handdator

Visa fullständig version : 2 frågor om protein


Glen
2004-10-22, 14:23
1. tänkte kolla om man kunde får lite kött på benen angående skillnaden mellan anabolt ocj anti-katabolt protein. Är dom enbart anabola respektive anti-katabola eller är det en fråga om gradskillnad? vad blir skillnaden om man äter enbart det ena eller det andra?

2. kort bara, varför är det bra att ett protein är långsamt? varför är det alltså bra att ha tillgång till en viss mängd protein över en lång period kontra att ha tillgång till den under en kortare, när det är samma mängd vi pratar om?

stybb
2004-10-22, 14:36
1. tänkte kolla om man kunde får lite kött på benen angående skillnaden mellan anabolt ocj anti-katabolt protein. Är dom enbart anabola respektive anti-katabola eller är det en fråga om gradskillnad? vad blir skillnaden om man äter enbart det ena eller det andra?

2. kort bara, varför är det bra att ett protein är långsamt? varför är det alltså bra att ha tillgång till en viss mängd protein över en lång period kontra att ha tillgång till den under en kortare, när det är samma mängd vi pratar om?

Har inga utmärkta svar ..men jag ger det en chans..

1. Vilka sorter är det du menar skulle vara anabolt och anti-katabolt. De handlar väl mer om när du tar det osv..

2. Det optimala, eller åtminståne ett steg på vägen är att äta var 3 timme. Då får du en aminosyrepol som ger dig bra med aminosyror under hela dygnet. Efter träningen skriker kroppen efter snabbt protein, likaså på morgonen och därför kan det vara bra att ta ett snabbt protein, vassle.
På kvällen när du ska gå och lägga dig kan jag tänka mig du sover runt 7-9h och då är det bra att ha ett protein som gör att aminosyrapolen sakta utsöndrars, alltså ett kasein protein.

Är man nybörjare så ska man väl inte ta allt för seriöst på detta utan se till att få i sig bra med mat var 3h. Ta ett snabbt proteintillskott efter träning.

Detta torde göra att aminosyrepolen inte tar slut och du får en bra muskeluppbyggning. Så långt som möjligt utan pulver!

King Grub
2004-10-22, 14:41
Det är plötsliga och stora tillflöden av aminosyror som har en positiv effekt på proteinsyntesen. (1,2,3,4,5,6) För att åstadkomma plötsliga och stora tillflöden av aminosyror krävs naturligtvis snabbt protein, inte protein som har en aminosyreutsöndring som toppar först efter 3-4 timmar. (2,7).

Att ösa på med snabbt protein stup i ett innebär dock inte att proteinsyntesen stannar i det positiva läget, och att ständigt ha höga nivåer av aminosyror i blodet stimulerar inte proteinsyntern (1,2,3) och leder inte till ökad muskelmassa (8).

Varför det är bra att du har tillgång till aminosyror under en lång tid... är inte det självklart? Det innebär en antikatabol effekt (därav namnet) och förhindrar muskelnedbrytning.

Långsamt protein klassas som antikatabolt, vilket innebär att det förhindrar överdriven muskelnedbrytning. Snabbt protein klassas som anabolt, vilket innebär att det stimulerar proteinsyntes, men förhindrar heller inte katabolism.

1. Bohe J., F. AiliLow, R.R. Wolfe, and M.J. Renne (2001). Latency and duration of stimulation of human muscle protein synthesis during continuous infusion of amino acids.
2. Dangin M., Biorie Y., Rodenas-Garcia C., Gachon P., Fauquant J., Callier P., Ballevre O., and Beaufrere B (2001). The digestion rate of protein is an indipendant regulating factor of postprandial protein retention, Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab, 280 E340-E348.
3. Miller S. L., Tipton K. K., Chinkes D. L., Wolfe S.E., and Wolfe R.R. (2003). Independent and combined effects of amino acids and glucose after resistance exercise. Med Sci. Sports. Exerc. , 35, 3 449-455.
4. Yoshizawa F. Takashi N., Nishizawa N., and Ryuhei Funabiki (1997). Protein synthesis and degradation change rapidly in response to food intake in muscle of food-derived mice, J. Nutr. 127, 1156-1159.
5. Pannemans DL, D Halliday and KR Westerterp (1995). Whole-body protein turnover in elderly men and women: responses to two protein intakes J. Am. Clin. Nutr, 61, 33-38.
6. Robinson SM, C Jaccard, C Persaud, AA Jackson, E Jequier and Y Schutz (1990). Protein turnover and thermogenesis in response to high-protein and high- carbohydrate feeding in men Am. J. Clin. Nutr, 52, 72-80.
7. Mahe R., Roos N., Benamouzig R., Davin L., Luengo C., Ganon L.,Gausseres N., Rautureau J. and Tome D (1996). Gastrojejunal kinetics and the digestion of [15N]beta-lactoglobulin and casein in humans: the influence of the nature and quantity of the protein. Am J. Clin Nutr, 63, 546-552.
8. Wolfe R.R. (2001). Control of muscle protein breakdown: Effects of activity and nutritional states. Int. J. Sport Nutr. And Exerc Metab. , 11, S164-S169.