handdator

Visa fullständig version : Vikten av kost & träning?


Hoffa
2005-04-29, 21:15
Jag funderade på det här idag. Jag har funderat på det korta stunder tidigare också, efter man kört slut på benen i benpressen så undrar jag ibland om all denna träning och kosthållning bara är för att lägga på sig muskler i perioder och tappa fett i perioder eller om det finns "djupare" och viktigare meningar med styrketräning och god kosthållning?

Jag läste en bok som hette "det ofullkomliga djuret" av någon Burenholt tror jag det var. Den handlade om vilket liv våra kroppar är skapta för osv (stenålders tjohejset) och där stod det bla att stenåldersmänniskan rörde på sig ca 1.5 mil per dag och massa annat.

Det skulle vara skönt att kunna motivera sig ibland med att "detta är nödvändigt för min kropp" eller att "om jag sitter framför datorn och äter mackor och yoghurt i 6 månader så kommer jag må väldigt dåligt".

Det kanske låter som motivationen håller på att tryta hos mig men jag är på bättre humör än någonsin och tränar med 100 % glöd just nu, samtidigt som jag har mer vila än vanligt och njuter av tv-spel mycket.

Men då och då så skulle det vara skönt att veta att allt det slit man lägger ned även fast det är kul faktiskt har en effekt eller en mening annan än att lägga på sig muskelmassa eller tappa fett och behålla muskelmassa. Känner man en djupare mening med det så är det lättare att uppehålla det när man blir äldre också.

Jag vet kompisar som äter skräpmat ofta, munkar, kebabrulle, pizza,läsk,chips osv, aldrig styrketränar, men inte mår dåligt fysiskt eller psykiskt för det. Dom har säkert sämre hälsovärden än mig eller någon som tränar och äter bra men det ger ju inte katastrofala effekter på dom just nu i alla fall man vet ju dock inte om 10-20 år vad som kan hända. Jag vet att god kosthållning,motion och styrketräning är mycket hälsofrämjande men hur mycket? Det verkar ju som sagt inte som att dom som missköter detta mår mycket dåligt?

Man får ju bättre insulinkänslighet,förebygger hjärt-kärlsjukdomar,bättre blodfetter, bättre immunförsvar men ibland känns det bara som det är i teorin? Ingen av alla dom jag känner som slappar hela dagarna och äter skräpmat har fått någon sjukdom eller ofta är sjuk, visst kan dom ha bra gener eller så har det inte hänt något allvarligt än.

Kanske det finns det några rekommendationer för hur mycket styrketräning,motion och vilken kosthållning man skall ha för att uppnå god allmänhälsa eller mycket bra hälsa? Det måste finnas någon brytpunkt där man börjar känna skillnad? Har hört 30 mins motion varje dag, styrketräning 2 ggr/veckan och "hälossam mat i lagom mängd".

Men gör det sån stor skillnad mellan ingen motion och skräpmat?

King Grub
2005-04-29, 21:18
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____10876.aspx

Hoffa
2005-04-29, 21:30
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____10876.aspx

Det är intressanta rekommendationer, sannerligen. Men det visar inte på några skillnader om man inte skulle följa dom men kan man säga att det där krävs för att uppnå allmänhälsa?

boinnk
2007-08-28, 19:14
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____10876.aspx

Ursäkta för att man väcker liv i en sådan gammal tråd, men vart var det den länken gick?
Jag antar att det den pekar på nu inte är den rätta...

Schweiz
Export av svinkött
.....

King Grub
2007-08-28, 19:54
Det var inte en länk till svinköttexport för två år sedan i alla fall. :D Vad det var för artikel kommer jag inte ihåg, tyvärr.

King Grub
2007-08-28, 19:57
Det kanske var Svenska Näringsrekommendationer, förresten.

http://www.slv.se/upload/dokument/mat/rad_rek/SNR2005.pdf