Visa fullständig version : kladdkaka med fruktsocker eller sötniongsmedel?
Jag har läst lite recept här på forumet om kladdkaka med bla kesella och fruktsocker i. Har tänkt att tillaga denna kaka till någon ätardag. Nu till min fråga: Kan man inte använda druvsocker (dextropur) istället för fruktsocker eller sötningsmedel till kladdkakan?? Någon som provat det?
Jag har läst att under ätardagar ska man få i sig snabba kolhydrater från glukos, stärkelse, maltodextrin och dextros och mindre av sukros och fruktos.
Fruktsocker är ju egentligen ingen höjdare att baka med. Sötningsmedel är inte det heller lyckat eftersom det inte ger stagda och volym åt kakan.
Glukos/dextropur är inte så sött så då blir vanligt socker 10 ggr bättre. Det går bättre att baka med socker och så är det faktiskt 3 ggr sötare än glukos så det behövs mindre.
Skall man baka kakor som skall höja sig (t.ex. där ägg skall vispas med socker) är det inget vidare att ersätta mer än hälften av sockret med sötningsmedel; socker bildare nämligen volym tillsammans med äggen på ett helt annat sätt än t.ex. strösuketter. Det är också VIKTIGT att kolla upp att man använder ett sötningsmedel som tål ugnsvärmen; annars tappar det helt den söta smaken och blir bara beskt och äckligt. Rekommenderar strösuketter, avråder från hermesetas strö.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.