handdator

Visa fullständig version : Lägre GI efter en dag?


hammer95
2005-05-02, 08:03
Om man kokar potatis/ris och låter det ligga i kylen ca ett dygn, kommer potatisen/riset att få ett lägre GI av det (alltså om man väntar ett dygn med att äta det) ?

King Grub
2005-05-02, 08:07
Ja, du behöver inte låta det svalna så länge heller. Det räcker med att låta t ex potatis svalna i rumstemperatur och sedan ställa in den i kylskåpet tills den är kall för att GI:t skall sjunka från 106 till 32. Potatis som från början har GI 80 eller så sjunker säkert till ännu lägre siffror än 32. Potatissallad är guld.

Samma princip gäller för ris och pasta (alla stärkelsebaserade livsmedel) i och med bildandet av resistent stärkelse, men det är bara för potatis det finns några uppmätta värden. Du kan dock räkna med en rejäl sänkning.

hammer95
2005-05-02, 08:13
Tack för svaret!

Vad är det som gör att potatisen för ett högre GI av att man mosar den till potatismos?

King Grub
2005-05-02, 08:20
Det blir extremt finfördelat (ju finare mos, särskilt pulver, desto mer fördelat), vilket innebär en större yta för enzymerna att snabbt komma åt stärkelsen och bryta ned den.

Marini
2005-05-02, 08:53
hmm.. men om jag då värmer upp potatisen eller riset i micron, återgår GI till sitt normala värde då?

King Grub
2005-05-02, 09:11
Nej. Det är möjligt att det stiger igen, men absolut inte tillbaka till ursprungsvärdet. Men det är avkylningen som sänker GI:t. Näringsämnen kan säker förloras om man håller på och värmer upp flera gånger, fram och tillbaka.