handdator

Visa fullständig version : Nerv i kläm? (dagens i-landsproblem)


Kalleh
2005-04-18, 22:57
Har vad jag misstänker är en nerv som kommit i kläm. Sedan lite mer än en vecka tillbaka är mitt lillfinger samt en del av övriga handen och ringfingret avdomnat. Det somnade när jag satt på dass och sen har fanskapet inte vaknat... Känns inte som något livshotande men förr eller senare måste jag ta itu med det. Kollat upp lite anatomi omkring saken och så här ser det ut:

Nn. Digitales Palmares Proprii - Fortsättning på N. Ulnaris. Huvudgren till lillfingret samt ulnara sidan av ringfingret. Bifogar även en bild.

Får en känsla av att det är den gubben som strular på nån vänster. Det som är avdomnat är i stort sett den delen som N. Ulnaris innerverar enligt bilden. Jag antar att det inte är läge för hemkirurgi så...vem bör jag ringa? Läkare, kiropraktor/naprapat, psykolog? :confused:

Hjärtligt tacksam för svar!!

abjorn
2005-04-18, 23:00
när det är problem med handen är det specialiserade handläkare som gäller.

obesogen
2005-04-18, 23:06
Ta kontakt med din husläkare, om inte han kan hjälpa dig så kan han remmitera dig till en neurofysiolog. Går dock tyvärr inte att hoppa första steget utan du behöver en remiss.

Kalleh
2005-04-18, 23:09
Jättetack för de snabba svaren !! :thumbup:

abjorn
2005-04-18, 23:15
Vart hittar man sådana? Finns de på sjukhus eller praktiserar de i privat regi?

Borde finnas på nåt lassaret (hur fan stavas det där?). Vet själv inget om handen, utan snappade upp det där på en föreläsning förra veckan, att om man hade problem med handen skulle man söka upp en handläkare ;) Enda som jag kommer ihåg från den lektionen typ.

obesogen
2005-04-18, 23:21
Vart hittar man sådana? Finns de på sjukhus eller praktiserar de i privat regi?
Personligen tycker jag inte du ska gå till någon handspecialist utan hellre en neurofysiolog. I vilket fall som helst behöver du en remiss från vårdcentral eller husläkare. Nervinklämmningen kan sitta varsomhelst från cervikal/thorakalkotorna och ut till handen. Du kan exempelvis ha en stel thorakalrygg vilket kan yttra sig i domningar i handen. Ulnaris innerverar flexor carpi ulnaris, flexor digitorium profundus, lumbricalerna, interossei dorsales/palmares, adductor pollicis, Alltså främst insintric muskultur och 1,5 ;) exintric muskultur, och handspecialister är som sagt specialiserade på handen, men inte några neurospecialister.

Arne Persson
2005-04-18, 23:39
N. ulnaris kan skadas vid armbågsleden. Speciellt vid den sk änkestöten. Har lite trevliga dissektionsbilder när jag frilägger i armbågsleden.

Kalleh
2005-04-18, 23:48
N. ulnaris kan skadas vid armbågsleden. Speciellt vid den sk änkestöten. Har lite trevliga dissektionsbilder när jag frilägger i armbågsleden.

Tittar jag gärna på ;)

Arne Persson
2005-04-18, 23:51
Lägger nog in dom i morgon.

henke_in_training
2005-04-19, 07:47
Kalleh: de symtom du beskriver har även jag råkat ut för, kan ju inte säga om det är exakt samma problem, men för mig hjälpte i alla fall mer stretching av m pectoralis och m deltoideus..