handdator

Visa fullständig version : Glycerol som sötningsmedel?


John M
2004-09-30, 11:38
Ja kan det vara en bra idé tro? Har ju hört att det ska vara sött. Hur tål det värme? Tänkte göra maränger på äggvita och glycerol :D

morbror_sven
2004-09-30, 17:43
Ja kan det vara en bra idé tro? Har ju hört att det ska vara sött. Hur tål det värme? Tänkte göra maränger på äggvita och glycerol :D
om du inte bryr dig vilka risker ett sötningsmedel medför kan du lika gärna använda aspartam, det är klart ofarlig(t)/(are).

aliquis
2004-09-30, 18:19
Förstår inte varför du vill använda glycerol, lust att förklara?

Prankie
2004-09-30, 18:48
Glycerol är ju en typ av "fett" så det ger ju dig massor med extra kcal.

John M
2004-09-30, 18:51
Glycerol är ju en typ av "fett" så det ger ju dig massor med extra kcal.

Hmm var inte så glycerol så extremt sött att man bara behöver något enstaka gram för att få märkbar smak?

Sverker
2004-09-30, 19:10
Har ni aldrig blandat diskmedel, glycerol och lite vatten ? ...såpbubblor :D

Glycerolen gör såpbubblan segare så att den håller längre innan den spricker.

Eftersom marräng är vispad äggvita borde glycerolen göra bubblorna lite större....men segare och kladdigare.

En maräng blir inte så varm så glycerolen tål det säkert.

Sverker
2004-09-30, 19:12
Glycerol är ju en typ av "fett" så det ger ju dig massor med extra kcal.

Glycerol är inte ett sorts fett. Glycerolen ombildas faktiskt till glukos i levern.
men visst, det är kalorier.

gorken
2004-09-30, 20:28
Glycerol är ju en typ av "fett" så det ger ju dig massor med extra kcal.


Fettsyror binds till en glycerol, ex. triglycerider är 3 fettsyror på en glycerol

Kossa Mu
2004-09-30, 21:13
och när fetter hydrolyceras fullständigt, bildas glycerol och fria fettsyror.

( en Kossa Mu som sitter och pluggar livsmedelskemi )

Prankie
2004-09-30, 22:21
Glycerol är inte ett sorts fett. Glycerolen ombildas faktiskt till glukos i levern.
men visst, det är kalorier.

Glömde att nämna att jag citerade rakt av paulun från expressen. :D Han menar nog att det är en del av fett då det egnetligen mer korrekt att säga det är trevärd alkohol.

http://www.expressen.se/index.jsp?d=671&a=135752

Yankeee
2004-09-30, 22:42
http://www.shenet.se/ravaror/glycerin.html

Där finns lite för den som vill veta, fö en bra sida om för den som vill veta onödiga saker :D

John M
2004-10-01, 08:38
http://www.shenet.se/ravaror/glycerin.html

Där finns lite för den som vill veta, fö en bra sida om för den som vill veta onödiga saker :D

Hehe det stod en hel del där :smokin:

Sverker
2004-10-01, 10:57
och när fetter hydrolyceras fullständigt, bildas glycerol och fria fettsyror.

( en Kossa Mu som sitter och pluggar livsmedelskemi )

Visst.

Har examen sedan många år :D