handdator

Visa fullständig version : Frukt som kolhydratkälla?


Glen
2004-11-26, 10:54
Är frukt bra som kolhydratkälla? Tror jag läste här på forumet att kroppen inte kan lagra in kolhydraterna från frukt som glykogen så det låter ju inget vidare, blir det någon skillnad i att äta ex. pasta eller banan till tonfisken?

Metal_boy_
2004-11-26, 11:40
banan är ju väldigt mycke högre GI på så det gör skillnad...men äpple, päron och apelsiner tex innehåller ju fruktsocker som är långsamma kolhydrater och desutom en massa vitaminer m.m ...nackdelen är väl att det får bli ett stort lass för att få i dig de kolhydrater du vanligtvis får i dig av ett normallass med ris med tanke på att det inte innehåller lika mycke kolhydrater tex per 100g som ris och pasta

gör en fruktsallad ;)

aliquis
2004-11-26, 12:03
banan är ju väldigt mycke högre GI på så det gör skillnad...Uhm, ~70 istället för ~80? Är väl ingen enorm skillnad.

men äpple, päron och apelsiner tex innehåller ju fruktsocker som är långsamma kolhydrater och desutom en massa vitaminer m.m ...nackdelen är väl att det får bli ett stort lass för att få i dig de kolhydrater du vanligtvis får i dig av ett normallass med ris med tanke på att det inte innehåller lika mycke kolhydrater tex per 100g som ris och pasta
gör en fruktsallad ;)
Levern kan väl bryta ner fruktosen till glukos också, eller? Eller används den bara där som kolhydrater eller omvandlas till fett? Hur som helst, allt är inte fruktos och frukt är nyttigt/nyttigare än pastan så ät den du.

King Grub
2004-11-26, 16:09
Levern omvandlar fruktos till glukos vid behov och förutsatt att man inte fyller på med mer fruktos när levern redan är "laddad".

kampsporttjej
2004-11-26, 23:46
är pastans kolhydrater bättre för musklerna än
fruktens?

Rockhard
2004-11-27, 01:07
Levern omvandlar fruktos till glukos vid behov och förutsatt att man inte fyller på med mer fruktos när levern redan är "laddad".

Är det vanligt att levern blir "laddad" innan kroppens övriga glykogenförråd? För annars spelar det ju ingen roll vilka kolhydrater det är. Det blir ju fett vilket som.

Max
2004-11-27, 11:36
är pastans kolhydrater bättre för musklerna än
fruktens?Frukt innehåller bl.a. fruktos, en kolhydrat som går till levern och lagras. När blodsockret sjunker "släpper" levern ut glukos (omvandlad från fruktosen) i blodbanan och dämpar därmed blodsockerdalen. Detta tror jag framförallt är positivt. Efter träning däremot behöver musklerna glukoset direkt för inlagring, då passar glukos mycket bättre at mata kroppen med eftersom kolhydraten då slipper omvägen via levern.

King Grub
2004-11-27, 12:35
Är det vanligt att levern blir "laddad" innan kroppens övriga glykogenförråd? För annars spelar det ju ingen roll vilka kolhydrater det är. Det blir ju fett vilket som.

Det ebror på kolhydratkälla och på om du tömmer leverglykogenet och/eller muskelglykogenet. Leverns förmåga att lagra in kolhydrat är begränsad till.. 60-70? gram, medan musklerna kan lagra betydligt mer.

aliquis
2004-11-27, 13:06
är pastans kolhydrater bättre för musklerna än
fruktens?
Du fick ju lite svar ovan, men skillnaden är att frukten innehåller flera olika sockerarter, de vanligaste är ju glukos som är samma sak som druvsocker eller blodsocker och är den form vi har på sockret/kolhydraterna i blodet, sedan finns även fruktos som även den är en enkel sockerart precis som glukosen, men skillnaden är som sagt att den hamnar i levern och används där eller omvandlas till glukos eller fett beroende på vad som behövs. Vanligt strösocker är sackars, en molekyl som består av vardera en glukos- och en fruktosmolekyl.
Pasta däremot innehåller stärkelse som är långa kedjor av glukos. Fruktosen har lågt gi då den som sagt hamnar i levern och bara eventuellt kommer ut i blodet och höjer blodsockernivån, glukos har högt då det är rätt format direkt och kan komma ut i blodet direkt, sackaros ligger mittemellan då den innehåller båda delarna och stärkelsen kan ha väldigt olika gi beroende på livsmedlet den finns i och hur det har tillagats osv.

Metal_boy_
2004-11-27, 13:41
Uhm, ~70 istället för ~80? Är väl ingen enorm skillnad

det beror väl på vad man själv anser...är man hård me GI så är det stor skillnad

Metal_boy_
2004-11-27, 13:43
Levern omvandlar fruktos till glukos vid behov och förutsatt att man inte fyller på med mer fruktos när levern redan är "laddad".


just det , det där minns jag att jag lärt mig nån gång av dig...att det inte är bra me för mycke fruktsocker i det syftet

Sverker
2004-11-27, 14:17
Det ebror på kolhydratkälla och på om du tömmer leverglykogenet och/eller muskelglykogenet. Leverns förmåga att lagra in kolhydrat är begränsad till.. 60-70? gram, medan musklerna kan lagra betydligt mer.

60 - 70 g per kg lever. Levern hos en 70 kg man är ca 1.8 kg vilket ger ett leverglykogenförråd på 100 - 120 g.



...hmm...messerschmitt... :em:

z_bumbi
2004-11-27, 16:12
Att man ska kunna komma upp i sådana mängder fruktos att det blir negativt med frukt som kolhydratskälla kräver att man äter fruktsallad i stora mängder.

Ett mycket snabbare sätt är att äta en påse godis a 4 hg en stund efter maten men det var väl ingen nyhet att godis inte är supernyttigt.