handdator

Visa fullständig version : Jogga vs Promenixer


Marre
2002-05-18, 19:40
Jag undrar en grej nu när man kan bege sig ut i skogarna o bränna fett.

Är det bättre att jogga toklugnt i säg 30-40 min än att gå cirkus 60 min?

Ökad risk att bränna muskler om man joggar, alltså även om man verkligen joggar lugnt hela tiden?

Pecca
2002-05-18, 20:17
Titta igenom gamla trådar så ser du vad andra tycker om löpning vs promenader.
Jag har själv kört morgon promenader nu under en tid men ska testa ett tag med löpning. Kommer dock inte hålla ett lungt tempo utan kör på ganska hårt. Kommer även att köra med intervallträning.
Om inte annat så får du iaf en bättre kondis med löpning.

Lave
2002-05-19, 03:00
Joggning vs promenader beror till stor del på när Du tänker träna.

Promenader kan jag rekommendera innan frukost, för att bränna fett.

Joggning rekommenderar jag snarare framåt eftermiddagen när Du har ätit ett antal måltider och har kalorier att göra av med. Du kommer iofs inte att bränna så mkt fett under själva löpningen (utan kolhydrater), men för bättre kondis och förbränning :)

Marre
2002-05-20, 21:07
ok ok jag har kollat gamla mess. Min fråga är dock om det även gäller när man joggar väldigt långsamt. Visst kan jag tänka mig att man bränner muskler om man joggar så man vill spy men om man joggar så tanter nästan springer om en då?

Peter
2002-05-21, 15:09
Om du vill veta exakt hur mycket fett och kolhydrater du bränner i olika hastigheter tycker jag du ska gå runt iksu nästa gång du är där och gå in på baksidan där idrottsmedicinska enheten håller till. Sen ber du få boka tid för att göra ett tröskeltest där de mäter den respiratoriska kvoten. Då kan du se exakt vid vilken puls din fettförbränning börjar minska snabbt till förmån för kolhydratförbränning och i viss mån proteinförbränning. Sen får du se till att mäta pulsen när du joggar så du ser till att ligga på optimal nivå. Kostar några hundra men då får du ett bra konditionstest och träningstips också.

Tycker du det är för jobbigt/dyrt kan jag höfta till med en puls runt 120 eftersom det är där ungefär där vi sett en tydlig förändring de gånger jag varit med och gjort sådana tester. Pulsen är alltså intressantare än hur fort du springar i förhållande till de tanter som är ute samtidigt som dig.

Peter

Bamse
2002-05-21, 19:16
"Då kan du se exakt vid vilken puls din fettförbränning börjar minska snabbt till förmån för kolhydratförbränning och i viss mån proteinförbränning"

No shit? Kanske värt att lägga ner några hundra på! Har du gjort testet själv? Hur går det till rent praktiskt? Och rent teoretiskt..? ;)

"Tycker du det är för jobbigt/dyrt kan jag höfta till med en puls runt 120"

120 i puls för att bränna optimalt med fett? Kanske borde fixa en pulsklocka ;)

Peter
2002-05-21, 19:59
Bamse: Jag har inte suttit på cykeln och blivit testad själv om det är det du menar. Har däremot varit med när testen utförts ett par gånger.

Ska försöka förklara hur testet går till både praktiskt och teoretiskt.

Testet går till som så att man cyklar (går att göra på löpband också) och succesivt lägger på mer och mer motstånd. Under hela testet andas man i en mask som mäter syre och koldioxid i in och utandningsluften. Man tar då mängden CO2 som bildas och delar på mängden O2 som förbrukas siffran (1,0 anger att bara kolhydrater förbränns och 0,7 att bara fett förbränns, detta kallas respiratorisk kvot). Masken mäter givetvis också mängden inandat och utandat syre och skillnaden ger syreförbrukningen och kaloriförbrukningen (1 liter syre motsvarar 5 kcal) I normala fall tar man blodprov med jämna mellanrum också för att mäta mängden mjölksyra. Sen cyklar man tills man inte längre kan få runt tramporna så kan man få veta det mesta om sin kondition, fettförbränning och olika mjölksyretrösklar och en massa annat spännande. Under hela testet har man pulsklocka på sig och man får sen en utskrift där man kan jämföra puls, fettföränning, energiförbrukning med mera under valda tillfällen.

Syftet med detta test är ju givetvis inte att ge folk som vill få fram magrutorna till sommaren ett mått på hur fort de ska gå på sina promenader utan det normala är givetvis att använder testet för att utvärdera en idrottsmans prestationsförmåga och bedömma i vilka hastigheter han/hon ska träna och vad som ska prioriteras.

Det här är bara ett av alla de fantastiskt spännande tester som kan göras i det som ser ut att vara några kontor bakom IKSU.

Peter

Bamse
2002-05-23, 07:42
Intressant! Jag löper en del vid sidan av styrketräningen (kanske därför jag är så klen). Skulle vara intressant att göra det här testet vid tillfälle. Du har inte koll på ung. vilken kostnad det har? 300 kr? 600 kr?

Peter
2002-05-23, 09:00
Vet inte vad det kostar, ska man köra hela paketet med blodprov och träningstips räcker nog inte 600kr är jag rädd. Krävs två testledare och en del engångsutrustning.

Peter

Naprapat-Byggare
2002-05-24, 11:07
Rekomenderar oxå ovan test för att få ett exakt värde på RQ, dvs vid vilken arbetsintesitet du förbränner fett respektive kolhydrater.
Vill bara på peka följande vad gäller hur mycket nergi / kcal du förbrukar vid löpning respektive gång.

nergiförbrukningen är i stort sett den samma för en given sträkca. Dvs om du går 5km eller springer förbrukar lika mycket energi.

Det ni bör kolla är allså enl. Peter ovan så ni vet vilken energiform ni använder under passet.

Lycka till

//Jeppe

Matti
2002-05-24, 12:04
Fast vad man använder som energikälla under passet är rätt orelevant.. det spelar ingen roll om du använder kolhydrater eller fett som energikälla under 1/24 av dygnet.

Skapa ett energiunderskott och kroppen blir tvungen att ta energi från kroppens energireserver. That's it.

[ 24 Maj 2002: Inlägget har ändrats av: Matti ]

Naprapat-Byggare
2002-05-24, 13:24
Delvis korrekt det du sager.

Visst skall man totalt over ett dygn ha ett lagt energi intag om man vill tappa fett.
Men om du skall ga pa ett sa lagt kalori antal att du skall fa ut fettet sa kommer du ocksa att ta mkt pa proteinet dvs musklerna. Mao om du istallet ligger lite hogre pa kcal och istallet ser till att dina forbrannings pass tar av fett reserven bara.... sa blir summan att du battre kan behalla musklerna.

Vissa har teorin att det bara ar summan over dygnet som spelar roll och att kroppen reglerar fett eller ej i slut andan men jag haller nog inte med.

Nar jag deffat och k;rt utan lagintesiv traning for att forbranna fett har jag varit tvungen att miska ytterligare pa kaloriintaget vilket lett till mindre muskler.

Kom ihag en sak det ar lattare att lagra in fett an att bli av med det, kroppen haller pa det.

Detta ar min asikt och jag respekterar andras.

sorry datorn strular sa alla bokstaver med prickar over funkar ej.

Jeppe

Peter
2002-05-24, 18:33
>Matti

Anser du att det gäller energiintaget också? Det vill säga att fördelningen mellan de energigivande näringsämnena och fördelningen över dygnet är ointressant och det bara är den totala energimängden under 24 timmar som räknas?

Peter

Matti
2002-05-24, 19:09
Peter, vet inte, där vågar jag inte säga något. Ser inga direkta fördelar med att bara äta 1-2 gånger per dygn. Kolla gärna in:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=9155494&dopt=Abstract

Although some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral. More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, with the exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight are likely to be mediated through effects on the food intake side of the energy balance equation.

Men som sagt, jag är väldigt tveksam där. Vad tror du själv?

Peter
2002-05-24, 19:29
Jag tror att den totala energibalansen är det som avgör om du går upp eller ner i vikt. Om det är så att energiåtgången påverkas av att äta många små mål eller färre stora (vilket det du klistrade in handlade om) har jag ingen bestämd uppfattning om. Men det som stod i texten du klistrade in låter rimligt tycker jag.

Vad jag menade var att det intressanta är ju vad denna uppgång eller nergång består av. Jag tolkade det du skrev i ditt första inlägg om att valet av intensitet var ointressant som att du menade att -500 kcal per dag alltid kommer resultera i 60 gram fett.

Om man är intresserad av att tappa så mycket fett och så lite muskler som möjligt tror jag att fördelningen av fett, protein och kolhydrater som man äter och förbränner spelar viss roll.

Går det att förstå vad jag är ute efter?

Peter

Matti
2002-05-24, 22:24
Jag tolkade det du skrev i ditt första inlägg om att valet av intensitet var ointressant som att du menade att -500 kcal per dag alltid kommer resultera i 60 gram fett.
Nä, jag tror att det spelar väldigt liten roll (för viktnedgång) om man joggar eller promenerar en viss sträcka. Jag tror inte att man vinner speciellt mycket något på att ligga på puls 120 istället för t.ex. 140 eller 150. När det gäller promenader tror jag inte att det spelar någon roll om man går före eller efter frukost.

Om man är intresserad av att tappa så mycket fett och så lite muskler som möjligt tror jag att fördelningen av fett, protein och kolhydrater som man äter och förbränner spelar viss roll.

Går det att förstå vad jag är ute efter?
Japp, och där håller jag med dig.