handdator

Visa fullständig version : Ägg och galla?


syd9
2005-03-21, 00:58
Jag har utav flera källor hört att man får problem med gallan i kroppen om man äter för mycket ägg. Är det någon som kan verifiera dessa uppgifter eller dementera de? Om det nu är så, hur många ägg är det som gränsen ligger vid ungefär.

Hur bra är det att äta ägg överhuvudtaget, med tanke på kolesterol och allt..

aliquis
2005-03-21, 01:32
gallgrejerna kanske har med kolesterol att göra också, det är lugnt att äta massa ägg, sök.

JAM
2005-03-21, 03:19
Jag har utav flera källor hört att man får problem med gallan i kroppen om man äter för mycket ägg. Är det någon som kan verifiera dessa uppgifter eller dementera de? Om det nu är så, hur många ägg är det som gränsen ligger vid ungefär.

Hur bra är det att äta ägg överhuvudtaget, med tanke på kolesterol och allt..
Det är stor skillnad på kolesterol i maten och kolesterol i blodet. En frisk individ kan äta i princip hur många ägg som helst, hur ofta som helst. Vår käre kostguru King Grub har enligt egen utsago satt i sig 30000 ägg de senaste 15 åren... och är det någon som har utmärkta hälsovärden så är det han. Med andra ord: Ät du lugnt dina ägg... :)

King Grub
2005-03-21, 06:37
"The most recent American Heart Association guidelines no longer include a recommendation to limit egg consumption, but recommend the adoption of eating practices associated with good health. Based on the epidemiologic evidence, there is no reason to think that such a healthy eating pattern could not include eggs."

J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):596S-600S. A review of scientific research and recommendations regarding eggs.

"...total dietary fat and saturated fat were primary dietary determinants of serum total and low-density lipoprotein (LDL) cholesterol levels, not dietary cholesterol.

...there is little relationship between dietary cholesterol intake and cardiovascular mortality.

...for most healthy individuals, endogenous synthesis of cholesterol by the liver adjusts to the level of dietary cholesterol intake. Educating health professionals about the relatively weak association between dietary cholesterol and the relatively strong association between serum cholesterol and saturated fat and trans fats helped keep consumers informed about healthy diets and ways to control blood cholesterol."

J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):616S-620S. The Canadian experience: why Canada decided against an upper limit for cholesterol.

"A recent study, which examined the intake of 117,000 nurses and health professionals over a 14-y period, found no difference in the relative risk for CHD between those who consumed less than one egg a week and those who ate more than one egg a day"

J. Nutr. 134:187-190, January 2004. Are the Current Dietary Guidelines Regarding Egg Consumption Appropriate?

"On average, the LDL:HDL ratio change per 100 mg/day change in dietary cholesterol is from 2.60 to 2.61, which would be predicted to have little effect on heart disease risk. These data help explain the epidemiological studies showing that dietary cholesterol is not related to coronary heart disease incidence or mortality across or within populations."

J Am Coll Nutr. 2000 Oct;19(5 Suppl):540S-548S. The impact of egg limitations on coronary heart disease risk: do the numbers add up?

"Analysis of the available epidemiological and clinical data indicates that for the general population, dietary cholesterol makes no significant contribution to atherosclerosis and risk of cardiovascular disease."

Biochim Biophys Acta. 2000 Dec 15;1529(1-3):310-20. Dietary cholesterol and atherosclerosis.

Sverker
2005-03-21, 07:04
Jag har utav flera källor hört att man får problem med gallan i kroppen om man äter för mycket ägg. Är det någon som kan verifiera dessa uppgifter eller dementera de? Om det nu är så, hur många ägg är det som gränsen ligger vid ungefär.



Problem med gallan ? Vad skulle det vara enligt dina källor, gallstenar ?

Berätta mer. Kopplingen gallsten-ägg är svag om inte obefintlig.

Tolkia
2005-03-21, 10:06
Jag tycker att det verkar som om många som säger att de får "gallbesvär" av viss mat menar att de får diverse magbesvär när de äter den (ont i magen, gaser etc.). Maten i fråga brukar vara sådan som traditionellt anses "hårdsmält" (ägg, fett kött osv, mycket fett överhuvudtaget, men även sådant som inlagd sill och lök). jag har dock ingen aning om hur kopplingen till gallblåsan och dess aktivitet egentligen ser ut respektive om den finns i samtliga fall, eller om det rör sigom analogier baserade på likartade symptom ("ont i magen" kan ju ha många orsaker).

Sverker
2005-03-21, 14:30
Fet mat som ligger länge i magsäcken. Möter gallsalterna i gallgången och gallsalterna faller ut som små kristaller. Kristallerna kan växa till stenar med flera cm diameter. Smärtsamt är en underdrift.

Doktorn
2005-03-22, 21:15
Gallan uttöms i duodenum där den så möter de fria fettsyrorna som sedan emulgeras av gallsyrorna till miceller som sedan absorberas av de absorbtiva cellerna i tunntarmens epithel!

palme
2005-03-23, 10:59
Morsan tog bort sin galla i förra veckan. Hade en 10st-15st stenar som var stora som ärtor + lite småsten. Hon hade allt annat än skönt kan jag lova.

Tolkia
2005-03-23, 11:39
Morsan tog bort sin galla i förra veckan. Hade en 10st-15st stenar som var stora som ärtor + lite småsten. Hon hade allt annat än skönt kan jag lova.
Gallstensanfall är oerhört smärsamt. Men för att vi inte skall tappa perspektivet totalt bör det kanske påpekas att en uppsättning stenar av den kalibern inte är något man utvecklar för att man förätit sig på ägg.

palme
2005-03-23, 11:48
Nej fan heller, hon har inte skött maten alls. Har ingenting med ägg att göra iom att hon inte käkar ägg.