handdator

Visa fullständig version : Skillnad på havregryn


davidh
2005-03-20, 10:55
Dom nya havregrynen jag köpte blir mer som "gröt" i konsistensen, när man gör havregrynsgröt(micron). Helt "finfördelat". Nästan som filmjölk men fast form.

Grynen jag hade innan blev inte lika finfördelat och delar av grynen var kvar. Det var alltså lite mer som "råa" gryn.

Borde det inte bli ganska mycket högre GI på första alternativet? Smakar *spy* gör det iallafall men äter upp det om det inte är någon större skillnad :)

Frazze
2005-03-20, 11:03
Det är stor skillnad på gryn och gryn, du behöver väl kanske inte slänga dem du har, men köp så grova som möjligt nästa gång. (kanske lite svårt att veta innan man ppnat förpackningen)

davidh
2005-03-20, 11:43
och som jag trodde, tack för svar!

aliquis
2005-03-20, 13:09
Saltåkvarn eller vilka det är har en påse som det står extra grova gryn på tror jag, aldrig köpt dem men ändå. Varför man köper gyllenhammars(?) fina gryn förstår jag inte, och jag tycker det blir värsta kleggan av vanliga axas i micron med =P. De fiberberikade är bättre o godare men jag vill inte ha massa extrafibrer.

King Grub
2005-03-20, 13:16
Ju "finare" gröt, desto sämre för kroppen, alltså. Havregryn som används som djurfoder är riktigt grova.

MyungChul
2005-03-20, 13:58
micon har väl ändå inga positiva effekter på gröten? om man inte ska träna direkt på morgonen?

King Grub
2005-03-20, 14:25
Micrad gröt är mer högglykemisk, ja. Näringsvärdet förändras inte.

davidh
2005-03-20, 14:50
Vet att det är bättre att koka gröten men tycker den är godare i micron (med ordentliga gryn) och man ska inte va allt för optimal alltid :)

aliquis
2005-03-20, 15:13
Ju "finare" gröt, desto sämre för kroppen, alltså. Havregryn som används som djurfoder är riktigt grova.
säkert billigare med ;D

aliquis
2005-03-20, 15:14
micon har väl ändå inga positiva effekter på gröten? om man inte ska träna direkt på morgonen?
men man slipper få en nergeggad kastrull

MyungChul
2005-03-20, 15:46
men man slipper få en nergeggad kastrull

som tar 30 sekunder att diska och torka ur, och så har man gjort av med någon kalori till :)

Mac
2005-03-20, 17:57
jag brukar använda ICAs egna havregryn eller willys egna...dessa är väl grova? vilka märken använder ni?

King Grub
2005-03-20, 18:58
vilka märken använder ni?

Frebaco här.

Arnesson
2005-03-20, 19:01
Frebaco här.

Tror även det är dem som gör icas.

Thompah
2005-03-20, 19:55
Käkar Axas (tror jag) Fiberberikade Havregryn. Gottigotti :eating:

Mac
2005-03-21, 09:49
Jag tycker att Ica´s havregryn är tjockare än AXA´s!

CeCe
2005-03-21, 10:29
Hur är det med fiberberikade havregryn i micron? Dessa är ju inte särskilt grova... blir det ännu högre GI på dem än vanliga eller bidrar fibrerna till att hålla ner värdet på micrad gröt?

King Grub
2005-03-21, 14:15
Hur är det med fiberberikade havregryn i micron? Dessa är ju inte särskilt grova... blir det ännu högre GI på dem än vanliga eller bidrar fibrerna till att hålla ner värdet på micrad gröt?


Fibrerna i de berikade är inte av den bästa GI-sänkande, vattenlösliga sorten i vilket fall. Det är tillsatt vetekli om jag inte minns fel.

aliquis
2005-03-21, 15:18
som tar 30 sekunder att diska och torka ur, och så har man gjort av med någon kalori till :)
OM man gör det, annars måste den ligga i blöt 15min när man behöver den som bäst ;D

matte2k
2005-03-22, 11:48
Vilket är bäst?
Axas "vanliga" havregryn eller Axas "fiberrika".... GI mässigt?
Hur stora är skillnaden i GI på micro/kastrulltillagning?