handdator

Visa fullständig version : Potatis! Äter ni det?


Allan
2005-02-23, 17:55
Käkar ni potatis (jordpära, pantoffler, plugg )? Om inte - varför då?

allan

Menigar
2005-02-23, 17:57
Självklart äter jag potatis. Gärna rå :thumbup:

King Grub
2005-02-23, 17:57
Absolut. Potatis är små näringsbomber och platsar alltid, mycket att man själv kan välja om det handlar om allt från supersnabba eller superlångsamma kolhydrater genom enkla manipulationer. Dessutom mättar kokt potatis mer än något annat enskilt livsmedel.

King Grub
2005-02-23, 17:58
Självklart äter jag potatis. Gärna rå :thumbup:

Äter du den rå tar du inte upp något av näringen i den.

Menigar
2005-02-23, 17:58
Äter du den rå tar du inte upp något av näringen i den.
Där ser man, gott är det iaf :)

TTT
2005-02-23, 17:59
Potatis är ett självklart inslag i mitt kostschema.

mini_Arnold
2005-02-23, 18:01
ja, men tycker inte om det..

Tricklev
2005-02-23, 18:13
Självklart, morsan lagar det.
Skulle aldrig falla mig i att säga till morsan att hon får laga en extra måldig, hennes mat duger inte för mig ;)

KIRE
2005-02-23, 18:14
Jag äter nästan bara potatis som kolhydratkälla under veckorna.
Det enda jag alternerar med är havregryn. Potatis är klart favoriten
framför andra :)

Kokta, stekta, bakade, klyftpotatis osv :thumbup: :eating:

Jag vill ha mkt mat och tycker det är roligare att äta 200g potatis istället för
50g pasta om jag vill ha i mig samma mängd kolhydrat.

Leon
2005-02-23, 18:15
Det är givet till tex köttbullar eller stek.Annars blir det nog mest ris och pasta. :eating:

ivandrago
2005-02-23, 18:16
Inte just nu. För svårt att få i sig tillräckligt med kcal från potatis utan att magen sprängs. Under deff är dock potatis kanon!

Niclaaas
2005-02-23, 18:19
i stort sett varje dag

Vastrix
2005-02-23, 18:29
JA, trots 12 år i den svenska skolan så tycker jag fortfarande om pantofflor (vad allmänbildad du är Allan som kan ett sådant ord ;) )

Bigbulka
2005-02-23, 18:33
Helst stekt i rikligt med matfett och med goa kryddor.. :eating: mmmmmmm

aliquis
2005-02-23, 18:33
Ja. Blev att jag slutade när jag började träna för att jag började käka pasta för att komplementera upp proteinkvaliten mer. Senare gick jag över till ris för att det var näringsrikare, och nu äter jag väl även quinoa någon gång. Potatis blir sällan av men det händer. Nackdelen skulle ju vara gi såklart, och att jag inte tror jag tycker den är god "naturell". Men uppenbarligen tycker jag det, som mos är den ju dock mycket godare och om man gör en rejäl mängd mos och har i kylskåpet lär det ju passa gifolket med.

nyttigare och godare än resten är det ju iaf. Enda nackdelen är väl lite omständigare tillagning om man är hungrig och inte har planerat maten =P

Försöker väl öka upp mängden igen men det är "svårt" att lägga om vanor, men ibland så. Vore ju bra om inte annat så för variationens skull.

HookersUnited
2005-02-23, 18:39
http://www.compfused.com/directlink/558/

Herkulez
2005-02-23, 18:48
nej, för slö för att orka skala =)

men äter alltid när mamma gör det

raZmus
2005-02-23, 19:02
Jag svarade visst lite missvisande :P Jag äter potatis, men inte särskilt ofta. Hemska minnen sen skolmatsalens överkokta potatis sitter fastetsade i mitt smaksinne.

Jax
2005-02-23, 19:18
Mycket potatis blir det.

Blir mest potatis och ris.
Pastan är dock nästan helt borttagen ur kosten.

Zakath
2005-02-23, 19:18
Ja, men det är inte min favoritmat direkt.

Är dock så gott som tvungen att äta det i skolan var o varannan dag, helt okej.

snej
2005-02-23, 19:23
Jepp, dock inte särskilt ofta. Kanske 1 gång i veckan på sin höjd. Men visst är de gött ;)

emmzan
2005-02-23, 19:24
Potatis för mig är något som inträffar då och då, och varje gång tänker jag att jag hädanefter ska äta mängder... Sen blir det inte så! *screwy*

Underbar grej, potatis!
- Kokt, kall. Blandas med balsamicovinäger, olja, salt, majs och purjolök.

- Kokt, kall. Blandas med äppelbitar, kesella, yoghurt, oregano, lök

- Kokt, vaarm!

- Klyftpotatis med mängder med salt (och olja självklart)

POTATIS! POTATO POTATO POTATO! *screwy*

Wooch
2005-02-23, 19:32
Föredrar ris och pasta. Men de få gånger vi har det hemma, brukar jag ta mig en bit.

KIRE
2005-02-23, 19:32
Min standardmat är att lägga in två kycklingfileer och 2st klyftade potatisar som man badat i rapsolja med massa taco eller vitlökskrydda på en plåt i ugnen(225grader). Dom blir klara samtidigt :eating:

Då får man ungefär
30g kolhydrat
50g protein
15g fett

Och underbar smak :thumbup:

TPS
2005-02-23, 19:52
Äter du den rå tar du inte upp något av näringen i den.


Råstekt potatis då? Är det samma där? Så satans gott med råstekt potatis...

Jax
2005-02-23, 19:55
Råstekt potatis då? Är det samma där? Så satans gott med råstekt potatis...
Nä det är det inte. Råstekt potatis är inte rå.

s_himself
2005-02-23, 20:49
Absolut! pottutis är gott!

Tänk er, Potatis, pannbiff och gräddsås.. Eller köttfärslimpa.

Det går verkligen äta ihjäl sig på om man vill!

Joppe
2005-02-23, 21:02
Det blev potatis till tonfiskgrytan ikväll pga denna tråd! Äter potatis alldeles för sällan, mycket bra mat!

HenrY
2005-02-23, 21:12
Äter det när morsan lagat d, blir väl ett par ggr i veckan. Tycker det är gött, men jag är för slö för att skala skiten!:)
Nått som är gött är kall potatis sallad, gjord på lök, örter mm. Med en köttbit eller makrill!

Loke
2005-02-23, 22:03
Minns när jag gick i högstadiet... Den potatisen var äcklig. Det gick inte att äta den även om man ville, kroppen vägrade låta den glida ner.

Nu går jag på en bättre skola dock, så vi får ätlig potatis, och jag äter så mycket jag hinner. Hemma blir det väl ett par gånger i veckan, fast jag säger till mamma att jag föredrar ris.

Vad gäller skalningen så äter jag dom med skal på om jag blir serverad oskalade potatisar. Skalet kan faktiskt vara riktigt gott, smakar ibland lite sött. Förresten, är skalet nyttigt eller ej?

Tolkia
2005-02-23, 22:04
Dillkokt färskpotatis mosad på (hårt) tunnbröd eller knäckebröd (eller på "Bertils bröd" om det inte vore för att det inte går att få tag på längre), med salt på ... i sanning mat för gudar. :eating:

skaparn
2005-02-23, 22:15
jeden tag

abjorn
2005-02-23, 22:22
jag äter potatis när jag är hemma hos föräldrarna. orkar aldrig skala själv (dom skalar innan kokning, inte åt mig efteråt) ;)

KIRE
2005-02-23, 22:44
jag äter potatis när jag är hemma hos föräldrarna. orkar aldrig skala själv (dom skalar innan kokning, inte åt mig efteråt) ;)

Var fan är ungdomen på väg *grr27* :laugh:

J.Saarela
2005-02-23, 22:57
Åt bakad potatis med en stor köttbit nyss,men det va resturang.Annars ids man inte skala skiten

Örjan
2005-02-23, 23:40
Håller med KIRE.

Potatis är godare än pasta, ris och bröd. Särskilt nu under vintern, när man kan få mjölig King Edward - oslagbart gott.

Självklart skalar man INTE potatis, eftersom skalet är det godaste av allt.

zam
2005-02-23, 23:43
Tyvärr alldeles för sällan.Orkar helt enkelt inte koka dem.. :em:

AFanatic
2005-02-23, 23:46
Bakad potatis med Skagenröra :love:

KIRE
2005-02-23, 23:51
Håller med KIRE.

Potatis är godare än pasta, ris och bröd. Särskilt nu under vintern, när man kan få mjölig King Edward - oslagbart gott.

Självklart skalar man INTE potatis, eftersom skalet är det godaste av allt.

EXAKT
Jag skalar inte heller, bara borstar lite så den är ren.

mmartin
2005-02-24, 00:12
hmm jag har inte ätit potatis på över 3 år nu.. mest för att flickvänen inte tycker om det och hon lagar ju maten,så... :D

Men harbörjat fixa lite i köket numera så ska nog testa litegrann!

Några frågor! Att inte skala den som några skriver har jag för mig att ha hört vara typ dåligt med bakterier eller dylikt, stämmer detta eller ska man köra med skal på?

Det är ju stekt som gäller för isf, kokar ni dem först och steker de efter det eller steker ni de råa, aldrig ätit rå-stekta är det en höjdare verkligen?

mvh

30cm
2005-02-24, 00:47
Äter du den rå tar du inte upp något av näringen i den.

Är energi inkluderat i näring? I såna fall är det utmärkt som utfyllnad vid deff.

Sunk
2005-02-24, 00:49
Brukar äta potatis många gånger i veckan, främst för att det är så otroligt enkelt att fixa...

Döm inte alla ungdomar för ett några inte orkar skala, själv skalar jag med nöje om jag får lyssna på lite musik samtidigt :hbang:

aliquis
2005-02-24, 00:50
Några frågor! Att inte skala den som några skriver har jag för mig att ha hört vara typ dåligt med bakterier eller dylikt, stämmer detta eller ska man köra med skal på?
1) hur gör djuren?
2) inte en chans att de överlever ändå eftersom du har kokat potatisen i 20minuter.

Metal_boy_
2005-02-24, 04:45
Inte just nu. För svårt att få i sig tillräckligt med kcal från potatis utan att magen sprängs. Under deff är dock potatis kanon!

Håller me dig :thumbup:

Metal_boy_
2005-02-24, 04:51
synd efte som jag älskar potatis =( men u är det ju defftider så det kanske kan lämpa sig me lite potäter och gynna mättnadskänslan lite med. hur mycke kolisar per 100g innehåller bintje tex?

no1fitness
2005-02-24, 05:46
Jag äter en del potatis under deffen, men gillar också fullkornsris. :eating:
Kall potatis är gott !

King Grub
2005-02-24, 06:21
Är energi inkluderat i näring? I såna fall är det utmärkt som utfyllnad vid deff.

Större andelen av de råa potäterna kommer ut bakvägen.

Nahrung. 2000 Feb;44(1):19-22. Effect of processing on potato starch: in vitro availability and glycaemic index.

"The content of digestible starch (DS) and resistant starch (RS) in processed potatoes was assessed. In addition, the effect of domestic cooking on the in vitro digestibility of starch in this tuber, which may influence the glycaemic response, was studied. Resistant starch in raw potato is high, however different RS values were obtained when processed, ranging from 1.18% in boiled potatoes to 10.38% in retrograded flour. In general, cooked potatoes have high levels of DS. Starch digestibility is improved after processing and it is affected by the cooking methods. Boiled and mashed potatoes showed the highest rate of digestion, on the contrary raw potato was hardly digested."

Slartibartfast
2005-02-24, 08:37
Jag äter potatis nästan varje dag. Alltid stampad. Gillar inte hela potatisar.

Oatmeal
2005-02-24, 08:42
Jag brukar aldrig göra potatis själv, men om det bjuds så äter jag självklart! Gör jag något själv så blir det potatismos istället, gillar det bättre, gärna med citronpeppar till :D

Honn
2005-02-24, 09:13
Så länge någon lagar dem åt mig så äter jag dem med nöje. Av någon orsak så tycker jag det är trist att koka dem. Vänta i 20 minuter på att ris ska bli färdigt är inga problem, men att vänta i 20 minuter på potatis är tråååkigt.

King Grub
2005-02-24, 09:20
Ja, det är jobbigt att man måste stå och titta på potatisarna, när dom ligger där och kokar. :D

TTT
2005-02-24, 09:26
Så länge någon lagar dem åt mig så äter jag dem med nöje. Av någon orsak så tycker jag det är trist att koka dem. Vänta i 20 minuter på att ris ska bli färdigt är inga problem, men att vänta i 20 minuter på potatis är tråååkigt.

Haha, riskokning är ju en sport. En utmaning att lyckas perfekt och slippa att det bubblar över. Potatis kan man inte misslyckas med.. Eller jo en gång, när jag och tjejen blev lite hmm sugna, lämnade köket för att ..... och allt vatten kokades bort. :D Luktade inte gott i köket...

Tolkia
2005-02-24, 10:54
Apropå vänta till det blir klart så behöver man egentligen inte prova potatisarna med en sticka för att veta om de är klara, det hörs också på hur de rör sig i kastrullen när de kokar. D.v.s. min dyre fader drygar sig med att han hör det (vilket han verkligen gör) själv har jag aldrig lyckats lyssna in det ...

tenchi
2005-02-24, 11:19
Brukar äta potatis många gånger i veckan, främst för att det är så otroligt enkelt att fixa...

Döm inte alla ungdomar för ett några inte orkar skala, själv skalar jag med nöje om jag får lyssna på lite musik samtidigt :hbang:

skala?! Koka med skal på och ät upp. Undtantaget de potatisar som e täckta med jord, de får man ju givetvis skölja först. :)

nordland
2005-02-24, 11:26
käkar väldigt ofta... Men då har vi ju också 2 STORA potatisland. Med stora menas att det räcker för att göda 5 familjer i ett år... Måste därför käka så inget blir förstört...

Niclaaas
2005-02-24, 11:32
2) inte en chans att de överlever ändå eftersom du har kokat potatisen i 20minuter.

som jag skrev i en annan tråd: bakterier dör vid kokning, har det hunnit bildas toxiner så dör inte dessa. inte för att potatis lär vara något risklivsmedel men bara i allmänhet så tror folk att om de kokar/steker/värmer upp maten så dör allt. vilket inte är fallet

mmartin
2005-02-24, 16:18
som jag skrev i en annan tråd: bakterier dör vid kokning, har det hunnit bildas toxiner så dör inte dessa. inte för att potatis lär vara något risklivsmedel men bara i allmänhet så tror folk att om de kokar/steker/värmer upp maten så dör allt. vilket inte är fallet

hur bildas det toxiner då? kan man undvika det på bra sätt?

mvh

Fultjack
2005-02-24, 18:04
inte ofta, verkligen inte
äter hellre pasta eller gröt :thumbup:

palme
2005-02-24, 18:32
Klart som fan att jag käkar potatis, käkade det senast idag.




Chips är potatis va? *flex*

Hoffa
2005-02-25, 16:51
Potatis är ju underbart! Smaskens!

När vi diskuterar potatis och hur gott det är så kan vi också vara lite optimala samtidigt.

Vilken potatis sort har lägst GI/II och vilken tillagningsmetod/tid ger lägst GI?

Förutom att man kan ställa in dom i kylen och äta sen.

King Grub
2005-02-25, 17:01
Vilken potatis sort har lägst GI/II och vilken tillagningsmetod/tid ger lägst GI?

Skriv "potato" i sökfältet:

http://ziag4.mmb.usyd.edu.au/mainV4a.htm

Insulinindex på olika potatissorter är inte utforskat.

Max
2005-02-25, 17:09
Jajamen, potatis oftare än någon annan enskild kolhydratskälla undantaget müslin.

Hoffa
2005-02-25, 17:35
Vilken potatis sort har lägst GI/II och vilken tillagningsmetod/tid ger lägst GI?

Skriv "potato" i sökfältet:

http://ziag4.mmb.usyd.edu.au/mainV4a.htm

Insulinindex på olika potatissorter är inte utforskat.

Tackar, det var många potatissorter, måste kolla i butiken vilka dom har så att man vet vad man har och välja på.

Men tillagningen gör ingen skillnad eller? Om man kokar den eller om man råsteker den eller kör den i ugnen?

King Grub
2005-02-25, 19:39
Men tillagningen gör ingen skillnad eller? Om man kokar den eller om man råsteker den eller kör den i ugnen?

Jo, det gör en fullständigt dramatisk skillnad. På ugnsbakad potatis kan GI:t sticka upp till närmare 140, t ex.

Hoffa
2005-02-25, 20:33
Jo, det gör en fullständigt dramatisk skillnad. På ugnsbakad potatis kan GI:t sticka upp till närmare 140, t ex.

Den oundvikliga följdfrågan är ju då, vilket tillagningssätt ger lägst GI?

King Grub
2005-02-25, 20:46
1. Rå potatis. Problemet är att du inte tar upp någon näring.
2. Stekt potatis. Stekta livsmedel ger alltid lägre blodsockersvar.
3. Kokt potatis som inte mosas.

Man and Machine
2005-02-26, 00:51
Köttbiten smakar ju så mycket godare med potatis.

cheesian
2005-02-26, 13:17
Det är så absurt att några har svarat för högt GI. Hysterin har inte riktigt lagt sig än :)

Mac
2005-02-26, 13:42
Undra vad det blir hysteri om härnäst? :D

Mccartney
2005-02-26, 13:48
ja speciellt Burger kings pommes älskar jag....

JAM
2005-02-26, 14:37
Klart man äter potatis. Brukar dock oftare bli pasta eller ris.

Niclaaas
2005-02-27, 20:28
hur bildas det toxiner då? kan man undvika det på bra sätt?

mvh

klistrar bara in en sak jag skrivit förut:

Stafylokockförgiftning är den vanligaste matförgiftningen i Sverige. ca 40-50% av befolkningen bär på Stafylokocker, finns i näsa, nagelband och öppna sår. om du bär på dessa innebär det alltid en stor sannolikhet att maten blir kontaminerad. får den sedan stå i temperatur över kylskåpskallt (rumstemperatur) för länge kan bakterien tillväxa och bilda toxin. för att bli av med toxinet så måste du koka maten i timmar, det räcker inte med att koka vanligt, steka osv. undvikes genom god hygien och kylförvaring

en annan toxinbildande bakterie som orsakar många matförgiftningar är Bacillus cereus (ris, pulvermos, glass osv)

Lasse Kongo
2005-02-27, 20:45
Potatis äts ofta!

gott som fan är det med

King Grub
2005-02-27, 20:46
Jag fick en riktigt besk rackare i dag. Förstörde hela måltiden. *cry*

Patriarch K
2005-02-27, 20:49
Potatis smakar hemskt. Jag får plåga i mig de små rackarna varje gång jag äter dem utan sås.

Mac
2005-02-28, 09:42
Vilken potatis sort väljer ni?

TheLoser
2005-02-28, 09:50
King Edward

King Grub
2005-02-28, 10:15
Asterix eller King Edward; beror på om jag vill ha fast eller mjölig.

Tolkia
2005-02-28, 10:22
Mandelpotatis när det finns om potatisen skall ätas kokt, dock inte till gratänger, palt och liknande.

n1klas
2005-02-28, 11:20
Självklart äter jag potatis...En riktig go sak :eating:

Lillgrabben
2005-02-28, 12:07
Givetvis äter jag potatis, förjäkla gott!

Potatisen är basfödan framför andra, jag försöker äta potatis minst en gång varje dag!


:)

Honn
2005-02-28, 12:18
Mandel är kungen bland potatisar. Kokt, mosad eller stekt, den äger i alla lägen. Har inte testat att ungsbaka den än då det var några år sen jag hackade fram en som var av lämplig storlek.