Visa fullständig version : Ris
Ris vet jag att det har ett bra GI. Men jag såg på Paolo igår när han gick upp 15kg på 21dagar där sa dom att Ris med "klibb" Jasmine ris hade sämre GI än "vanligt" ris. Stämmer detta? Klippet höjer det GI:t på riset?
King Grub
2005-01-14, 18:03
Ris har väldigt varierande GI beroende på sort, men just jasminris räknas till de högglykemiska, och klibbiga rissorter ligger allra högst. Ris rent allmänt räknas till kolhydratbaserade livsmedel med medelhögt till högt GI.
Okej:) Något nytt lär man sig alltid!
King Grub
2005-01-14, 18:22
GI-tabellerna för ris är inte heller alltför pålitliga, utan ett ris med hög amyloshalt ger mycket lägre blodsockersvar än ett med låg, även om båda är parboiled, en förkokningsprocess som i vissa fall innebär lägre GI. Parboiled är ingen som helst garanti för lågt GI. Att just den studien som t ex Pauluns tabeller baseras på råkade använda ett ris med hög amyloshalt betyder inte att parboiledpaketet på butikshyllan också har det.
"These results indicate that many varieties of rice, whether white, brown, or parboiled, should be classified as high GI foods. Only high-amylose varieties are potentially useful in low-GI diets."
Am J Clin Nutr. 1992 Dec;56(6):1034-6. Rice: a high or low glycemic index food?
bonydrop
2005-01-14, 19:51
Om man ska köpa ris, vad ska man då gå efter för att få så lågt GI som möjligt? Trodde paraboiled med långtid hade det men tydligen inte säkert alltså :)
King Grub
2005-01-14, 20:21
Om man ska köpa ris, vad ska man då gå efter för att få så lågt GI som möjligt?
Näringsinnehållet. Fullkornsris/råris är bästa valet. Du kan inte gå efter parboiled eller långkorningt och sikta på ett visst GI med dessa faktorer som underlag; som exempel kan tas att Uncle Bens långkornigt parboiled har ett genomsnittligt GI på 105.
Ref: Jenkins DJA, Wolever TMS, Taylor RH, et al. Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange. Am J Clin Nutr 1981; 34: 362-6.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.