handdator

Visa fullständig version : Matsmältning


Nadja
2004-10-29, 15:19
Hej hej! Ngn som skulle kunna förklara lite om matsmältning/spjälkning av näringsämnen för mig? Jag funderar bl a över följande:

1. Vad påverkar matsmältningsprocessen? Matens temperatur, konsistens, fiberinnehåll? Eller helt andra faktorer?

2. Om man te x har svårt för att "bryta ner" kött, beror det på att individen ifråga saknar vissa matsmältningsenzymer? Hur kommer det sig att vissa saknar dessa enzymer i såfall? Är det ngt som kan drabba en plötsligt precis som födoämnesintolerans?

3. Fibrer är kalas...nackdelen när man tränar mkt och ofta (konditionsträning i mitt fall..) är att man kan bli rysligt TUNG i magen! En inte allt för behaglig känsla! Mer vatten ÖKAR tyngdkänslan för mig och det kan bli svårt att prestera på träningen. Tips? Kan man snabba på magsäckstömningen TROTS att man äter mkt fibrer?

Hälsn Nadja