handdator

Visa fullständig version : Kan jag äta kycklingen?


Slartibartfast
2005-03-22, 13:38
Igår satte jag ut ett par kycklingfiléer som jag stekt på balkongen för att kylas av. Jag glömde ju så klart fanskapet där ute i tre timmar. Det var 10 plusgrader på balkongen. Kan jag äta kycklingen ändå eller måste jag slänga den?

JJ
2005-03-22, 13:40
Hur kallt är det i din kyl?

Pellefant
2005-03-22, 13:40
Du ska äta kycklingen inte mata fåglarna med den. ;)

Slartibartfast
2005-03-22, 13:42
Hur kallt är det i din kyl?

två grader enligt mätaren.

Pellefant
2005-03-22, 13:44
Jag skulle slängt dem, kan varit fåglar där och pickat, vet inte vad för sjukdomar och bakterier de kan ha.

Slartibartfast
2005-03-22, 13:45
Jag skulle slängt dem, kan varit fåglar där och pickat, vet inte vad för sjukdomar och bakterier de kan ha.

De låg såklart i en burk med lock. Dessutom är balkongen inglasad.

formula4shape
2005-03-22, 13:56
De låg såklart i en burk med lock. Dessutom är balkongen inglasad.

äsch, ät :eating: :eating: :eating: lite får man tåla ;)

Grisen
2005-03-22, 13:56
Det är lungt, kylen är som varmast åtta grader varmt, nån grad hit eller dit om det bara rör sig om ett par timmar skall inte vara någon fara alls. Jag antar att du värmer upp kycklingen i t ex microvågsugn innan du skall äta den, då är det absolut ingen fara.

stefannn
2005-03-22, 14:20
ksn knappast vara någobn fara omdom var stekta

Slartibartfast
2005-03-22, 14:31
Ok. Då käkar jag dem. :thumbup:

formula4shape
2005-03-22, 14:37
Jag antar att du värmer upp kycklingen i t ex microvågsugn innan du skall äta den, då är det absolut ingen fara.

Vet du vad som händer när bakterier kommer i kontakt med microvågor?

Tolkia
2005-03-22, 15:36
Vet du vad som händer när bakterier kommer i kontakt med microvågor?
Ja, samma ska son när du själv exponeras för mikrovågor: Om effekten är tillräcklig för att värma upp substratet de finns i tillräckligt så dör de av värmen. Samma sak som händer vid all annan kokning, alltså. Skilnaden är att det krävs betydligt lägre effekt för att koka en bakterie än för att koka en människa.

Thompah
2005-03-22, 16:00
Hur länge har de legt där ute? Självklart ska du äta dem!

Kyckling dör inte av lite värme...

AFanatic
2005-03-22, 16:13
Va fn det är sånt där man frågar mamma om *rolleyes*

Slartibartfast
2005-03-22, 16:37
Va fn det är sånt där man frågar mamma om *rolleyes*

Jag ska ringa morsan ännu ikväll. ;)

Slartibartfast
2005-03-22, 16:39
Hur länge har de legt där ute?
i tre timmar.

Kyckling dör inte av lite värme...

Den var redan död.

JAM
2005-03-23, 14:25
Vet du vad som händer när bakterier kommer i kontakt med microvågor?
Ja? De muterar och blir muskelätande superbakterier.

Slartibartfast
2005-03-23, 15:11
Min morsa säger att de är ok, så jag äter dem.

Tråd låst.

JAM
2005-03-23, 17:37
Tråd låst.Moderatorwannabe!

MyungChul
2005-03-23, 17:56
Hur länge har de legt där ute? Självklart ska du äta dem!

Kyckling dör inte av lite värme...

skulle tro att det är bakterierna han är orolig över .. *slap*

Thony
2005-03-23, 18:50
skulle tro att det är bakterierna han är orolig över .. *slap*

varför det ? dom som är så små , han är ju grovf!!

MyungChul
2005-03-23, 21:43
varför det ? dom som är så små , han är ju grovf!!

tänkte inte på det, han krossar dom med näven!! *popcorn*

Slartibartfast
2007-01-29, 18:58
Oops, I did it again!

Denhär gången låg de stekta filéerna ute i rumstemperatur i tre timmar.

Äta eller slänga?

Trance
2007-01-29, 19:00
Äta.

Fartman
2007-01-29, 19:02
Ät!

Eddie Vedder
2007-01-29, 19:20
Ät fort innan Sverker ser den här tråden!:D

FreCKo
2007-01-29, 22:38
Oops, I did it again!

Denhär gången låg de stekta filéerna ute i rumstemperatur i tre timmar.

Äta eller slänga?

Bara att käka vafan, du ska väl ändå värma dom nästa gång du käkar dom? Då dör garanterat bakterierna.

Vimpyboy
2007-01-29, 22:52
Bara att käka vafan, du ska väl ändå värma dom nästa gång du käkar dom? Då dör garanterat bakterierna.

Har själv glömt tillagad kyckling i rumstemperatur osm jag har ätit, och jag lever ändå. :thumbup:

Zakath
2007-01-29, 23:36
På tre timmar hinner förmodligen inte några hundra bakterier föröka sig tillräckligt mycket för att det ska bli farligt, bakterietillväxt är exponentiell så i början är det inte särskilt många, men när de delat sig några fler gånger så blir det värre (det tar ungefär ett dygn för "vanliga" bakteriekolonier att växa till sig så att de blir synliga med blotta ögat under optimala förhållanden, när de blir farliga vet jag dock ej, beror på art).

LeftRight
2007-01-30, 01:11
Vafan, jag brukar ALLTID laga mat för 3-4 portioner och låta den stå ute över natten tills allt är uppätet. Så länge man stekt det bra så är det lungt enligt min erfarenhet.
Annars e det bara o tillsätta lite EsaPro. Bakterier tål inte smaken :D

När det gäller mikro dock: När vi hade mikrobiologi i plugget så tog vi prover ur högskolans mikrovågsugnar och lät växa på agarplattor. Det var rena bakteriebiblioteket i de ugnarna iaf.

Edit: Rådet ovan gäller inte rötmånaden

Vimpyboy
2007-01-30, 01:27
Annars e det bara o tillsätta lite EsaPro. Bakterier tål inte smaken :D

Haha :D

Sverker
2007-01-30, 07:18
Bara att käka vafan, du ska väl ändå värma dom nästa gång du käkar dom? Då dör garanterat bakterierna.


Här är det lövbiff:
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2034903&postcount=10

Lilla Brynolf
2007-01-30, 13:20
Oops, I did it again!

Denhär gången låg de stekta filéerna ute i rumstemperatur i tre timmar.

Äta eller slänga?

Haha, har du tappat en hantel på minnet Slarti? :)

skaparn
2007-01-30, 13:48
Nå, har du ätit än och lever du?

Liten Men Fet
2007-01-30, 14:07
Här är det lövbiff:
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2034903&postcount=10

Jo men inte är det väl så farligt med nån timme i rumstemperatur? Okej, jag skulle inte äta skaldjur men annars bangar jag inte på så mycket.

Jag tror det hänger mycket på vad man är van vid, kineserna i min studentkorridor brukade låta sin mat stå i porslinsskåpet för att mogna lite. Ett par dagar sådär, stank som fan men inte blev dom sjuka. Värst var räkorna dom hade framme nån dag. *spy*

Sparrisen
2007-01-30, 23:24
Min egen erfarenhet är iaf att mat håller sig ganska länge i rumstemperatur. Har ofta haft med mig kycking och nötfärs till plugget och sedan ätit det upp till 8 timmar senare, har aldrig varit några problem hittills iaf :) . Av någon anledning skulle jag iof nog inte äta maten om den stått framme här hemma i 8 timmar - men matlådor är tydligen lite speciellt hehe *screwy*