handdator

Visa fullständig version : Artikel om Sockeralkohol, net carbs mm


z_bumbi
2004-11-01, 10:53
Intressant om kolhydrater i allmänhet och sockeralkohol i synerhet.
http://www.mendosa.com/netcarbs.htm

Sverker
2004-11-01, 11:20
Bra länk z_bumbi :thumbup:

Verkar som att jag inte är helt fel ute när jag skriver att olika sockeralkoholer, organiska syror etc faktiskt påverkar blodsockret.

Glycerol uppträder precis som alkohol. Det är endast levern som kan omsätta glycerol och denna omvandling till energi eller till glukos ( blodsocker ) sker precis som omsättningen av alkohol, långsamt.

[UnTr] freshmint
2004-11-01, 17:53
Glycerol uppträder precis som alkohol. Det är endast levern som kan omsätta glycerol och denna omvandling till energi eller till glukos ( blodsocker ) sker precis som omsättningen av alkohol, långsamt.

så då betyder det alltså att glycerol inte påverkar blodsockret nämnvärt eller?
men t.ex. maltitol gör det?

z_bumbi
2004-11-01, 19:21
freshmint']så då betyder det alltså att glycerol inte påverkar blodsockret nämnvärt eller?
men t.ex. maltitol gör det?

Glycerol i sig påverkar inte blodsockret som andra kolhydrater.

Men det förhindrar väl kanske liksom alkohol förbränningen av annat man äter eftersom levern är upptagen och om man äter några andra kolhydrater samtidigt så bör det i förlängningen påverka på något sätt. Någon som är bättre på exakt vad alkohol gör i levern kan säkert bekräfta eller såga min teori med fotknölarna. :)

Lizard
2004-11-01, 21:17
Hmmmm...Erythritol och Mannitol låg ju strängt taget på noll och Sorbitol och Xylitol låg under tio. Men det var ju tämligen känt..? I alla fall visste jag det.
Erinrar mig att vi diskuterade ämnet i en annan tråd tidigare och då fanns två diametralt olika uppfattningar huruvida sockeralkoholer över huvud taget var en energikälla. De uppgifter jag har fått (Lyckeby, Diabetesförbundet) säger att Xyli- och Sorbitol kan intas men med måtta av diabetiker. I övrigt hade sockeralkoholer ingen påverkan. (fast de fick sitta och slå en bra stund på frågan). Är det någon som vet hur sött Malitol är? Det kanske är sjukt sött så det krävs försvinnande små doser?

z_bumbi: det där är en intressant hypotes och den borde belysas med tanke på hur vanligt det har blivit att hitta sockeralkolholer i föda idag.

Lizard

Sverker
2004-11-02, 06:46
freshmint']så då betyder det alltså att glycerol inte påverkar blodsockret nämnvärt eller?
men t.ex. maltitol gör det?

Ja, jag får själv backa två steg i mina antaganden. Det står i texten som z_bumbi länkade till att glycerol har en försumbar effekt på blodsockret.
Jag letade grundligt igenom texten ( + resten av nätet ) efter GI på glycerol men det fanns inte angivet ?

Tusan, glycerol finns i hundratals sportbars på marknaden och marknadsför som low glycemic, men det finns inga siffror ?

Lizard
2004-11-02, 07:04
Sverker

Ja, visst är det förbryllande? Nånstans tar ju energin vägen, allt annat strider mot de thermodynamiska lagarna och skulle ge oss Nobelpriset om vi kunde bevisa motsatsen.

Lizard

Sverker
2004-11-03, 13:27
Mina böcker skriver om glycerolkinas och att glycerolen därefter går in i glykolysen.

Sökte runt lite och hittade denna sida från Karolinska, KI :

http://courses.ki.se/utbildningsprogram/Tandlakare/termin_1/TL1MOB/mermaterial/medkemi040122facit

Tenta av någon form. Massor med bra frågor PLUS att svaren står utskrivna :thumbup: . Fråga 18 är relevant här.


Annan intressant läsning:
http://www.sahlgrenska.gu.se/nyheter/arkiv/hellerud.jsp

Sverker
2004-11-03, 13:53
Glycerol i sig påverkar inte blodsockret som andra kolhydrater.

Men det förhindrar väl kanske liksom alkohol förbränningen av annat man äter eftersom levern är upptagen och om man äter några andra kolhydrater samtidigt så bör det i förlängningen påverka på något sätt. Någon som är bättre på exakt vad alkohol gör i levern kan säkert bekräfta eller såga min teori med fotknölarna. :)


Leverenzymet alkoholdehydrogenas har som uppgift att oxidera alkoholer till aldehyder :rolleyes: .

Enzymet är inte på något sett speciallicerat utan tar hand om alla typer av alkoholer inkl. metanol och glykol. Att enzymet inte är specialiserat betyder också att det arbetar långsamt. Hastigheten i omvandlingen motsvarar för normalpersonen 2 cl alkohol ( etanol ) per timme. Det är enzymet som begränsar och det går alltså inte att öka tillnyktringen på något sett.

Som så många gånger i leverns arbete blir produkten, acetaldehyd, giftigare än startmaterialet. För att lösa detta arbetar enzymet aldehyd-dehydrogenas snabbare och bildar slutprodukten acetyl-CoA. Acetyl-CoA som direkt kan gå in i syntesen/tillverkningen av fettsyror.

Alkohol ( etanol ) är alltså en källa till energi eller fett, men inte utan nackdelar. Omvandlingen till acetyl-CoA ger ett stort överskott av NADH som levern måste hantera.
Levern bildar mjölksyra av överskottet och försurar sig själv. Försurningen i levern sänker leverns förmåga att hålla blodsockret uppe och blodsockret sjunker pga alkoholen. Det är detta som är riskabelt för diabetikern när den dricker alkohol och risken för insulinkoma ökar.

z_bumbi
2004-11-03, 14:21
Sverker: Om jag förstår det rätt så borde alltså inte heller glycerol vara någon höjdare för en diabetiker och med tanke på att det används mycket i sk kolhydratfattiga bars mm så är det väl en dold riskkälla?

Sverker
2004-11-03, 15:42
Sverker: Om jag förstår det rätt så borde alltså inte heller glycerol vara någon höjdare för en diabetiker och med tanke på att det används mycket i sk kolhydratfattiga bars mm så är det väl en dold riskkälla?

Jag vet inte. Det är därför jag söker.