handdator

Visa fullständig version : Vitaminer ger dig cancer


Zozza
2004-10-02, 08:46
http://www.nerikes.se/

EDIT: Man kunde inte direktlänka så jag skrev in hela artikeln här:



Inget cancerskydd
i extra vitaminer

STOCKHOLM Dagligt tillskott av vitaminer eller andra antioxidanter skyddar inte mot cancer i mage och tarmar. Tvärtom finns det tecken på att antioxidanter i vissa fall till och med ökar risken att dö i förtid.


Man kunde inte direktlänka, så jag skriver in artikeln här:

"Det är resultatet av den hittills största analysen av studier kring sambandet mellan antioxidanter och cancer, skriver Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning.

Analysen publiceras i lördagens nummer av den medicinska tidskriften The Lancet. Den motsäger vitt spridda teorier om att tillskott av antioxidanter skulle förebygga uppkomsten av cancer i matsmältningsorganen.

En analys under ledning av Goran Bjelakovic har genomförts vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Forskarna har granskat 14 olika studier, omfattande 170 000 människor, där antioxidanter - betakaroten, A-, C- och E-vitamin samt selen - studerats. I samtliga studier har människor som fått kosttillskotten jämförts med en kontrollgrupp som fått overksamma placebotabletter.

Forskarna fann att ingen av antioxidanterna gav något skydd mot cancertumörer i mage, matstrupe, tarmar, lever och bukspottkörtel. Enda möjliga undantaget är selen, men där ansåg forskarna att den vetenskapliga kvalitén på de fyra studier som påvisade skyddseffekt hos selen inte var tillräckligt hög.

Analytikerna vid Rigshospitalet upptäckte till sin förvåning att de sju bästa studierna, omfattande 131 000 personer, pekade på en ökad risk att dö i förtid för dem som åt antioxidanter, i synnerhet betakaroten och A-vitamin.

Wulf Becker, näringsexpert vid Livsmedelsverket, säger till Svenska Dagbladet att resultatet inte är förvånande.

- Mer och mer talar för att extra tillskott av antioxidanter inte har någon effekt. Det viktiga är att få i sig dessa ämnen via kosten, framför allt via frukt och grönsaker. Sannolikt kan det också vara så att höga doser av tillskotten ökar risken för att något kan gå snett, säger han till SvD."

King Grub
2004-10-02, 08:51
Tredje tråden.

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=30977

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=30988

http://www.thelancet.com/journal/vol364/iss9441/full/llan.364.9441.primary_research.30873.1