handdator

Visa fullständig version : Sukralos


aliquis
2005-02-17, 12:56
Läste tidigare om att felix skulle komma med en ketchup sötad med detta ämne och nu har ju arla startat med sin reklam för deras yoghurt även den sötad med det. Så jag blev nyfiken på att ta reda på vad det rörde sig om då jag hade läst tidigare om någon sockerart från mjölk som eventuellt skulle användas i en form "vriden" åt andra hållet.

Sukralos visade sig dock vara framställt av vanligt socker genom en klorifiering och är 5-600ggr sötare än vanligt socker och ger därför precis som aspartam och andra väldigt söta sötningsmedel i princip inga kalorier. Utöver att det är mycket sötare tas 85% inte ens upp i tarmen, ca 15% gör det dock men kommer senare ut via urinen. Hälften kommer ut den vägen inom 13 timmar. Sukralos är godkänt att använda som sötningsmedel sedan den 29e januari och har använts i Kanada sedan 91 och USA sedan 98, där finns det även i vanlig "bordsötningsmedelsform".

Arlas sidor:
http://www.arla.se/templates/PlainPage.aspx?id=10412
http://www.arla.se/templates/PlainPage.aspx?id=10413
http://www.arlafoods.se/templates/Pressrelease.aspx?id=7344

EU-information om godkända sötningsmedel:
http://europa.eu.int/scadplus/leg/sv/lvb/l21069.htm

SVD om livsmedelstillverkare som får tänka om:
http://www.svd.se/dynamiskt/naringsliv/did_9088296.asp
De nämner även aspartam och liknande ämnen, och att det inte finns något som tyder på ökade cancerrisker. Även sockeralkoholerna nämns tillsammans med information om att dessa är dyra att framställa och därför bara används där det går åt små mängder, i exempelvis tabletter, tuggummin (och tandkräm), förklarar väl varför de är så dyra kanske.

Fri köpenskap skriver om både arlas yoghurt och felix ketchup:
http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=18182
http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=18014

En blog om yoghurten med mer information:
http://recenserat.blogspot.com/2005/02/mat-yoggi-mini-blbr.html
"Det nya, konstgjorda sötningsmedlet sukralos godkändes för användning i livsmedelsprodukter i Sverige från och med den 29 januari 2005 och redan har produkter som innehåller ämnet hittat ut till butikerna. Enligt uppgift från sukralostillverkaren framställs ämnet genom att tre väte-syregrupper på sockermolekylen byts ut mot kloratomer, vilket medför att molekylen inte bryts ned av kroppen utan passerar rakt igenom."

Sverker
2005-02-17, 13:38
Ja, varför inte.

Har inte intresserat mig för Sukralos tidigare eftersom det inte varit godkänt i Sverige.

Vad är skillnaden i användningen jämnfört med aspartam som finns sedan lång tid i Sverige ?
http://vm.cfsan.fda.gov/~lrd/tpsucral.html

Aspartam gillar inte upphettning så det har inte tidigare kunnat användas i kakor eller kakmixer men här fyller tydligen Sukralos ett tomrum som finns idag.

Många synpunkter finns det på nätet om att Sukralos är klorerat och alltså innehåller organiskt bundet klor. Det betyder inte att det är giftigt som DDT eller PCB.

Dax att läsa på mer.

JAM
2005-03-18, 01:46
Aspartam gillar inte upphettning så det har inte tidigare kunnat användas i kakor eller kakmixer men här fyller tydligen Sukralos ett tomrum som finns idag.
JAM väcker de döda trådarna till liv igen! :D

Vad händer med aspartam då det hettas upp?

EDIT: Slö som man är googlade man inte först. :em: En av aspartams nackdelar som sötningsmedel är att det snabbt bryts ner vid upphettning och långsamt i sura lösningar, och därmed förlorar sin sötningseffekt. Det är därför inte lämpligt att använda vid matlagning och bakning. Antagligen för att produkten är någorlunda sur, bryts aspartam ner efter en tids lagring.Låter ju inget vidare med en icke-söt kaka. :)

Tolkia
2005-03-18, 07:35
Erfarenheten talar: Sötningsmedel tenderar att tappa smaken när man värmer det kraftigt, alternativt börja smaka skit (bildligt). Exakt vad osm händer beror lite på hur mycket apsartam sötningsmelet innehåller och vad det innehåller förutom aspartam (oftast är det fler än ett sötningsmedel som ingår). Skall man baka med sötningsmedel bör man a) hålla moderat ugnstemperatur b) inte ersätta 100% av sockret med sötningsmedel, utan kanske max 50%. Sockret har även viss betydelse för konsistensen (utan socker blir mjuka kakor gärna platta, hårda kakor gärna ganska mjuka).

JAM
2005-03-18, 13:16
Om man kokar upp Cola Light bör den tappa en del av den söta smaken alltså...? Hmm, måste provas.

Sverker
2005-03-18, 17:49
Om man kokar upp Cola Light bör den tappa en del av den söta smaken alltså...? Hmm, måste provas.

Samtidigt som du kokar bort de flyktiga aromämnena som finns i colan. Plus att all kolsyra försvinner upp i luften. Jag kan redan vid tangentbordet berätta att det blir en svart, bitter soppa kvar i kastrullen :D

MyungChul
2005-03-18, 20:57
Samtidigt som du kokar bort de flyktiga aromämnena som finns i colan. Plus att all kolsyra försvinner upp i luften. Jag kan redan vid tangentbordet berätta att det blir en svart, bitter soppa kvar i kastrullen :D

ska ta och be dom servera en sån soppa i skolan :laugh: