handdator

Visa fullständig version : för lite protein


fredde
2005-04-17, 10:39
om man normalt får i sig för lite protein dagligen coh sen plötsligt börjat äta mer protein så att man nästa får i sig mer än vad som krävs....

vad e d för skillnader som proteinet gör då??

Sverker
2005-04-17, 11:39
Får du för lite protein i dig så har du ingen muskeltillväxt utan tvärtom så tappar du muskler. Kroppen uppfattar muskler som onödig belastning när det är brist på protein och tar det som kommer till att bygga mer nödvändiga saker.

Vid överskott blir naturligtvis protein kalorier. Lägger sig kring midja och höfter alltså.

King Grub
2005-04-17, 12:17
Tilläggas kan att det är svårt att få i sig så lite protein att man tappar muskelmassa. Och tajmingen av proteinet och dess kvalitet är lika viktigt som mängden.

Man and Machine
2005-04-17, 19:09
Säg att protein underskottet består(svält) och energi intaget = 0 vad händer då? Ligger det nån sanning i att hjärtat bryter ner sig själv och man dör och detta är den direkta döds orsaken?

Sverker
2005-04-17, 19:43
Säg att protein underskottet består(svält) och energi intaget = 0 vad händer då? Ligger det nån sanning i att hjärtat bryter ner sig själv och man dör och detta är den direkta döds orsaken?

Vid svält så förlorar du först muskelprotein. Sedan förlorar du viktiga protein i blodet.
En av proteinernas uppgifter i blodet är att hålla vatten i blodet och därmed även hålla blodtrycket uppe. När proteinmängden i blodet sjunker sjunker också blodets vattenhållande förmåga och vattnet läcker från blodet ut i kroppen, ödem blir reultatet. För att kompensera den minskade blodvolymen måste hjärtat arbeta hårdare samtidigt som det själv får mindre blod och syre tillbaka i kranskärlen. Tillslut ger hjärtat upp :(

Man and Machine
2005-04-17, 20:39
Jag antar att kroppen inte fungerar så lätt att samma problem uppstår vid brist på vatten? Dvs att "svält" (brist) på vatten leder till lägre blodtryck, ödem osv tills man dör?

Sverker
2005-04-18, 06:25
Nej, vid vätskeförlust blir det inte ödem. Tvärtom så "suger" blodet till sig vatten från övriga kroppen, som musklerna. Mindre vätska i musklerna och de arbetar sämre :(

Den mindre mängden blod tvingar däremot hjärtat till att arbeta fortare/hårdare för att hålla blodtrycket uppe. Du får alltså högre puls.