handdator

Visa fullständig version : väga maten fryst?


påven
2005-01-03, 00:42
om man ska växa kycklingfile, ska den då vägas fryst eller tinad för att få rätt vikt`?

Frazze
2005-01-03, 01:22
tinad. Det blir en del isbildning och sådant i frysen.

King Grub
2005-01-03, 07:22
Medlem Raisedead mailade Kronfågel angående saken i en tidigare tråd och fiock svaret:

"Näringsvärdet för kycklingfilé är aktuellt på vikten på den frysta filéen. Fryst filé tappar mer vätska än den färska eftersom den släpper mer vätska från sig när den tinas och tillagas."

Frazze
2005-01-03, 10:53
Alltså har de räknat med vätskeförlusten? Om jag gick efter tabeller ( och alltså inte siffrorna på paketen) skulle jag ändå väga tinad vikt, eftersom en filé kan väga 10-20gram mindre när den är tinad, gentemot när den är fryst. (när man nu absolut måste vara så noga)

Sverker
2005-01-03, 11:48
Alltså har de räknat med vätskeförlusten?

Nej ! De räknar på kycklingfilen innan den fryses in.

Vad som händer är att när kött fryses in så bildas många stora iskristaller inuti muskelcellen. Iskristallerna tar mer plats än motsvarande mängd vatten och muskelcellen sprängs innefrån :nono:
När kristallerna tinar så rinner helt enkelt köttsaften ut och lämnar köttbiten. Kvar inne i muskeln finns ju muskelproteinerna kvar och ger protein/energi.

Detta " dripp " kan vara allt från några få procent till 10 - 15 ja upp mot 20 procent i sämsta fall. Alltså stiger protein/energi-innehållet motsvarande ifall du skulle väga filen tinad.


Någon som hängde med :confused:

Yxel
2005-01-03, 12:02
Jajamensan! :) Utmärkt

Frazze
2005-01-03, 12:03
Nej ! De räknar på kycklingfilen innan den fryses in.

Vad som händer är att när kött fryses in så bildas många stora iskristaller inuti muskelcellen. Iskristallerna tar mer plats än motsvarande mängd vatten och muskelcellen sprängs innefrån :nono:
När kristallerna tinar så rinner helt enkelt köttsaften ut och lämnar köttbiten. Kvar inne i muskeln finns ju muskelproteinerna kvar och ger protein/energi.

Detta " dripp " kan vara allt från några få procent till 10 - 15 ja upp mot 20 procent i sämsta fall. Alltså stiger protein/energi-innehållet motsvarande ifall du skulle väga filen tinad.


Någon som hängde med :confused:

Ah, nu är jag med :thumbup:







Påven; undrar du för att kunna räkna ut näringsvärdet, eller bara för att få "100 gram kyckling" i ett recept eller liknande?