handdator

Visa fullständig version : Kolesterol


Urban
2004-12-20, 08:15
Hej, Jag läste att om man äter mkt ägg så sänker kroppen produktionen av kolestorol eller vad fan det heter.

Men gamlingar varnas ju för att äta livsmedel med mycket kolesterol, vad har hänt med deras kolesterol halter i kroppen? :mallan:

Sverker
2004-12-20, 14:36
Kroppen behöver kolesterol.
Dels till att bygga in i cellmembranet i kroppens alla celler, till att tillverka gallsalter så att vi kan ta upp fettet i maten, till att bygga steroidhormon som könshormonen etc.

Antigen tar kroppen upp kolesterolet från maten vi äter eller också bygger den det själv.

Det som styr ifall kolesterolet byggs in i blodkärlsväggarna och gör dem hårda och osmidiga ( = högt blodtryck ) har helt andra orsaker.

jwzrd
2004-12-20, 15:22
Kroppen behöver kolesterol.
Dels till att bygga in i cellmembranet i kroppens alla celler, till att tillverka gallsalter så att vi kan ta upp fettet i maten, till att bygga steroidhormon som könshormonen etc.

Antigen tar kroppen upp kolesterolet från maten vi äter eller också bygger den det själv.

Det som styr ifall kolesterolet byggs in i blodkärlsväggarna och gör dem hårda och osmidiga ( = högt blodtryck ) har helt andra orsaker.

Det talas väl om att (långvarigt och) högt blodsocker skadar kärlen på ett sätt som gör att kolestrol kan fastna, men att den tunga varianten av kolestrolet är den som lättast fastnar?

Tolkia
2004-12-20, 16:32
Har för mig att det är tvärt om; man brukar tala om LDL, low density lipoprotein, som det "onda kolesterolet" och HDL, high density lipoprotein, som det "goda kolesterolet". Men det som varierar i vikt är väl eg. inte kolesterolet (det är ju samma kolesterol) utan transportproteinerna.

William
2004-12-20, 16:43
Som namnen angerså handlar det om olika densitet bland lipoproteinerna.

HDL har högts densitet (1.063-1.21 g/ml) med 50 % protein, 3 % triglycerider, 19 % kolesterol & 28 % fosfolipider.

LDL har lägre densitet (1.019-1.063 g/ml) än HDL men inte lägts av alla. LDL innehåller 21 % protein, 9 % triglycerider, 47 % kolesterol & 23 % fosfolipider.

mvh

William

adde
2004-12-20, 17:00
Tolkia är på rätt spår.

Lipoproteiner(*) är fett- (triglycerid (TG) och kolesterol ester (CE)) transportörer i blodet. Low density lipoproteins (LDL) härstammar ifrån very low density lipoproteins (VLDL) som utsöndras i levern. VLDL leverar huvudsakligen sitt TG till fettvävnader och muskelaturen och andelen CE ökar successivt. Densiteten ökar (pga att TG har en lägre densitet än övriga komponenter i lipoproteinet) och till slut är densiteten motsvarande LDL. Nu har alltså LDL en hög andel CE och LDL kan modiferas (genom oxidation) och då kan kolesterolet lagras i magrofager. Genom accumulation av kolsterolberikade makrofager i kärlväggen ökas risken för kardiovaskulära sjukdommar (KVS).
Populärt kallas LDL för det dåliga kolesterolet. Naturligtvis finns det ett gott kolesterol, nämligen high density lipoproteins (HDL) som, bla, transporterar kolesterol TILLBAKA till levern. Egentligen är det då kvoten mellan det bra och det dåliga kolsterolet som är det viktiga.
Small dense LDL (sdLDL) är relativt nyupptäckt och är alltså en form av mindre och ännu "tätare" LDL partiklar som har visat sig ha en större korrelation med KVS, genom att tex ha lättare för oxidation (modifiering). sdLDL bildas från de allra största VLDL partiklarna medans normalt LDL bildas från mindre VLDL.



(*) Strukturen på lipoproteiner är; en kärna av TG och CE som är icke-polära fetter. Kring kärnan ligger ett lager fosforlipider vars polära "huvud" pekar utåt och gör att partiklarna kan interagera med de polära vattenmolekylerna. På skalet sitter även sk. apolipoproteiner som ger partiklarna dess egenskaper. Ett apolipoprotein kan tex katalysera LpL - som "äter" TG från lipoproteinener. Vissa av dessa apolipoproteiner är specifika för olika klasser av lipoproteiner. VLDL, IDL och LDL har tex alla ett apolipoproteinB-100.

/Dr adde