handdator

Visa fullständig version : psyliumfrön


mangemani
2005-03-28, 21:31
tänkte börja med psylium frön igen..händer lite då och då att man får i sej snabba/halvsnabba kolisar till måltiderna.

men hur var det nu det fungerade,var det att GI sänktes med 50% av 2 matskedar psyliumfrön?kommer inte riktigt ihåg.
låt oss säga att man käkar nån kolhydrats källa på ett GI av 90,hur mycket sänks då GI till utav 2 matskedar?

JAM
2005-03-28, 22:39
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?p=762948:
GI 100 sänks till 80 med 10 % psyllium och till under 60 med 20 % psyllium. Procent av vikten på det kolhydratlivsmedel du räknar på.

mangemani
2005-04-01, 14:00
sänks GI mera om man tex skulle käka 3 matskedar istället för 2,fungerar det så?

King Grub
2005-04-01, 14:06
"GI 100 sänks till 80 med 10 % psyllium och till under 60 med 20 % psyllium" tyder väl rätt klart på det?

Ju större del av målet som utgörs av frön, desto mer sänks GI. Men varför vill du ha lågt blodsocker? Och du får ju mer kalorier desto mer frön du häller i.

Äter man regelbundet så dåligt att det krävs 3 matskedar loppfrön i måltiden för att göra den acceptabel är det nog dom grundläggande kostvanorna som behöver ses över.

Metal_boy_
2005-04-01, 14:10
"GI 100 sänks till 80 med 10 % psyllium och till under 60 med 20 % psyllium" tyder väl rätt klart på det?

Ju större del av målet som utgörs av frön, desto mer sänks GI. Men varför vill du ha lågt blodsocker? Och du får ju mer kalorier desto mer frön du häller i.

Fler kalorier? Paserar inte psyliumfrön kroppen utan att tas upp näringsmässigt?

mangemani
2005-04-01, 14:15
"GI 100 sänks till 80 med 10 % psyllium och till under 60 med 20 % psyllium" tyder väl rätt klart på det?

Ju större del av målet som utgörs av frön, desto mer sänks GI. Men varför vill du ha lågt blodsocker? Och du får ju mer kalorier desto mer frön du häller i.

Äter man regelbundet så dåligt att det krävs 3 matskedar loppfrön i måltiden för att göra den acceptabel är det nog dom grundläggande kostvanorna som behöver ses över.


ville bara vara säker.

kcal?correct me if im wrong know,men sa inte du att psyliumfröna går hela genom kropps systemet och därmed så räknas inte dom som nått?kanske var jag som missförstog=/?
alltså jag käkar psyliumfrön enbart dom ggr jag tex ska käka nån glass osv,vill då få ner GI en aning...annars när jag käkar pasta osv så tar jag ju inte psyliumfrön,det är enbart när jag får i mej en någolunda hög GI produkt.

Metal_boy_
2005-04-01, 14:31
ville bara vara säker.

kcal?correct me if im wrong know,men sa inte du att psyliumfröna går hela genom kropps systemet och därmed så räknas inte dom som nått?kanske var jag som missförstog=/?
alltså jag käkar psyliumfrön enbart dom ggr jag tex ska käka nån glass osv,vill då få ner GI en aning...annars när jag käkar pasta osv så tar jag ju inte psyliumfrön,det är enbart när jag får i mej en någolunda hög GI produkt.

till glass?? Herregud det är väl inget högt GI på glass?

King Grub
2005-04-01, 14:35
Glass har inte högre GI än pasta...

Och äter du inte "skräpet" mer än då och då försvinner väl i princip anledningen att använda fröna då heller.

mangemani
2005-04-01, 14:38
aha,ok,trodde det var högre GI på socker än på durumvete=/,man lär sej nått nytt varje dag:)

men iaf,jag tog bara ett exempel.

King Grub
2005-04-01, 14:40
Ja, socker har högre GI än pasta, men glass innehåller inte bara socker, och GI:t på en rätt som innehåller mer än rena kolhydrater bestäms mer av protein och fett än av kolhydraterna.

mangemani
2005-04-01, 14:42
som sagt,man lär sej nått nytt:)

men grub,hur ser psyliumfröna ut näringsmässigt på 100gr?
tänkte mata in det i hälsovakten så man har det där.