handdator

Visa fullständig version : Protein i mjölk


hammer95
2005-03-30, 14:05
Hur bra kvalité är det på protein som finns i mjölk, är det något som är likgiltigt till protein i kött, fisk och ägg?
Sedan har jag en fråga angående lättmjölk. Är det farligt att dricka lättmjölk pga. sin höga halt av vitamin-A? När jag gick i nian ca ett år sedan, sa min idrottslärare att man skulle inte skulle dricka lättmjölk, om man gjorde ett istället för "vanlig fett mjölk" så skulle man få ett dåligt skelett när man blev gammal (detta hade han läst om). Jag trodde aldrig på detta, någon som vet mer om detta?

Johnny
2005-03-30, 14:23
Vad gäller mjölken så är all mjölk i Sverige berikad med a-vitamin, vilket motverkar de andra ämnena i mjölken som stärker vårt skelett. Jag dricker själv ekologisk mjölk, då den inte är berikad på något vis = bättre för skelettet.
Men det finns ju ekologisk lättmjölk också, ingen anledning att dricka standardmjölk alltså.

Vissa forskare tror att det kan vara en orsak till att vi har så många fall av osteoporos i Sverige och Norge, vi är de enda länderna i Europa som fortfarande berikar vår mjölk. Och vi är typ värdsledande i antalet fall av benskörhet.

Har pratat med en läkare som kände någon specialist inom området, och han har bytt ut sin vanliga mjölk mot ekologisk...

King Grub
2005-03-30, 14:48
Hur bra kvalité är det på protein som finns i mjölk, är det något som är likgiltigt till protein i kött, fisk och ägg?

20 % vassle, 80 % kasein. Mjölk har ett Biologiskt Värde på 84, jämfört med t ex 76 för fisk och 74 för nötkött. Hela ägg har 93.7.

Referens: Food and Agriculture Organization of the United Nations. The Amino Acid Content of Foods and Biological Data on Proteins. Nutritional Study #24. Rome (1970).

Sverker
2005-03-30, 14:55
Konstigt att inte gymnastikläraren uppmanade er till att vara aktiva och träna :confused:

Det bästa sättet att få starka ben är ju att bygga upp benmassan i unga år med träning.

Som vanligt ligger mjölken risigt till, folk gillar att hacka på den :confused:
Troligen bara för att mjölken är bra mat.
Skippa vitamintabletter och lever ifall ni tror på sambandet mellan retinol och benskörhet.

Entity
2005-03-30, 22:18
Vad gäller mjölken så är all mjölk i Sverige berikad med a-vitamin, vilket motverkar de andra ämnena i mjölken som stärker vårt skelett. Jag dricker själv ekologisk mjölk, då den inte är berikad på något vis = bättre för skelettet.
Men det finns ju ekologisk lättmjölk också, ingen anledning att dricka standardmjölk alltså.

Vissa forskare tror att det kan vara en orsak till att vi har så många fall av osteoporos i Sverige och Norge, vi är de enda länderna i Europa som fortfarande berikar vår mjölk. Och vi är typ värdsledande i antalet fall av benskörhet.

Har pratat med en läkare som kände någon specialist inom området, och han har bytt ut sin vanliga mjölk mot ekologisk...


0. Varför A-och D-vitamin tillsats i magra mjölkprodukter.

När mejerierna började med lättmjölk 0,5% i slutet av 60-talet beordrades mejerierna av Livsmedelsverket att återställa vitaminhalten. A- och D-vitamin är fettlösliga vitaminer och minskar när fetthalten minskar. Man var rädd från LSV sida att de som åt fettsnålt skulle kunna riskera vitaminbrist. D-vitaminet är viktigt för uppbyggandet av skelett tillsammans med kalcium. A-vitaminet för slemhinnor och synen. Mjölken fick då den vitaminhalt den är är som oskummad.

Från Arla, jag tror inte normal 3% mjölk har tillsatt A vitamin, kanske borde ringa till Arla o fråga...