handdator

Visa fullständig version : Protein och värk


Lizzie
2005-04-16, 21:21
Behöver ett råd. En släkting till mig har diagnosen Fibromylagi och har ständig värk i musklerna. Hon hade fått rådet att ta en proteindrink direkt på morgonen för att hjälpa musklerna att få tillräckligt med protein. Skulle det hjälpa tror ni? Det skulle vara direkt på morgonen - då skulle det vara som bäst, sa de. Hon frågade mig om jag kunde kolla runt och höra om det kan stämma. Vad tror ni? Skulle det vara ett proteinpulver typ Eiselt??

ölobrännvin
2005-04-17, 06:39
Jag tror att det ska vara ett vassle protein alltså ett snabbt protein, på morgonen så har kroppen stort behov av protein så det kan säkert vara bra, jag tycker hon ska testa det, märke spelar inte så stor roll bara det som sagt är ett snabbt protein.

Sverker
2005-04-17, 06:48
Det lät intressant. Var har hon fått rådet ifrån.

Jag vet inte så mycket om Fibromylagi men har några vänner som känner någon som..

Tolkia
2005-04-17, 22:02
Jag undrar också vem hon fått rådet av (vårdpersonal/ alternativmedicinare/ "hälsokostare"/ tidning/ bekant etc.)? Idén är onekligen intressant; många med fibromyalgi har problem med förtvining av muskler, även om det i många fall som jag fattat det kanske mer beror på inaktivitet (p.g.a. smärtan) än på att kroppen löper amok och börjar bryta ned sig själv. Jag vet att man brukar rekommendera patienter med kronisk nervsmärta (som visserligen har en annan orsak än fibromyalgi, men dock är en typ av - ofta oförklarlig - kronisk smärta) träna och vara allmänt aktiva så långt det bara är möjligt (smärtan kan ju sätta en gräns för vad man klarar att genomföra) eftersom det tycks ha en gynnsam effekt på smärtan och smärtupplevelsen att kroppen funktioner och funktionalitet tränas/bibehålls (t.ex. har man sett att patienter med s.k. funktionella proteser - krokar, gripklor etc. - har mindre problem med smärtor än patienter med kosmetiska proteser, d.v.s. sådana som ser ut som en kroppsdel men som man inte kan göra så mycket med). Det verkar ju rimligt att detta skulle kunna gälla även för fibromyalgi. Och om man nu har problem med svaga, smärtande muskler tycker jag att proteintillskott verkar som en vettig grej att åtminstone testa - det är ju rätt ofarligt och biverkningsfritt i jämförelse med allt som jag antar att hon får hämta ut på Apoteket ... :(

Det vore intressant att höra vad förtsättningen blir!

Lizzie
2005-04-18, 12:54
Jag vet inte vem hon har blivit rekomenderad proteintillskott av, men det var ingen inom läkarkåren utan någon i samma sitution som hon med värk i musklerna. Jag ska säga till henne att hon köper å testar ialla fall. Hon brukar följa med mig och träna styrketräning, hon tycker hon mår mättre i musklerna då. Tack för er hjälp!!

Jag återkommer och berättar hur hon tycker det är.

Tolkia
2005-04-18, 21:20
Hon brukar följa med mig och träna styrketräning, hon tycker hon mår mättre i musklerna då.
Låter skitbra i mina öron; många av de som drabbas av fibromyalgi tillhör redan innan insjuknandet en kategori som skulle må bra av att bättra på styrkan (kvinnor med kontors- eller vårdjobb, ofta med ganska begränsat med tid att ägna åt sig själva och sitt fysiska välbefinnande), vilket gör att de ganska snabbt "går ned sig" när smärtan sätter in och man i första ledet försöker bota den med vila (= sjukskrivning utan vidare åtgärder). Många specialistläkare avråder från vila och rekommenderar mer fysisk aktivitet istället för mindre - gärna styrketräning för att bygga upp kroppen, som ju som jag nyss skrev ofta inte är så tip top från början - så långt det bara är möjligt (naturligtvis kan ju smärtan sätta en gräns för vad man klarar att genomföra). Dessutom brukar träningen även kunna ha positiva effekt på det psykiska planet, t.ex. när det gäller självkänsla, själförtroende, kroppsuppfattning och förmåga att tolka kroppens signaler, stämningsläge etc. Bara att köra så det ryker, alltså. :bpump: