handdator

Visa fullständig version : Prioritering, delad från överträningstråden


tristan
2005-02-05, 22:21
Volym, om jag lärde mig rätt i grundskolan, mäter man i tre dimensioner.


Om alla tre dimensionerna är använda fullt ut kommer du ganska snart i en fas av överanvändnig. När du kommit dit inträder stagnation. Kroppen behöver minska någon del för att hinna med att återställa. Fortgår överanvändningen trots det så övergår överanvändningen till överträning.
Om endast en av dimensionerna är använd fullt ut kan du klara dig från överanvändning längre, men den dimensionen når förr eller senare ett stadium av överanvändning och då är cirkeln sluten.


Lizard

Så om man vill prioritera ngt och köra det mer så bör man dra ner volymen på annat och och inte bara öka volymen på det man vill prioritera?

z_bumbi
2005-02-06, 11:34
Det beror på hur mycket man tränar, hur länge man har tränat och hur länge man tänker prioritera.. bland annat.

Om man kör så hög volym och intensitet som man vet att man tål, har tränat några år så man vet att det inte är någon del av kroppen som bara inte riktigt har börjat svara och då vill prioritera något så är det smart att dra ner på resten av träningen under en period.

Det vanligaste är nog att man prioriterar under en begränsad period för att sen köra "normalt" ett tag och sen gå tillbaka och prioritera igen.

Ex
En månad ben hårdkörning, resten av kroppen tränas hårt men med mindre volym.
En månad hela kroppen
En månad ben, hårdkörning, men denna gång med ännu mer prio på baksidan.
En månad hela kroppen
osv.

Självklart kan man köra länge eller kortare tidsperioder och även prioritera två muskelgrupper under samma period eller variera mellan två olika prioriteringsprogram varannan period (T ex axlar ena månaden, ben den andra, upprepa.) osv