handdator

Visa fullständig version : Cous Cous


The_RobRoy
2005-02-22, 23:23
har tidigare vart helt okänt för mig, aldrig fått det serverat som barn, men upptäckt det nu och jäklar va smidigt det är, blir klart på några minuter o smakar :thumbup:

Så hur bra mat är Cous Cous, GI osv.. ..gruben har du nå bra svar? ;)

King Grub
2005-02-23, 07:20
Näringsvärde är som pasta. Det är samma sak: durumvete. Inte speciellt näringsrikt, alltså. GI 90-100 ( Wolever TMS, Katzman-Relle L, Jenkins AL, et al. Glycaemic index of 102 complex carbohydrate foods in patients with diabetes. Nutr Res 1994; 14: 651-69).

Lizard
2005-02-23, 08:00
har tidigare vart helt okänt för mig, aldrig fått det serverat som barn, men upptäckt det nu och jäklar va smidigt det är, blir klart på några minuter o smakar :thumbup:

Så hur bra mat är Cous Cous, GI osv.. ..gruben har du nå bra svar? ;)

Det du säger är som att säga till en svensk; jäklar vad smidigt och gott det är med potatis - bara att öppna burken och värma.
Riktig cous-cous är ett hantverk som husmödrarna lägger enorm prestige i att kunna tillaga.
Men visst är både cous-cous och burkpotatis gott. :)



Lizard

The_RobRoy
2005-02-23, 09:38
Det du säger är som att säga till en svensk; jäklar vad smidigt och gott det är med potatis - bara att öppna burken och värma.
Riktig cous-cous är ett hantverk som husmödrarna lägger enorm prestige i att kunna tillaga.
Men visst är både cous-cous och burkpotatis gott. :)



Lizard


Jasså i vilket land då, o vad är det som är så svårt i tillagningen? :)

King Grub
2005-02-23, 09:44
Cous-cous är en benämning på hela maträtten också, med kött och grönsaker som lagas omsorgsfullt, inte bara grynen i paketet.

bubbe
2005-02-23, 10:28
Jasså i vilket land då, o vad är det som är så svårt i tillagningen? :)

rätta mig någon om det inte stämmer, men mellanöstern.

HookersUnited
2005-02-23, 10:35
Som en vän sa,
"Cous-Cous kan inte bestämma sig om det ska vara ris eller potatis."
:D

Mac
2005-02-23, 12:05
Hur är Bulgur då? Har för mig att han kocken Fredrik de Hooch från Toppform, sa att Bulgur var bland de nyttigaste eller bästa man kunde typ? Ligger det någonting i det han säger?

Lizard
2005-02-23, 12:06
Jasså i vilket land då, o vad är det som är så svårt i tillagningen? :)

Mellanöstern, Nordafrika, Arabiska halvön i huvudsak.
Själva grynen kokas, vändes, trillas mellan handflator och gud vet allt, men de petas på högen och grynen ska fortsätta att trilla en stund efter man slutat är det lilla jag uppfattat. Cous-cousen ska "leva" säger de.
Dessutom brukar man, som Grub påpekar, avse en hel meny med begreppet cous-cous...men det är en annan historia.

Lizard

aliquis
2005-02-23, 12:50
Hur är Bulgur då? Har för mig att han kocken Fredrik de Hooch från Toppform, sa att Bulgur var bland de nyttigaste eller bästa man kunde typ? Ligger det någonting i det han säger?
det är väl hela kornet, så "fullkorns"-varianten, mer rejäla bitar också.

King Grub
2005-02-23, 12:55
Hur är Bulgur då? Har för mig att han kocken Fredrik de Hooch från Toppform, sa att Bulgur var bland de nyttigaste eller bästa man kunde typ? Ligger det någonting i det han säger?

Och forumet ovanstående har bulgur GI 65 (Wolever TMS, Jenkins DJA, Josse RG, Wong GS, Lee R. The glycemic index: similarity of values derived in insulin-dependent and non-insulin dependent diabetic patients. J Am Coll Nut 1987; 6: 295-305, Jenkins DJA, Wolever TMS, Jenkins AL, et al. Low glycemic response to traditionally processed wheat and rye products: bulgur and pumpernickel bread. Am J Clin Nutr 1986; 43: 516-20 och Jenkins DJA, Wesson V, Wolever TMS, et al. Wholemeal versus wholegrain breads: proportion of whole or cracked grain and the glycemic response. Br Med J (Clin Res Ed) 1988; 297: 958-60.)

Honn
2005-02-23, 13:19
Grub: Jag antar att GI värdena du postat inte är på den svenska vitt bröd=100 skalan.

King Grub
2005-02-23, 14:27
Grub: Jag antar att GI värdena du postat inte är på den svenska vitt bröd=100 skalan.

Jo, jag har räknat om dem.

Honn
2005-02-23, 14:29
:thumbup: Perfekt. Jag har nämligen inte helt koll på vad som räknas som högt/lågt på den andra skalan(dvs inte orkat kolla upp det).

Mac
2005-02-23, 16:48
men då blir det ju till att testa Bulgur

Tolkia
2005-02-23, 17:24
men då blir det ju till att testa Bulgur
Rekommenderas, det är smakar mkt bra (bra alternativ till ris efterom det är godare än ris - kanske inte till sushin, dock).

The_RobRoy
2005-02-23, 20:02
Nån som har en bild på paketet?

Bulgur alltså.. ..aldrig hört talas om det

King Grub
2005-02-23, 20:12
Frebacos:

http://www.frebaco.se/_img/bulgur.jpg

Cilia
2005-02-23, 20:18
men godast blir det om man tillagar det i buljong eller sky från det man äter till. Blanda ner grönsaker som har kokats, grillats eller stekts och du får en god måltid.

stx
2005-02-24, 12:36
Jag brukar äta det till mellanmål med kyckling, blandar det med rapsolja och citron peppar. :eating: passar också väldigt bra att blanda med räkor. :thumbup:

The_RobRoy
2005-02-24, 13:06
Köpte mitt första paket bulgur idag *popcorn*