handdator

Visa fullständig version : muskelknutar


petersson
2005-03-02, 11:29
Vad är muskelknutar och varför uppstår de?
Jag har sökt runt lite på forumet utan att hitta något.
Tack på förhand!

Jolene
2005-03-02, 15:27
Muskelknutor heter även myoser.
Har för mig att det är muskelfibrer som "klumpat ihop sig". Blir stela och ömmande punkter som kan lindras med massage.

Några anledningar till spänningar är
* Dålig arbetsställning och monotont arbete;
* Kraftiga och/eller långvariga ansträngnigar;
* 'Dålig' stress;
* Inaktivitet uner längre tid;
* Känslomässiga orsaker.

Jolene
2005-03-02, 15:29
En "myose" er en hyppigt anvendt betegnelse for et ømt og ofte stramt / hårdt punkt i en muskel. Mange har oplevet ømme og spændte muskler f.eks. i nakke- skulderområdet. Myoser kan give anledning til smerter både lokalt men også i et nærtliggende område; myosen kaldes så et "triggerpunkt". F.eks. kan triggerpunkter i nakken give anledning til hovedpine - og triggerpunkter bag på skulderbladet kan give fornemmelser af smerter i selve skulderen.
Triggerpunkt:

Eksempel på triggerpunkter i en muskel bag på skulderbladet (i musculus infraspinatus).

Desuden de områder hvor disse triggerpunkter typisk kan referere smerter til (markeret med rødt).Kilde: Gross, Fetto, Rosen - Musculoskeletal Examination

Ved palpation (beføling med hænderne) mærkes myosen som et hårdt punkt eller en stram streng i forhold til den øvrige del af musklen. En myose er sandsynligvis en del af en muskel (nogle fibre), som af bestemte årsager "spænder" mere end resten af musklen. Der kan være være tegn på en mindre inflammation (irritation). Hvis tilstanden har stået på længe, kan bindevævet evt. blive stramt og uelastisk.

Hvordan opstår myoser og triggerpunkter?

En hyppig årsag er sandsynligvis ensidigt gentaget arbejde - specielt hvor musklen arbejder i forkortet tilstand over længere tid. Som eksempel kan nævnes skulderen, der er løftet op mod øret. Dette kan medføre en lokal overbelastning i en muskel eller sene. Muskelspændinger kan endvidere skyldes psykisk stress etc. Desuden kan f.eks. ledproblemer og "hold i ryggen" give lignende spændinger og ømhed i muskler.