handdator

Visa fullständig version : Maltodextrin kvalite


Weird
2005-01-19, 15:34
var och köpte det och snackde lite med han som sålde det. han sa då att kvalten varierar mycke på olika sorter och att närings innehållet varierade med. är det saning ??

King Grub
2005-01-19, 15:38
Näringsinnehåll finns väl inte... maltodextrin är befriat från näring. Energimängden varierar med kolhydratmängden, och den varierar med mängden fukt, men det är inga stora skillnader, utan något eller några gram hit eller dit.

Kvalitetsskillnaden stämmer däremot: maltodextrin kategoriseras genom s k dextrosekvivalens. DE jämförs då med en dextrosstandard på 100, och ju högre DE, desto större stärkelsedepolymerisation, vilket ger mindre genomsnittlig polymerstorlek.

Maltodextrin har större molekylstorlek än glukos, och lägre osmolalitet. Även osmolaliteten kan skifta mellan olika maltodextrin.

bonydrop
2005-01-19, 16:15
Kanske mycket dum fråga men undrar ändå. Vad är egentligen näring? Tex maltodextrin och druvsocker är näringsbefriat. Jag har väl alltid tänkt att nåt som innehåller protein, kolhydrater eller fett har näring, men tydligen inte :)

King Grub
2005-01-19, 16:21
Protein, fett och kolhydrat är makronäringsämnen, men för att ett livsmedel skall kunna kallas näringsrikt skall det innehålla mer än bara energi, mer än tomma kalorier. Socker är ett prima exempel på något som bara ger energi, men inte tillför någon näring.

bonydrop
2005-01-19, 16:26
alltså måste innehålla nån sort av vitaminer,mineraler och allt vad det heter?

Weird
2005-01-19, 17:42
Näringsinnehåll finns väl inte... maltodextrin är befriat från näring. Energimängden varierar med kolhydratmängden, och den varierar med mängden fukt, men det är inga stora skillnader, utan något eller några gram hit eller dit.

Kvalitetsskillnaden stämmer däremot: maltodextrin kategoriseras genom s k dextrosekvivalens. DE jämförs då med en dextrosstandard på 100, och ju högre DE, desto större stärkelsedepolymerisation, vilket ger mindre genomsnittlig polymerstorlek.

Maltodextrin har större molekylstorlek än glukos, och lägre osmolalitet. Även osmolaliteten kan skifta mellan olika maltodextrin.

menda energimängden. dextrosekvivalens vara låg eller hög ??

Spyder
2005-01-20, 20:02
hmm kliver in här lite..
Är Maltodextrin värt att ha?
Vad mer exakt gör de?