än proteinsyntesen är man i negativ proteinbalans. En tränande individ befinner sig regelbundet i negativ proteinbalans, men det är 24-timmarsbalansen som är den avgörande, och är proteinsyntesen här större än proteinnedbrytningen, sker muskeltillväxt.

Muskelprotein bryts alltid ned och används som bränsle under aktivitet; en del av främst de grenade aminosyrorna oxiderar till energi, medan ytterligare en del används som substrat för glukoneogenes. Styrketräning minskar akut proteinsyntesen och ökar proteinnedbrytning under aktiviteten. Efter styrketräning är proteinsyntesen förhöjd upp till 48 h, men även muskelnedbrytning är fortsatt förhöjd, och positiv proteinbalans kan bara uppnås vid tillförsel av essentiella aminosyror.

Ju lägre glykogennivåer, desto större är proteinnedbrytning i den aktiverade muskeln.

I fastande tillstånd är proteinbalansen negativ tills fastan bryts.