handdator

Visa fullständig version : Ont i knät utanpå knäskålen


Zulan
2005-04-19, 12:27
Tjena!

Jag har aldrig haft problem med mina knän förut, men det senaste året har jag alltid ont i vänster knä efter att ha tränat benen och nu börjar jag bli orolig. Smärtan är inte jätteintesiv, inte ens så intesiv att jag inte kan köra för fullt, men den är där och varar ofta i någon dag efter passet. Smärtan befinner sig precis i mitten uppe på knäskålen, det gör inte mer eller mindre ont för att jag trycker där smärtan finns med ett finger.

Ibland om jag sitter ett tag (typ 30 sek) i huk för att sen resa mig upp så kan det sticka till rejält på samma ställe, dock inte alltid. Då kan jag inte stödja benet på några sekunder och sen försvinner det.

När jag tränar ben så kör jag knäböj, ibland i smith maskin, ibland utan. Benpress i maskin, raka marklyft, ibland utfall, ibland benspark i maskin.

Nån som har en idé om vad detta kan vara? Bör jag vara försiktig när jag tränar benet?

Tacksam för svar.

TPS
2005-04-19, 14:03
Låter som du har fått en snebelastning eller liknade. Du kan vara i behov utav ilägg i skorna.

obesogen
2005-04-19, 21:05
Låter som du har fått en snebelastning eller liknade. Du kan vara i behov utav ilägg i skorna.

TPS, får jag fråga varför du drar slutsatsen att han fått en snedbelastning? Problem mitt på patella borde enligt mig inte rimligvis komma av en snedbelastning.
Zulan, när du säger mitt på knäskålen menar du när du sitter eller står upp eller båda delarna?

Dr Nilsson
2005-04-19, 22:40
är ingen knäspecialist men jag har en ide vad det KAN vara.
De muskler som stabiliserar knäskålen så att den ska gå rakt är svaga så knäskålen går snett och det blir spickor på undersidan av knäskålen, kan kännas som ovansida.

bota genom att träna musklerna.
sitt på golvet med benen rakt ut. Spänn framsidan lår så att knäskålen åker mot dig och fårna pekar så mycket mot dig som möjligt håll i där (statiskt) i 20sekunder gånger 3. knäskålen går rakt och sprickorna läker.

kan vara värt att prova, är ju annars bra som förebyggande :naughty:

Sve
2005-04-20, 02:23
Ungefär som mina knän.
Det som hjälper i mitt fall är vanliga djupa knäböj. Fulla böj alltså, absolut inga 90-graders för det är dom som pajar knäna mest.
Kör även sista biten i bensparken så får vastus medialis jobba.

Zulan
2005-04-20, 07:24
Tack för alla era svar!

Obesogen: Jag brukar inte känna något när jag varken sitter eller står, utan när jag rör knät. Typ går ner för en trappa, cyklar, eller reser mig från att ha suttit i huk.

Dr. Nilsson: Jag ska prova ditt tips, tack så mycket.

Sve: Det kan ligga något i det du säger eftersom jag enbart kör 90-graders knäböj. Ibland glömmer jag bort den där sista biten i benspark, jag ska tänka på det mer och se.

Största problemet nu är väl att om problemen försvinner så vet jag inte varför  :naughty: