Visa fullständig version : Faror med rökt mat?
Hej!
Jag har för mig att det finns några rekommendationer angående intag av rökt mat.
Är det jag som minns fel eller är det så att man ska försöka begränsa sitt intag av rökt mat? Om så är fallet, vad är det i den rökta maten som gör den sämre än tex kokt dito?
Rökt mat är inte sämre än kokt mat !
Rökt mat har dåligt rykte eftersom den oftast är rejält fet och innehåller mycket salt.
När man pyreldar olika trädslag ( bok, al, en ) så bildas en hel mängd olika nya ( fenoliska- ) föreningar som stiger upp och fastnar i fettet på det rökta köttet.
Dessa nya föreningar har ofta bra och konserverande egenskaper :nono:
De är antioxidanter och förhindrar fettet från att härskna och de är även bakteriedödande eller hindrar bakterier från att växa till i antal ( bakteriostatiska ).
Rökt kött har mäniskan ätit sedan de upptäckte elden och betraktas som GRAS, Generally Regarded As Safe.
Däremot är bränt eller mycket hårt rökt kött inte så lämpligt eftersom de nu bildast ett stort antal cancerogena ämnen.
Denna länk behandlar PAH som kan bildas när kött steks eller röks hårt:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=2689
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.