handdator

Visa fullständig version : Sömn, neurofysiologi och hormoner (igen).


LunaSpice
2004-11-22, 19:30
Jag skrev för en tid sen en artikel ang. sömn, neurofysiologi och hormoner. Jag har nu hittat den igen på datorn och tänkte jag skulle revidera den en aning senare under veckan med referenser och dylikt. :D


Allmänt om sömn

Sömn kan beskrivas som ett förändrat medvetandetillstånd, där kropp och hjärna fortfarande är aktiva, men på ett annat sätt än när vi är vakna. Att somna innebär att man gradvis går in i ett allt djupare avslappnat tillstånd och våra kroppsliga reaktioner förändras på flera olika sätt.
Sömn medför periodiska förändringar i kroppens centrala nervsystem, i vissa hormonnivåer, i muskelaktivitet, i hjärtkärl-systemet och i respirationssystemet. Kroppstemperatur sjunker också (varvid vi behöver täcke) samt att immunförsvarets aktivitet ökar. Hjärnans elektriska aktivitet förändras också, vilket man kan mäta med ett så kallat EEG (elektroencefalogram). EEG visar hjärnvågsaktiviteten i form av de elektriska signalernas frekvens (Hz) där olika delar av sömnen karakteriseras av speciella frekvensmönster.
De kunskaper som finns idag om sömn tyder mer på att sömn styrs av förändringar i aktivitetsnivån (snarare än av inaktivitet) i många av kroppens system. De biologiska processer som försigår i kroppen följer en dygnsrytm på ca 24 timmar. Under kvällen och natten förändras flera av dessa processer och bidrar till sömn medan andra processer förbereder oss på att vakna på morgonen. Jag återkommer till detta lite senare. Ett exempel på detta samspel är dygnsvariationen i kroppens temperaturkurva. Oavsett om du sover eller inte så kommer du att ha en lägre kroppstemperatur under natten än under dagen. Även förändringar i ämnesomsättningen ändras under dygnets gång.
Sömn innebär en selektiv immobilisering av muskelsystemet som återspeglas i att kroppen finner ro och en viloställning. Denna immobilisering styrs av neurofysiologiska processer och kan inte kontrolleras med viljan. Ett av de mest imponerande (men samtidigt också väldigt vilseledande) tecknen på sömn är den inaktiva skelettmuskulaturen. Man kan med hjälp av elektromyogram (EMG) registrera förändringar i muskeltonus. Man har också upptäckt att andningen medför rörelser och därmed muskelaktivitet (diafragma samt interkostalmuskulatur). Muskelaktiviteten syns också genom ögonrörelser under sömn (bl.a. REM-sömn, se nedan). Självklart är en del muskler aktiverade för att människan ska hålla ett stbilt läge i sängen. Ett exempel på denna aktivitet, om än något i överkant, är fenomenet att gå i sömnen. Under djup sömn så paralyseras tillfälligt vissa delar av muskelsystemet pga kroppen måste befinna sig i en viloställning. Flera av er kanske har vaknat upp och haft känslan att för några sekunder inte kunna röra sig eller ha kontroll på kroppen. Då har ni vaknat i djupsömnstadiet och därför tar det en kort stund för nervsystemet att återaktivera muskelsystemet.
En definition av sömna är "ett tillstånd av medvetslöshet, som personen kan väckas upp ur med hjälp av lämpliga sinnesuttryck eller andra stimuli." Man kan då, med hänsyn till denna definition, säga att sömn är ett medvetslöst tillstånd eftersom man observerar minskade eller ibland nästan obefintliga reaktioner på sensoriska stimuli. Samtidigt så finns det bevis för att styrkan, kvaliteten och typen av stimuli är väldigt avgörande huruvida en person ska eller sova vidare. Detta innebär att en sovande person kan ta emot och analysera stimuli. När man utsätts för mer kända ljud, t.ex. ljudet av jämn trafik utanför fönstret vaknar man sällan. Om man däremot skulle utsättas för barngråt är man ofta speciellt uppmärksam och vaknar då av detta. Ju kraftigare stimuli desto lättare vaknar man (LÄS: Väckarklocka!).

Sömnens olika stadier

Sömnen kan delas in två huvudtyper - REM-sömn och icke REM-sömn (NREM). REM står för de engelska orden Rapid Eye Movements och är den del av sömnen då vi drömmer.

Icke REM-sömn kan delas in i fyra stadier med olika djup och hjärnaktivitet:

Stadium 1 är en kort övergångsfas (några minuter) från avslappning till mycket ytlig sömn. Detta är ett stadie när vi är väldigt lättväckta. Det är också vanligt att man upplever visuella, hallucinatoriska bilder just i övergången från vakenhet till sömn. Under detta stadie visar EEG sk. theta-aktivitet (4-7 Hz).

Stadium 2 är en lätt sömn som utgör ca 50% av sömnen. Den karakteriseras också till största delen av theta-aktivitet med inslag av plötsliga höjningar och fall i EEG-kurvan.

Stadium 3 och 4 utgör den djupaste och mest vilsamma sömnen. Stadie tre är en övergångsfas till stadie fyra och upptar endast ca. 10 % av den totala sömnen. Under stadie tre övergår EEG-frekvensen till sk. delta-aktivitet (1-3 Hz), vilken fortsätter under stadie 4. Stadie fyra utgör ca. 15 % av sömnen och är den djupaste delen av sömnen - den kallas därav ofta för just djupsömn. Det är mycket svårt att bli väckt under djupsömnen, men om vi trots detta vaknar av någon anledning så är det vanligt att vi känner oss "groggy", förvirrade och tröga. När personer pratar eller går i sömnen är det vanligast att de befinner sig i detta stadie av sömnen.

Stadie 5 (REM-sömn) börjar ca 50-90 min efter insommnandet. Längden på REM-sömnen ökar för varje sömnperiod från den första till den sista på morgonen. REM-sömnen är väldigt olik de andra sömnstadier. I synnerhet när det är frågan om kvalitet. Den känntecknas av an nästintill total inaktivitet i kroppsfunktioner. Undantaget är de livsviktiga funktionerna t.ex. andningen. Därför kan man under REM-sömnen se en ökning av respiration, blodtryck och puls. Muskeltonusen är låg om man bortser från reflexer. Man kan också observera en stor ögonaktiivitet bakom ögonlocken (därav Rapid Eye Movement). EEG visar en aktivitet som motsvarar lätt sömn eller i vaket tillstånd men personen är svår att väcka. Dessutom är musklerna total avslappnade.

Tillsammans med REM-sömnen så återkommer stadie 1-4 ett flertal gånger i cykler under natten - normalt ca. 5 cykler/natt. Under den första delen av sömnen dominerar de olika stadierna i icke REM-sömn med en tyngdpunkt på den djupare sömnen (stadie 3 och 4), medan andelen lättare sömn och REM-sömn ökar i den senare delen av sömnperioden (se bild). Varje person har sitt eget sömnmönster och sömnkvalitet och sömnlängd varierar dessutom med ålder, hälsa och livsstil.

Neurofysiologi

I hjärnstammen finns ett nätsystem, retikulära formationen , som består av ett gäng nervceller vars nervtrådar bildar ett glest flätverk, därav namnet. Formatio reticularis mottar nervimpulser från ryggmärgen, storhjärnsbarken och från limbiska systemet och sänder tillbaka både aktiverande och hämmande impulser. Impulserna från övre delen har en aktiverande effekt och ökar vakenheten i storhjärnsbarken samt spänningsgraden i musklerna. Denna del kallas retikulära aktiveringssystemet (RAS). Minskat impulsflöde från RAS medför å andra sidan sänkt vakenhet och avslappning i muskulatur.
I RAS så finns denna biologiska klocka som jag tidigare nämnde, den som svarar för att dygnet dels in i perioder, då man är vaken resp. sover. Dygnsrytmen, den cirkadiska rytmen (lat. circa - omkring, dies - dag) innebär att man normalt är vaken 16 timmar och sover 8 timmar. Ljus kan påverka den cirkadiska rytmen via näthinnan i ögonen. Vissa depressionstillstånd kan störa den här rytmen och man kan då behandla med ljusterapi för att återställa rytmen.
Impulser från den nedre delen av nätsystemet har en hämmande effekt på storhjärnsbarken och ryggmärgen. Här finns också nervkärnor, raphekärnor, som frisätter serotonin. Detta har bl.a. en hämmande effekt på smärtimpulser och bidrar även till sänkt vakenhet och framkallas sömn. En annan kärna, locus caeruleus, frisätter noradrenalin och även denna kärna har betydelse för sömnregleringen. Både raphekärnorna och locus caeruleus deltar genom sina transmittorsubstanser till att reglera dygnsrytmen.

För att man ska vakna ur sömnen måste RAS aktiveras på något sätt. Som jag tidigare nämnde så sker detta genom sensorisk stimuli, t.ex. smärtstimuli som registreras av sk. nociceptorer (finns främst i hud och även i viss muskulatur), beröring och tryck på huden, rörelser av armar och ben, starkt ljus (påverkar alltså RAS via näthinnan på ögonen som jag nämnde ovan) eller starkt ljud (LÄS: Återigen VÄCKARKLOCKA!). När RAS är aktiverat så aktiveras även hjärnbarken och man vaknar. Vad man bör tänka på är att trots att i stort sett ALL sensorisk stimuli kan väcka en människa ur sömnen så finns det ingen impulsaktivitet från luktnerven. Dvs, starka odörer eller rök kan inte väcka (eller ytterst sällan iaf) en människa ur sömnen. Vi som äter mkt protein kanske kan vara glada för det dock. :) Eftersom jag tidigare har jobbat som brandman så måste jag understryka REJÄLT hur viktigt det därför är att ha brandvarnare i sovrummet eller i närheten av sovrummet. Om man inte vill ha den traditionella brandvarnaren så funkar en vribrerande kudde ellöer starkt ljus lika bra eftersom detta också är sensoriskt stimuli, det behöver alltså inte bara vara hörseln som stimuleras.

Olika delar av hjärnan åstadkommer NREM och REM-sömnen. Neuroner i preoptiska området i hypothalamus och förlängda märgen styr NREM-sömnen medan neuroner i hjärnbryggan och mellanhjärnan styr REM-sömnen. Det finns många kemiska substanser i hjärnan som framkallar sömn, bl.a. adenosin. Adenosin bildas under perioder med hög ATP-produktion. Adenosin binder till receptorer, sk. A1receptorer, och hämmar vissa kolinerga (acetylkolinfrisättande) neuron i RAS som ingår i uppvaknandet. Alltså är aktiviteten i RAS låg under påverkan av adenosin. Detta kan man då koppla till det jag nämnde tidigare om hög aktivitetsnivå. Hög aktivitetsnivå = större ATPproduktion pga ökat energibehov = mer cirkulerande adenosin = inducerar trötthet och sänker vakenheten. VOILA!
Koffein och teofyllin (som finns i té) binder och blockerar dessa A1receptorer vilket då hindrar adenosin från att hämma RAS = man blir piggare.
Många fysiologiska processer sker under sömnen. Drömmar t.ex. sker mestadels under REM-sömnen och om man registrerar EEG under denna period så ser man aktivitet som kan liknas med ett vaket tillstånd. under sömnen så ökar den parasympatiska aktiviteten av det autonoma nervsystemet medan den sympatiska delen minskar. Under REM-sömnen, för övrigt, så ökar sympatikusaktiviteten periodvis och hos män så leder detta ofta till erektion (trots att man inte drömmarna innehåller något sexuellt). Man har sett att hos män med erektil dysfunktioner (impotens) som har erektion under REM-sömnen så handlar impotensen mer om psykologiska faktorer än om fysiska.

Både ökad och minskad frisättning av olika hormoner sker under sömnen, främst djupsömnen. Ökad frisättning av bl.a. testosteron (yeah, baby!), prolaktin, tillväxthormon, aldosteron samt insulin. Minskad frisättning av kortisol och adrenalin samt att sköldkörtelhormoner (som styr ämnesomsättning) minskar. Ökad glykogeninlagring dels pga att hjärnan måste ha energi under sömnen (som till 99% kommer från glukos) samt att blodsockerhalten delvis styr vår hunger. Hög blodsockerhalt under natten skulle resultera i att vi vaknar hungriga mitt i natten (det gör vissa av oss ändå iofs).

Jag har valt att ta med de vanligaste hormonerna och deras huvdsakliga syfte.

Hormoner

Testosteron - behöver kanske ingen närmare presentation. Testosteron är ett androgen hormon. Effekten av androgener tycks delvis bero på undertryckande av myostatin-genen. Myostatin är ett protein som hämmar muskeltillväxt och vid brist eller avsaknad av myostatin utvecklas muskelhypertrofi. Reglerar även spermaproduktionen, stimulerar de sk. sekundära manliga karaktärsdragen (skäggväxt, mörkare röst mm). De enorma Belgian Bluemonstren i Belgien är ett praktexemplar på hur man kan åstadkomma muskelhypertrofi via mutation av myostatingenen. Forskare tistar även om testosteron har en IGF-liknande effekt (se nedan). Förutom testosteron så utsöndrar testiklarna även inhibin som är ett hormon som hämmar östrogenproduktionen.

Prolaktin - Styr huvudsakligen bröstmjölkproduktion. Funktionen hos män är ännu oklar enligt forskarna men man tror att hypersekretion (överproduktion) av prolaktin skulle kunna medföra erektil dysfunktion.

Tillväxtshormon - hGH (human growth hormone) utsöndras från främre delen av hypofysen. hGH´s största uppgift är att främja syntesen och sektretionen av små proteiner som kallas insulinlike growth factors (IGFs). Dessa proteiner har ni säkert hört talas om eller läst om. När hGH utsöndras så stimuleras leverceller, skelettmuskelceller, benmärg och andra vävnader att sekretera IGFs som sedan förs till blodet antingen från levern eller lokalt i andra vävnader via autokrina och/eller parakrina substanser. IGF´s gör att celler växer och delas genom att öka aminosyreupptaget i cellen och därmed ökar proteinsyntesen. IGF minskar även nedbrytningen av proteiner och användningen av aminosyror i ATP-produktionen. Tack vare IGF´s så åstadkommer hGH en ökning av skelett och skelettmuskulatur under barndomen och tonåren medan det på vuxna hjälper till att bibehålla/öka muskelmassa, bibehålla benvävnad och främjar även reparation av vävnadsskada. IGF ökar även lipolysen i adiposa celler vilket resulterar i ökad användning av fria fettsyror i kroppens ATPproduktion. Förutom påverkan på protein- och fettmetabolism så påverkas även kolhydratsmetabolismen genom att glukosupptaget minskar vilket leder till minskad glukosanvändning i ATP-produktionen. Dett gör, som jag tidigare skrev, att glukoset istället kan användas av hjärnan. Detta sker främst genom att både hGH och IGF´s stimulerar leverceller att utsöndra glukos när det behövs. De stimuli som styr utsöndring av tillväxthormon är bl.a minskad halt av fria fettsyror samt ökad halt av aminosyror (stadie 3 och 4 under sömnen), ökad aktivitet av sympatiska nervsystemet (som sker under fysisk aktivitet), samt utsöndringen av andra hormoner såsom glukagon, insulin och kortisol. Faktorer som MINSKAR utsöndringen kan vara ökad halt av fria fettsyror samt minskad halt av aminosyror, REM-sömnen, fetma, låg nivåer av sköldkörtelhormon samt hGH (pga en sk. negativ feedback som hämmar dess egen produktion).

Aldosteron - Är verksam vid homeostasen av Natrium och Kalium och hjälper till att reglera blodtrycket och blodvolym. Aldosteron främjar även sekretionen av vätejoner i urinen vilket också gör aldosteron till en viktigt faktor i kroppens pHreglering. Aldosteron utsöndras genom en process som kallas RAA-systemet (renin-angiotensin-aldosteron-systemet) som bl.a styrs av Na+brist, blodtrycket i njurarna och dehydrering. Jag kommer gå närmare in på detta när jag nån gång i framtiden skriver en "artikel" om vätskebalans, alektrolytbalans, homeostas och njurfunktion (_lite_ Urologskadad, jag vet). Vad man dock bör tänka på är att aldosteron har en viktig roll för aldosteronet är att det kan reglera kroppens urinutsöndring (tillsammans med Antidiuretiskt hormon (ADH)). Detta är VÄLDIGT viktigt under natten eftersom vi annars dels skulle bli uttorkade samt att vi skulle få springa på dass stup i ett om vi inte hade någon mekanism i kroppen som hämmade urinutsöndringen. RAAsystemet är självklart även under dagen men då har vi ofta ett större vätskeintag och RAASär därför inte särskilt aktivt.

Mer kommer inom kort med referenser mm.

Zlin
2004-11-22, 19:31
Finns i best of. Men den är uppskattad ändå. :)

Tricklev
2004-11-22, 22:56
Mycket bra :bow:

Har inte hittat den i best of, konstigt nog ;)

mikaelj
2009-11-05, 10:46
Både ökad och minskad frisättning av olika hormoner sker under sömnen, främst djupsömnen. Ökad frisättning av bl.a. testosteron (yeah, baby!), prolaktin, tillväxthormon, aldosteron samt insulin. Minskad frisättning av kortisol och adrenalin samt att sköldkörtelhormoner (som styr ämnesomsättning) minskar. Ökad glykogeninlagring dels pga att hjärnan måste ha energi under sömnen (som till 99% kommer från glukos) samt att blodsockerhalten delvis styr vår hunger. Hög blodsockerhalt under natten skulle resultera i att vi vaknar hungriga mitt i natten (det gör vissa av oss ändå iofs).

Hmm... Från http://raypeat.com/articles/articles/hypothyroidism.shtml

Blood sugar falls at night, and the body relies on the glucose stored in the liver as glycogen for energy, and hypothyroid people store very little sugar. As a result, adrenalin and cortisol begin to rise almost as soon as a person goes to bed, and in hypothyroid people, they rise very high, with the adrenalin usually peaking around 1 or 2 A.M., and the cortisol peaking around dawn; the high cortisol raises blood sugar as morning approaches, and allows adrenalin to decline. Some people wake up during the adrenalin peak with a pounding heart, and have trouble getting back to sleep unless they eat something.

Hur går det ihop, LunaSpice?

Langster
2009-11-05, 11:58
Hmm... Från http://raypeat.com/articles/articles/hypothyroidism.shtml



Hur går det ihop, LunaSpice?

Hur det går ihop?
Den texten du länkar till handlar om folk med struma. Lunaspices text handlar om friska personers sömn.

Men, man vet ju själv att det kan vara svårt att få ro till att somna om man försöker gå och lägga sig hungrig. Adrenalin-utsöndringen ökar när man är hungrig. Vi som inte har struma lagrar alltså in mer kolhydrater i levern än vad de sjuka gör och klarar oss alltså bra i normala fall, då vi ätit tillräckligt under dagen. De som har struma å andra sidan kommer in i ett svältläge under natten eftersom lagret inte räcker till, då varnar kroppen och får dem att vakna så de kan äta.

mikaelj
2009-11-05, 12:07
Nja. LunaSpice skriver att du blir hungrig & vaknar av högt blodsocker, medans den andra orsaken skulle vara lågt. Låter underligt att man skulle vakna av både högt och lågt blodsocker, men så kanske det är.

stafh
2009-11-05, 12:16
Nja. LunaSpice skriver att du blir hungrig & vaknar av högt blodsocker, medans den andra orsaken skulle vara lågt. Låter underligt att man skulle vakna av både högt och lågt blodsocker, men så kanske det är.
Underligt? Tycker det låter ganska rimligt att man vaknar vid problem med homeostasen, oavsett vad problemet är.

Langster
2009-11-05, 12:22
Nja. LunaSpice skriver att du blir hungrig & vaknar av högt blodsocker, medans den andra orsaken skulle vara lågt. Låter underligt att man skulle vakna av både högt och lågt blodsocker, men så kanske det är.

Andra orsaken är inte lågt blodsocker, där handlar det om för låga nivåer totalt och oförmåga att ens hålla en acceptabel nivå i blodet.

mikaelj
2009-11-05, 12:28
Underligt? Tycker det låter ganska rimligt att man vaknar vid problem med homeostasen, oavsett vad problemet är.

Mest nyfiken på hur det funkar vid förhöjt blodsocker. Vid lågt är det adrenalinet som kickar in, vid högt så ....?

Andra orsaken är inte lågt blodsocker, där handlar det om för låga nivåer totalt och oförmåga att ens hålla en acceptabel nivå i blodet.

Nej, problemet sker bara nattetid. Nåja, inget som inte lite dextrosol inte fixade.

stafh
2009-11-05, 12:33
Mest nyfiken på hur det funkar vid förhöjt blodsocker. Vid lågt är det adrenalinet som kickar in, vid högt så ....?
Kemoreceptorer i hypothalamus väl?

Langster
2009-11-05, 12:34
Mest nyfiken på hur det funkar vid förhöjt blodsocker. Vid lågt är det adrenalinet som kickar in, vid högt så ....?



Nej, problemet sker bara nattetid. Nåja, inget som inte lite dextrosol inte fixade.

Nej, problemet märks bara nattetid, då personen inte har tillgång till mat... Eller rättare sagt, problemet med att inlagringen inte funkar som den ska skapar sömnproblem. Problemet i sig sker dygnet runt.

mikaelj
2009-11-05, 12:39
Nej, problemet märks bara nattetid, då personen inte har tillgång till mat... Eller rättare sagt, problemet med att inlagringen inte funkar som den ska skapar sömnproblem. Problemet i sig sker dygnet runt.

Som att bli sötsugen tätt inpå måltider / trötthet/sockersug som snarare blir sämre av socker?

Langster
2009-11-05, 12:43
Jag antar att ett högt blodsocker gör att insulinutsöndringen ökar, vilket medför hunger eller sug efter mat då blodsockret sjunker.

Högt blodsocker medför även törst och mer frekventa toabesök vilket även det skulle störa sömnen.

Högt blodsocker är inte något kroppen strävar efter när den ska vila av rätt uppenbara anledningar.

stafh
2009-11-05, 12:46
Jag antar att ett högt blodsocker gör att insulinutsöndringen ökar, vilket medför hunger eller sug efter mat då blodsockret sjunker.
Insöndringen.

Högt blodsocker medför även törst och mer frekventa toabesök vilket även det skulle störa sömnen.
Det ska vara rätt jäkla högt blodsocker i så fall...

Langster
2009-11-05, 12:47
Som att bli sötsugen tätt inpå måltider / trötthet/sockersug som snarare blir sämre av socker?

Det beror på hög insulinutsöndring och snabbt sjunkande nivåer av blodsocker... Kolhydraterna har då lagrats in, den funktionen funkar alltså inte lika bra hos människor med struma så den jämförelsen är inte helt rätt, men symptomen blir väl ungefär de samma rent akut sett.

mikaelj
2009-11-05, 12:48
Jag antar att ett högt blodsocker gör att insulinutsöndringen ökar, vilket medför hunger eller sug efter mat då blodsockret sjunker.

Reaktiv hypoglykemi?

Det beror på hög insulinutsöndring och snabbt sjunkande nivåer av blodsocker... Kolhydraterna har då lagrats in, den funktionen funkar alltså inte lika bra hos människor med struma så den jämförelsen är inte helt rätt, men symptomen blir väl ungefär de samma rent akut sett.

"Kolhydraterna har lagrats in -- funktionen funkar inte lika bra". Inlagringsfunktionen? Men de hade ju redan lagrats in. Förstår inte riktigt vad du menar.

Insöndringen.

Messerschmitt!

Langster
2009-11-05, 12:49
Det ska vara rätt jäkla högt blodsocker i så fall...

Ja, diskussionen handlade ju faktiskt om högt blodsocker, inte normala nivåer. Låga nivåer är normala när man sover.

Langster
2009-11-05, 12:52
Reaktiv hypoglykemi?

Sötsuget ökar väl så fort blodsockret sjunker, och det gör det snabbt efter en stor måltid dextrosol pga den större inutbakframsöndringen av insulin, därför behöver det inte handla om lågt blodsocker.

stafh
2009-11-05, 12:53
Ja, diskussionen handlade ju faktiskt om högt blodsocker, inte normala nivåer. Låga nivåer är normala när man sover.

Jo visst, men jag menade bara att om man ska få ökad diures pga förhöjd glukoskoncentration i blodet måste man komma upp över maxtransporten av glukos i njurarna, och det är väldigt mycket. Ca 3 gånger det normla.

mikaelj
2009-11-05, 12:54
Äsch, nu pratat vi om varandra. Med dextrosol syftade jag på hur jag gjorde i vintras för att lyckas somna om när jag vaknade vid 3-4-tiden, illamående, svettig och med hög puls. Förvånansvärt likt en "insulinkänning" om jag förstått kompisen med diabetes rätt.

Langster
2009-11-05, 12:59
"Kolhydraterna har lagrats in -- funktionen funkar inte lika bra". Inlagringsfunktionen? Men de hade ju redan lagrats in. Förstår inte riktigt vad du menar.

Kolhydraterna lagras in hos friska, var de tar vägen för de med struma får du fråga din amerikanske vän du citerade tidigare. Folk med struma verkar dock lätt bli feta så det kanske är en ledtråd?

Vad är det du inte förstår? Att det inte är samma mekanismer som orsakar sömnproblem för folk med struma?

Langster
2009-11-05, 13:04
Äsch, nu pratat vi om varandra. Med dextrosol syftade jag på hur jag gjorde i vintras för att lyckas somna om när jag vaknade vid 3-4-tiden, illamående, svettig och med hög puls. Förvånansvärt likt en "insulinkänning" om jag förstått kompisen med diabetes rätt.

Det låter som högt blodsocker tycker jag.

Langster
2009-11-05, 14:05
Jag tog exemplet dextrosol bara för att det snabbt höjer blodsockret, inte för att det hade nämnts tidigare i tråden.

Intressant är att stimulanter höjer blodsockret, och alla som tagit stimulanter innan sin kvällsträning vet säkert att man kan vakna flera gånger på natten för att kissa. Jag antog att det berodde på den vätskedrivande effekten av själva ämnet, men det skulle alltså kunna bero på ett högre blodsocker.

Man kan ju även få sådana problem som mikaelj beskrev av stimulanter. Men även av att ha tränat väldigt hårt oavsett stimulanter. Ett symptom av överträning är svettningar på natten och sömnproblem.

Allt detta skulle kunna ha kopplingar till just blodsockret egentligen, alltså jag tror inte att blodsockret är problemet i sig, men att rubbningar av nivåerna pga externa faktorer och andra mekanismer i kroppen kan orsaka sömnproblem. T.ex är det inte omöjligt att sköldkörtelhormonerna påverkas så pass kraftigt av t.ex stimulanter eller total utmattning/överträning att det i sin tur påverkar blodsockret på liknande sätt som hos folk med struma?

Undrar om folk med hyperthyroid lagrar in kolisar mer effektivt än friska?

Langster
2009-11-05, 14:13
Kollade runt lite och såg att det är många som får sömnproblem när de är i ketosis. Andra påstår att de behöver mindre sömn i ketosis. Min gissning är att de upplever mindre trötthet pga det förhöjda adrenalinet som orsakas av lågt blodsocker. Egentligen stressar och tär de bara extra mycket på kroppen.

mikaelj
2009-11-05, 14:13
(struma kan vara antingen hypertyreos och hypotyreos, förresten)

Langster
2009-11-05, 14:23
(struma kan vara antingen hypertyreos och hypotyreos, förresten)

Ja det hade du rätt i, jag har alltid trott att det syftar på just hypotyreos, men med struma menar man tydligen förstorad sköldkörtel bara, vilket egentligen inte måste innebära vare sig över- eller underproduktion.

mikaelj
2009-11-05, 14:26
Kollade runt lite och såg att det är många som får sömnproblem när de är i ketosis. Andra påstår att de behöver mindre sömn i ketosis. Min gissning är att de upplever mindre trötthet pga det förhöjda adrenalinet som orsakas av lågt blodsocker. Egentligen stressar och tär de bara extra mycket på kroppen.

Det tror jag förstås inte. Jag behöver varken mindre sömn eller har sömnproblem.

Langster
2009-11-05, 14:27
Men giftstruma betyder alltid hypertyreos! Det är nog därför jag fått för mig att struma betyder hypotyreos.

stafh
2009-11-05, 14:28
(struma kan vara antingen hypertyreos och hypotyreos, förresten)

Struma kan orsakas av både hypertyreos och hypotyreos.

Langster
2009-11-05, 14:28
Det tror jag förstås inte. Jag behöver varken mindre sömn eller har sömnproblem.

Vad var det du hade tidigare när du tog dextrosol mitt i natten? Och mer intressant, vad berodde det på?

Langster
2009-11-05, 15:19
Är förresten adrenalin direkt involverad i produktionen av ketoner? Även när ketosis är självvalt? I så fall verkar det inte omöjligt att ketosis medför högre produktion av adrenalin, oavsett hur man "känner sig".

stafh
2009-11-05, 15:22
Är förresten adrenalin direkt involverad i produktionen av ketoner? Även när ketosis är självvalt? I så fall verkar det inte omöjligt att ketosis medför högre produktion av adrenalin, oavsett hur man "känner sig".

Adrenalin ökar koncentrationen av fettsyror i blodet, vilket ökar ketonkroppsproduktionen. Det ökar även koncentrationen av glukos i blodet, vilket kanske (?) minskar ketonkroppsproduktionen. Vilket som ger störst effekt eller om de tar ut varandra vet jag inte.

mikaelj
2009-11-05, 15:25
Vad var det du hade tidigare när du tog dextrosol mitt i natten? Och mer intressant, vad berodde det på?

Ingen som vet vad det berodde på. Mätte aldrig blodsocker, så jag kan inte säga om det var lågt blodsocker.

Dextrosol provade jag med först efter ganska lång tid. Innan dess var det ett ordentligt illamående, svettningar, ibland hög puls och det gick bara inte att somna om. Så fort jag åt lite somnade jag som en sten.

Har varit fram och tillbaka hos endokrinolog/etc. i nästan ett år.

mikaelj
2009-11-05, 15:26
Adrenalin ökar koncentrationen av fettsyror i blodet, vilket ökar ketonkroppsproduktionen. Det ökar även koncentrationen av glukos i blodet, vilket kanske (?) minskar ketonkroppsproduktionen. Vilket som ger störst effekt eller om de tar ut varandra vet jag inte.

Glukosbehovet är inte så väldigt högt. Skulle man gå omkring med konstant förhöjda nivåer adrenalin i ketos? Tveksamt, särskilt eftersom ketonproduktionen sjunker rejält efter anpassningstiden: i början använder de flesta icke-glukosberoende systemen ketoner, men övergår sedan (förutom hjärnan) till fria fettsyror.

Langster
2009-11-05, 15:46
Glukosbehovet är inte så väldigt högt. Skulle man gå omkring med konstant förhöjda nivåer adrenalin i ketos? Tveksamt, särskilt eftersom ketonproduktionen sjunker rejält efter anpassningstiden: i början använder de flesta icke-glukosberoende systemen ketoner, men övergår sedan (förutom hjärnan) till fria fettsyror.

Läste vidare lite och som jag förstår det krävs adrenalin för att "tillverka" (alltså få ut fett i blodet) ketoner från lagrat fett. Men det fett vi äter kan levern direkt omvandla till ketoner.

Alltså på en ketogen diet i syfte att deffa bör adrenalinet vara högre än normalt, men i en ketogen diet som inte har något annat syfte än att personen vill vara lite fräck och speciell behöver det inte vara så.

Ökad adrenalinproduktion är iofs antagligen standard i alla dieter avsedda för viktnedgång.

LunaSpice
2009-11-05, 19:14
Alla former av katabolism innebär förhöjda adrenalinnivåer och detta innefattar de flesta dieter på ett eller annat sätt.

jmoser
2010-01-12, 19:35
Hejsan!

Jag har bara hunnit snabbläsa artikeln men det jag har läst är mycket bra!

Frågor:

Jag undrar under vilket sömnstadium som man ska väcka en person för att den ska känna sig så pigg som möjligt?

Finns det något sätt att mäta (förutom hjärnaktivitet) om en person är i det sömnstadiet? t.ex muskelaktivitet, puls, andning eller dylikt?

Mvh / Jens