Visa fullständig version : Potatis.
_Magnus_
2005-02-17, 14:48
En gång för alla vilka sorter ska undvikas? Och framförallt vilka tillagnings sätt ska undvikas?
Har tex hört att potatis som körs i ugnen omvandlas och får ett högre GI p.g.a värmen? (bakpotatis, pommes, o.s.v.)
Sen har man ju hört att inte ens hemmlagad potatismos ska vara bra, kan dock ej begripa varför.
King Grub
2005-02-17, 14:55
Det blir ingen näringsmässig skillnad på potatisen beroende på hur du tillagar den, förutom eventuellt tillsatt fett, förstås.
Ju mer finfördelad potatisen är, desto mer lättupptaglig blir stärkelsen, och desto högre GI. Hemgjort mos har mycket högre GI än vanlig kok, och pulvermos har skyhögt. Låter man kokt potatis kallna bildas resistent stärkelse och GI:t blir mycket, mycket lägre.
Pommesprodukter har också högt GI, liksom bakpotatis, då den höga temperaturen i ugnen bryter ned stärkelsen.
mangemani
2005-02-17, 15:02
enligt trainers lab så har kokt potatis ett GI på 80.
saxat från trainerslab:
Potatis (färsk-, kokt) GI=80
Potatis (bakad) GI=121
Potatis (bakad i mikrovågsugn) GI=117
Potatis, konserverad GI=87
Potatis, ångkokt GI=93
men trainerslab kan ju ha fel,inte en aning om det stämmer faktiskt.
grub eller nån annan får väl klargöra.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.