handdator

Visa fullständig version : Mat för leder och senor...


High1ander
2004-10-14, 06:57
Undrar bara vilken mat eller brist på näring som kan göra att man sliter på senor och leder mer?
Känner mig smått sliten i mina axlar, det knakar lite här och där, och det känns lite konstigt. Men det är väl så också att musklerna växer och återhämtar sig snabbare än leder och senor. Känns inte direkt allvarligt eller så, men vill gärna se till att förebygga eventuella skador.
Så för att återgå. Vilka saker ska man ha för att "smörja maskineriet".

King Grub
2004-10-14, 07:11
Hur mycket fett äter du?

cheesian
2004-10-14, 07:13
Glukosamin kanske är nått för dig.

z_bumbi
2004-10-14, 08:14
Fett och massage.
Knaken i axlarna beror nog mer på att du är stel, spänd eller kort i musklerna än något annat.

cheesian: Glukosamin gör väl bara nytta vid vissa typer av ledbesvär?

cheesian
2004-10-14, 20:08
cheesian: Glukosamin gör väl bara nytta vid vissa typer av ledbesvär?


Allt jag vet är att det hjälper mot onda leder :cool:

Använder det själv och det fungerar över förväntan !

Bodylotion
2004-10-14, 20:15
Glukosamin kanske är nått för dig.


Sant. En harmlös aminosyra....som e bra helt enkelt. Käka :eating:

ivandrago
2004-10-14, 20:45
Kan någon snäll på ett kort och koncist sätt förklara hur fettintaget påverkar ledernas funktion? Ligger det fett i lederna eller hur funkar det??

Bodylotion
2004-10-14, 21:35
Kan någon snäll på ett kort och koncist sätt förklara hur fettintaget påverkar ledernas funktion? Ligger det fett i lederna eller hur funkar det??
Du e byggd av fett(plus proteiner och vatten och lite till) och förbränner fett.

Alla dina celler innhåller fett. Har de tillgång till för lite fett funkar de inte som de ska.

Alla dina nerver innehåller fett. De funkar också bättre om de har mer tillgång till fett. Om de fungerar bättre=mindre ont.

Typ så.. :cool:

King Grub
2004-10-15, 06:19
Sant. En harmlös aminosyra....som e bra helt enkelt. Käka :eating:

Glukosamin är ett derivat av glukos. Utvinns ur kitin (en polysackarid).

Bodylotion
2004-10-23, 19:37
Glukosamin är ett derivat av glukos. Utvinns ur kitin (en polysackarid).

:) jahupp, hade visst totalförväxlat där...bara för att det slutar på "amin" som "glutamin" gör...

Vadtusan kan ett derivat av en kolhydrat göra för en led...jag får inte ihop d, har det ngt o göra m ledbrosket?

Lizard
2004-10-23, 23:37
Både endogent och exogent glukosamin bildar glukosamin-6-fosfat. Detta i sin tur ombildas till glukosaminglykaner, som är byggstenarna i brosket samt till proteoglykaner som återfinns i broskmatrixens kollagentrådar. Verkningsmekanismen för de symtomlindrande egenskaperna av glukosamin vid artros är inte helt klarlagd, men experimentella data tyder på att exogent tillfört glukosamin kan stimulera syntes av glukosaminglykaner i broskvävnad (ref: Regnister JY et al. Lancet 2001; 357: 251- 56) och glucosamin rekommenderas numer av EULAR för behandling av mild till måttlig artros (ledsvikt).
En teori är att det är något fel i omvandlingen från glutamin till glucosamin som de som får utvecklad artros har, och genom att tillföra glucosamin så "hoppar man över" flera led i den processen.
Vanliga orsaker till artros är trauma, övervikt och nötande rörelser och drabbar en av fyra svenskar över 55 år, och som Grub mycket riktigt påpekar här ovan så framställs glucosamin av räkskal.

Lizard

dyxeldoff
2011-05-10, 21:22
har hört att man ska äta glukosamin enbart i perioder,
är det BS?
kan det påverka kroppen negativ att käka det hela tiden?
grub txe?