handdator

Visa fullständig version : Den optimala osten


KIRE
2005-03-31, 17:14
:D

Tänkte köpa ost igår men det var ju en djungel med olika ostsorter och märken.

Vilken ost är den bästa kompromissen mellan bra innehåll, smak, pris?
Vilken har bäst innehåll? Alltså mest protein och minst mättat fett?

AFanatic
2005-03-31, 17:20
Hahaha din dumma mupp! Säärp dig! :laugh: :laugh: :D

Sverker
2005-03-31, 17:22
Skall osten vara nyttig och inte bara god :D

Ost utan mjölkfett är ju margarinost. Hittade på Skånemejeriers hemsida denna ost gjord med rapsolja istället:
http://www.skanemejerier.se/default.asp?idnr=7rrLZLDRK9CJ2uzenbrlrPnNHB5OG252s 98qNn8v7pVSo7a25G66WHklKKdj&MnuPunkt=17

Har ingen aning hur den smakar men baserad på rapsolja låter sunt.

KIRE
2005-03-31, 17:24
Hahaha din dumma mupp! Säärp dig! :laugh: :laugh: :D

hihihi :furious:

KIRE
2005-03-31, 17:27
Skall osten vara nyttig och inte bara god :D

Ost utan mjölkfett är ju margarinost. Hittade på Skånemejeriers hemsida denna ost gjord med rapsolja istället:
http://www.skanemejerier.se/default.asp?idnr=7rrLZLDRK9CJ2uzenbrlrPnNHB5OG252s 98qNn8v7pVSo7a25G66WHklKKdj&MnuPunkt=17

Har ingen aning hur den smakar men baserad på rapsolja låter sunt.

Främst ska den vara så energifattig som möjligt så man kan äta mycket av den.
Och hyffsat god samt helst inte svindyr eftersom jag tänkte äta ganska mycket
av den.

Rapsolja låter som en bra fettkälla i ost.
Någon som testat den?

supremo
2005-03-31, 17:29
Bara jag som inte förstår det roliga? :confused:

Jay-Z
2005-03-31, 17:40
Bara jag som inte förstår det roliga? :confused:

Nej. :confused:
Tänkte ett tag komma med ett seriöst inlägg...men verkar inte rätt plats för det. Exhaletråd....

KIRE
2005-03-31, 17:42
Nej. :confused:
Tänkte ett tag komma med ett seriöst inlägg...men verkar inte rätt plats för det. Exhaletråd....

Jo snälla kom med ett seriöst inlägg!

Det är bara en intern grej som var lite kul för oss men inte er. sorry :)

Jay-Z
2005-03-31, 17:46
Jo snälla kom med ett seriöst inlägg!

Det är bara en intern grej som var lite kul för oss men inte er. sorry :)

Okejrå. Den här osten är rätt optimal. Eller nåt. Delite 5 % (http://www.arla.se/templates/Product.aspx?id=2116&ProductID=306&ShowIngredients=1)

mmmCay
2005-03-31, 18:38
Främst ska den vara så energifattig som möjligt så man kan äta mycket av den.
Och hyffsat god samt helst inte svindyr eftersom jag tänkte äta ganska mycket
av den.

Rapsolja låter som en bra fettkälla i ost.
Någon som testat den?

Jag har testat den och gillade den. I Sverige bara finns det 17% varianten. Om du vill, ta Booze Cruisen till Helsingfors och handla hos S-Market. De har en 10% variant som marknadförs under märken Julia.

Men om du vill ha en energifattig ost i Sverige så kan du köpa en mager ost, 5% eller 10% - nästan alla matbutiker har Västan 5% eller Västan 10% eller Delite 5%. Proteininnehållet blir lite mer per 100g, ungefär 32-34% protein. Titta gärna på ostarna som finns i cellofanförpackning också - många butiker säljer mager varianter som kan vara billiga.

Eftersom hårdost har runt 30% protein, det börjar blir billigt runt 60kr per kilo. Det blir ungefär 5g protein per krona.

edit: grammar

KIRE
2005-03-31, 18:58
Jag har testat den och gillade den. I Sverige bara finns det 17% varianten. Om du vill, ta Booze Cruisen till Helsingfors och handla hos S-Market. De har en 10% variant som marknadförs under märken Julia.

Men om du vill ha en energifattig ost i Sverige så kan du köpa en mager ost, 5% eller 10% - nästan alla matbutiker har Västan 5% eller Västan 10% eller Delite 5%. Proteininnehållet blir lite mer per 100g, ungefär 32-34% protein. Titta gärna på ostarna som finns i cellofanförpackning också - många butiker säljer mager varianter som kan vara billiga.

Eftersom hårdost har runt 30% protein, det börjar blir billigt runt 60kr per kilo. Det blir ungefär 5g protein per krona.

edit: grammar

Tack :thumbup:

Det blir ju billigare med protein från ost än från kycklingfile :)
Perfekt komplement.

Metal_boy_
2005-03-31, 19:11
Det finns god ost med 10% fett som jag inte kommer ihåg namnet på. Dock inte västan, för då kan du lika gärna äta förhårdnaden på en gamla möglig Gouda.

västans rivna är dock ok tycker jag, kanske för att den e riven som det blir annurlunda.

King Grub
2005-03-31, 19:38
Västan 5% är ju god ju! *slap*

z_bumbi
2005-03-31, 19:47
Vilken som helst som är 5 eller 10% fett, ska du äta mycket så är det ju bara att äta en ost i taget och sen testar du en ny..

KIRE
2005-03-31, 20:07
Kanon. Snart måste jag starta en tråd om hur man tillverkar den optimala ostsåsen till pastan :)

edit: kan man förstöra proteinet i osten om man värmer upp den?
Isåfall vilken temp är ungefär max?

Metal_boy_
2005-03-31, 21:02
Västan 5% är ju god ju! *slap*


Om man gillar hårdost så. Jag tycker ost ska vara mer krämig annars får det vara. Därför köper jag riktig ost och bryr mig mindre om fetthalten. Äter det jag tycker om istället, men inte mer än den dagen jag unnar mig lite mer onyttigt :)

King Grub
2005-03-31, 21:03
Mjukost är toppen, proteinrikt och gott på mackan. Finns ända ner till 1 gram fett per 100 gram ost och med runt 19-20 gram protein i Milkos Miniost. Smakar naturligtvis inte lika fylligt som fetare varianter.

Metal_boy_
2005-03-31, 21:05
Mjukost är toppen, proteinrikt och gott på mackan. Finns ända ner till 1 gram fett per 100 gram ost och med runt 19-20 gram protein i Milkos Miniost. Smakar naturligtvis inte lika fylligt som fetare varianter.

Ja det är väldigt gott, va det inte nått nytt nu som kommit inom den kategorin??

Edit: med nån ny ingrediens typ som det finns räkost.

King Grub
2005-03-31, 21:05
Det finns väl hur många sorter och smaker och fetthalter som helst. :) Räkost, skinkost, kräftost, osv osv.

Metal_boy_
2005-03-31, 21:06
"Nått nytt ny"? :)

hehe ändrade precis :D

King Grub
2005-03-31, 21:06
Jag med. ;)

Metal_boy_
2005-03-31, 21:07
Det finns väl hur många sorter och smaker och fetthalter som helst. :)

Jo iof, men jag har för mig att jag såg nått väldigt originellt(nyhet) på nån reklam. Jag får titta lite på ica nästa gång.

Metal_boy_
2005-03-31, 21:08
Jag med. ;)

Fan jag som ville va bäst *grr27* :D

AFanatic
2005-03-31, 22:24
Tacka milko(?) för räkost!

Sverker
2005-04-01, 06:41
Kanon. Snart måste jag starta en tråd om hur man tillverkar den optimala ostsåsen till pastan :)

edit: kan man förstöra proteinet i osten om man värmer upp den?
Isåfall vilken temp är ungefär max?

Temperaturen är rätt ointressant eftersom det är Tid X Temperatur som förstör. Reaktionerna börjar vid kanske 70 - 80 grader och tar rejäl fart vid över 100 grader.

Du får tydliga tecken på att proteinet ( eg den känsliga aminosyran lysin )förstörs när osten börjar att brunfärgas.
Nu är det inget problem eftersom det finns ett stort överskott av lysin i mjölkproteinet ( osten ).

maja_C
2005-04-01, 08:35
Det finns någon ost från falbygdens ost som heter Valätt! Den ska tydligen avra fettsnål med väldigt smakrik, låter ju bra iallfall...

Xponent
2005-04-01, 09:01
Bland de magra hårdostarna gillar jag en som heter Slanke Danica som Willys säljer. 10% fett och ett kilopris som är hyggligt lågt. Smakar (tycker jag) bättre än tex Västan m.fl.

z_bumbi
2005-04-01, 09:29
Bland de magra hårdostarna gillar jag en som heter Slanke Danica som Willys säljer. 10% fett och ett kilopris som är hyggligt lågt. Smakar (tycker jag) bättre än tex Västan m.fl.

Helt okey ost, bra på pizza och i lasagne vilket inte alla magra ostar är lika lämpade för.

Xponent
2005-04-01, 09:32
Helt okey ost, bra på pizza och i lasagne vilket inte alla magra ostar är lika lämpade för.

Precis, glömde nämna att den fungerar bra i de (varma) sammanhangen också.

hangatyr
2005-04-01, 09:48
Slanke, 10% är helt overkligt god.

Metal_boy_
2005-04-01, 14:39
Bland de magra hårdostarna gillar jag en som heter Slanke Danica som Willys säljer. 10% fett och ett kilopris som är hyggligt lågt. Smakar (tycker jag) bättre än tex Västan m.fl.

Den osten som jag menade :thumbup:

Metal_boy_
2005-04-01, 16:13
Har en gräddädel som ligger o väntar på mig kom jag på :eating:

KIRE
2005-04-01, 16:48
Har en gräddädel som ligger o väntar på mig kom jag på :eating:

Köpte 4st ostar idag efter era rekommendationer :D
Nu blir det provsmakning ett par dagar.

tack för alla tips

Metal_boy_
2005-04-01, 21:00
Köpte 4st ostar idag efter era rekommendationer :D
Nu blir det provsmakning ett par dagar.

tack för alla tips


Bara köra på, ost är bra :)

Mac
2005-04-02, 08:38
Slanke Danica = kg pris?

KIRE
2005-04-02, 10:17
Slanke Danica = kg pris?

55kr/kg har jag för mig den kostade. Den är inte jättegod så köp bara en liten om du ska testa.

Mac
2005-04-02, 15:10
ok...!

men om du skulle ranka om vilken som är godast, är det Västan eller vad tycker ni?
vilken är godast?

KIRE
2005-04-02, 15:21
ok...!

men om du skulle ranka om vilken som är godast, är det Västan eller vad tycker ni?
vilken är godast?

Jag tycker Arla delite kadett är godast. Det är 10% fett i den resten av innehållet har jag inte kollat upp. Kostar ungefär 70kr/kg(på willys)

skeletron
2005-04-02, 21:21
Har alltid ätit hushållsost.. Tack vare den här tråden som fick mig tänka efter byter jag nog ost.. Verkar inte vara KANON kanske :S?

mmmCay
2005-04-11, 21:16
Hej KIRE :)

Denna vecka har Netto en lagrad 5% ost för 45 kr/kilo. "Smaken påminner ost".

AFanatic
2005-04-11, 21:29
Tacka vet jag Gäsenes hushållsost (lagrad, sex månader)... :eating:

KIRE
2005-04-11, 21:45
Hej KIRE :)

Denna vecka har Netto en lagrad 5% ost för 45 kr/kilo. "Smaken påminner ost".

Man tackar :)
Jag sticker dit imorgon och handlar!
Bra att smaken påminner om ost iallafall, hehe :D