handdator

Visa fullständig version : Mjölks insulinfrisättning


Doktorn
2004-09-30, 19:21
Varför frigör mjölk så mycket insulin? Det har ju lågt GI -> Lågt blodsocker, proteinet är främst kasein -> frigör inte heller mkt insulin (eller?) och fettet är ju i princip noll i t ex minimjölk...så hur kommer det sig???

King Grub
2004-09-30, 19:29
Varför frigör mjölk så mycket insulin? Det har ju lågt GI -> Lågt blodsocker, proteinet är främst kasein -> frigör inte heller mkt insulin (eller?) och fettet är ju i princip noll i t ex minimjölk...så hur kommer det sig???

Aminosyreprofilen, antagligen.

"difference in the insulin response was probably due to different insulinogenic effects of the protein components"

Diabete Metab. 1987 Nov-Dec;13(6):603-6.

Helt säkert är det dock inte.

"The mechanism for the insulinotrophic effect of milk is not known, and the potential long-term metabolic consequences need to be elucidated."

Eur J Clin Nutr. 2001 Nov;55(11):994-9.

"Milk was a particularly potent insulin secretagogue; the observed insulin response was approximately 5-fold greater than would be anticipated from the glucose response."

Diabetologia. 1986 Nov;29(11):784-91.

"A possible explanation for an insulinotropic effect of milk involves amino acids and lipids, because it is known that these components can increase the insulin secretion or the insulin demand of a meal"

Am J Clin Nutr. 2001 Jul;74(1):96-100.

Doktorn
2004-10-01, 07:31
Inte så konstigt att jag inte riktigt förstod det då.
Men den studien, den är väl knappast baserad på lätt/minimjölk. Utan snarare på en rätt så fet mjölk (det är ju bara sverige det är vanligt med att dricka så mager mjölk). Och fettet ökar insulinet utan tvekan. Så när du skriver att mjölk har II på 120 (har för mig du skrev det i något inlägg) borde inte det gälla lättmjölk som borde ha lägre. För om man tänker sig att den siffran baserar sig på 3.5% mjölk så innehåller den mjölken 3-3.4% mer fett vilket är ungefär lika mycket som det totala protein innehållet. Och om man tänker sig att fettet utgör hälften av insulin frisättningen och proteinet andra hälften så skulle lättmjölk ha en II på 60. Denna beräkning håller ju givetvis inte helt för mjölksockret är inte inräknat, men bara grovt räknat.

Sedan tänkte jag om kaseinet ger så hög insulinfrisättning, borde inte vanligt kasein pulver också ge det? Vad har vassle protein för II?

King Grub
2004-10-01, 08:01
Så när du skriver att mjölk har II på 120 (har för mig du skrev det i något inlägg) borde inte det gälla lättmjölk som borde ha lägre. För om man tänker sig att den siffran baserar sig på 3.5% mjölk så innehåller den mjölken 3-3.4% mer fett vilket är ungefär lika mycket som det totala protein innehållet.

Lättmjölk har HÖGRE II än fet mjölk. II är satt efter energiintag (240 kcal) och i lättmjölk finns det plats för mer insulinstimulerande mjölkprotein än i fet mjölk.

"The insulin area responses to the first and second meals were similar whether fat was ingested or not."

Diabetes Care. 1994 Dec;17(12):1453-9.

Dricker du samma mängd (i gram) fet mjölk som fettfri mjölk får du emellertid större insulinutsöndring av den fetare, på grund av det större energiintaget.

Och om man tänker sig att fettet utgör hälften av insulin frisättningen och proteinet andra hälften så skulle lättmjölk ha en II på 60. Denna beräkning håller ju givetvis inte helt för mjölksockret är inte inräknat, men bara grovt räknat.

Så fungerar det inte. Du får inga medelvärden vad gäller II.

Sedan tänkte jag om kaseinet ger så hög insulinfrisättning, borde inte vanligt kasein pulver också ge det?

Jovisst.

Am J Clin Nutr. 2004 Aug;80(2):284-90. Postprandial lipid and carbohydrate responses after the ingestion of a casein-enriched mixed meal.

"Casein caused additional effects... insulin, as expressed by areas under the curves, were raised not only during the early response to the glucose load but also in the postabsorptive state."

Vad har vassle protein för II?

Vassle höjer insulinet ännu mer än kasein. Hydrolyserade vasslepeptider ger störst respons:

"The whey peptide hydrolysate elicited the greatest availability of amino acids during the 3-h postprandial period. The association of high levels of plasma amino acids and insulin might explain a superiority of peptide hydrolysates over whole proteins in promoting better nitrogen utilization, especially when administered in combination with glucose"

"The insulin response was closely related to the increase in plasma amino acids"

J. Nutr. 132:2174-2182, 2002

Det står dock utom tvivel att frisättningen av insulin är störst när protein och kolhydrat intas tillsammans.

Lancet 2:454-456.

Diabetes Care 7:465-470