..hittar ingen näringsdeklaration någonstans för Goudaost. Jag köpte en megabit, 28 % fett står det men jag vill ju veta protein, kcal etc. Någon som har infon jag söker? :)
per 100 g Näringsämne Hårdost 28 %
Energi, kJ 1.515
Energi, kcal 362
Vatten, g 39,8
Protein, g 27,1
Fett totalt, g 28
Fettsyror, mättade, g 18,7
Fettsyror, enkelomättade, g 6,4
Fettsyror, fleromättade, g 0,6
Kolesterol, mg 79
Kolhydrater totalt, g 1,4
Laktos, g <0,1
Vitamin A, RE 256
Vitamin D, µg 0,2
Vitamin E, -TE 0,7
Tiamin, mg 0,02
Riboflavin, mg 0,29
Niacin, NE 6,0
Vitamin B6, mg 0,04
Vitamin B12, µg 1,5
Natrium, mg 430
Kalium, mg 84
Kalcium, mg 750
Fosfor, mg 510
Magnesium, mg 31
Järn, mg 0,14
Zink, mg 3,3
Selen, µg 9,9
Jod, µg 16
Från mjölkfrämjande.se
Jag bugar och bockar. Har tagit fram samma näringsinfo från slv men undrar ändå om det inte kan skilja en hel del på kcalnivå/proteininnehåll i olika ostar med samma fetthalt?
Ost som ost, det är tiden den lagras och texture som ge osten namn och smak. Råvaran har betydelse men har två hårdostar samma fettprocent har de i princip samma näringinnehåll.
http://www.ostframjandet.se/
Läs mer där så förstår du. :)
Jag bugar och bockar. Har tagit fram samma näringsinfo från slv men undrar ändå om det inte kan skilja en hel del på kcalnivå/proteininnehåll i olika ostar med samma fetthalt?
Samma fetthalt ger alltid samma proteinhalt och kalciumhalt. Det är ju kaseinet som fälls ut från vasslen och binder till sig fettet som finns i mjölken.
Gouda, en mild ost.
Tack Prankie och Sverker! :D
Så med andra ord har gorgonzolaost med fetthalt av 28% också samma energiinnehåll?
Nu går vi från Gouda som är mild till Gorgonzola som är smakrik.
Trodde att Gorgonzola var fetare än så men håller den 28 % så blir det samma protein och energiinnehåll som annan ost.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.