handdator

Visa fullständig version : Ont i halsen i flera veckor


Big_Vik
2004-09-28, 15:26
postar här eftersom jag sett fler med samma problem på forumet! Ni får väldigt gärna PM:a mej om vad ni tror det var/är och hur ni löste det. m.m. allt som kan vara intressant, nåväl.

Har haft ont i halsen till och från i kanske snart en månad nu (inte räknat)
ibland har det nästan varit borta och ibland har man bara suttit och väntat på att hela skiten ska braka loss. Har kännts helt eller nästan bra och har kört igång träningen igen, med kort varaktighet. tränat då och då ej regelbundet..blandat mitt livs pass med riktiga skitpass men mest haft långa viloperioder. Gick till skolsyster som hänvisade mig till vårdcentralen. Där fick jag vänta 90 minuter (GRR!) på ett halsflusstest. där de inte såg nåt speciellt. Sänkan normal, halsen likaså, fast röd och irriterad (hur nu det kan vara normalt begriper jag inte??) Sköterskan gav mig träningsförbud och bad mig återkomma om en vecka om det inte blivit bättre. (Vad fan de ska kunna göra åt det då fattar jag inte) På fredag har den veckan iaf gått.

Det är främst vid uppvaknandet smärtan ger sig tillkänna, men efter en rejäl frukost brukar det försvinna. Vilket borde peka på någon typ av allergi men familjen kör fortfarande samma tvättmedel. Kan det vara luftfuktigheten som retar halsen då, och vad fan gör man åt det?

Vill nämligen minnas att jag hade ungefär samma problem förra året. Kom att tänka på det nu då vi har konditionstest imorgon (ska inte va med!) eftersom jag inte kunde vara med förra året p.g.a. halsen. Torr i halsen är jag också konstant (var ganska torr i de i somras med) men liten försämring är iaf märkbar. Slem i halsen också vilket troligtvis beror på överintag av laktos. har korrigerat det intaget nyss och äter/dricker endast mjölk till morgongröten. Får ge det några dagar innan jag kan uttala mej, men det som talar emot att det är laktosen är väl att jag lätt pallat med större mängder, runt 1 liter uppskattningsvis förut iofs. med lite slem i halsen då också. trott att det var ofarligt.

Det som talar för ett virus är väl att jag varit ganska snuvig periodvis (lite bättre med det nu) inget missfärgat snor, bara väldigt "rinnigt"

Som om detta inte vore nog skäller morsan på att det är mitt höga intag av protein, främst drinkar som lett till detta. hon vet fan inte vad högt proteinintag är! :insane:

Oj nu har jag skrivit en hel del. Hoppas bara någon som varit med om liknande här kan ge mej tips om det finns några. Lite luddigt uttryckt jag slits mellan hopp och frörtvivlan allteftersom halsontet pendlar i styrka dagarna emellan. Känner enorm frustration och vill ibland träna trors riskerna (död). I nästa sekund är motivationen försvunen och jag orkar inte tänka på träning. Men vet ju innerst inne att man inte får träna med halsont och har ju hela livet på mig efter den här skiten att bygga! :bpump: Har inga förhoppningar och ingen här är ju doktor men kanske kan vi enas om något iaf, ringa in problemet som farsan till en kompis uttryckte det.

hum
2004-09-28, 18:18
Gjorde en tråd om samma problem för nån vecka sen, då verkade ingen ha något bra svar.

Hoppas nån har det nu!

Big_Vik
2004-09-28, 18:20
Gjorde en tråd om samma problem för nån vecka sen, då verkade ingen ha något bra svar.

Hoppas nån har det nu!

jaaaa :)

Du har samma problem säger du? kan du inte berätta lite? kanske kan byta erfarenheter ;)

Och jag har sett fler såna som dej och mej, det är jag säker på! 100%

Callister
2004-09-28, 18:21
Du kanske sköter träningen helt fel och kroppen blir kaos, eller kanske inte. :)

Röker du?

Big_Vik
2004-09-28, 18:24
Du kanske sköter träningen helt fel och kroppen blir kaos, eller kanske inte. :)

Röker du?

Nej, jag är mkt mer medveten nuförtiden. äter mer och nyttigare nu än förut och träningen är densamma. inget spec, 3-4 dagar i veckan som vanligt.
Nej

Sover på nätterna gör jag också, lite mer än förut. (kan ju iofs va tecken på förkylning) Men går och lägger mej tidigare nu..Oftast över 7 timmar. aldrig under 6

platniklas
2004-09-28, 20:50
Hej Big_Vik.
Läs gärna dessa trådar så kanske dina problem löser sig:
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=27965
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?p=582694

Det är flera som haft liknande problem, jag tycker jag ser det oftare och oftare nu för tiden.
Själv har jag haft liknande problem i över 3 år.
Och nu har det blivit ÄNNU värre.
Nu är jag sjuk varannan vecka-frisk varannan vecka, har varit så i 2-3 månader nu.

Styrketräning, vad är det?Vänligen Niklas.

Big_Vik
2004-09-28, 21:12
där har du rätt! inte vart förkyld förut..max 1 gågn/år..
bara i vintras blev det minst 3 ggr i sanbb följd, vilket suger!
verkar som bakterier o virus o annan dynga ska ta igen de förlorade åren :cryout:
tack för länkarna!

Är det såhär det känns att ha AIDS??? :cryout:

Big_Vik
2004-09-29, 12:08
Utredningen fortsätter:

Läget imorse: Ont i halsen, torr. Dagen i övrigt har varit okej det är ungefär då jag mått såhär jag börjat träna igen, ska nog vänta några dagar extra.

Eftersom folk tror att det beror på sömn/mat har jag skrivit upp lite info. enjoy! :cool:

Sömn:
Går i regel och lägger mig innan 23 varje kväll. (tidigare än förr) Upp 06.30 på morgonen. Försöker lägga mig i tid på helgerna också, och sover lite mer ibland, lite mindre andra gånger. inget jag mätar eller tänkt på.

Kosten:
Kosten jag nästan helt uteslutande kör på veckorna, några mål mindre på helgerna av naturliga skäl och på fredagar äter jag lite godis ibland.

Mål.1. Vassledrink i vatten (0,5-1 dl exell) 20 min senare.
Mål.2. 2 port. havregrynsgröt, 4 dl mjölk, lite frukt/bär/sylt i gröten, 1-2 grova brödskivor med lättmjukost, 2 dl apelsinjuice, mivitotal, 1 tsk linförolja
Mål.3. Ett jävla lass skolmat, vatten, frukt (om finns). dock lite/inga grönsaker
Mål.4. 3 ägg, några grova brödskivor med lättmjukost, 2 dl juice
(här ska efterträningsmålet på 1,5 dl exell och 1 dl strösocker eller bananer ligga men det har ju inte blivit på länge)
Mål.5. Middag hemma: kött/fisk eller liknande med potatis/pasta/ris (tar alltid för mej mer kött) lite grönsaker.
Mål.6. 1 dl Protec i vatten, äpple
Mål.7. i burk tonfisk, börjat med en matsked rapsolja här för att få i mej mer fett på morsans inrådan (tro det eller ej) :)'

Kanske en aning lite grönsaker och borde dricka mer vatten vilket jag är medveten om men antagligen bättre än 99/100 i samma ålder. Och det är INTE för lite kalorier eftersom jag går upp i vikt ganska bra av det här. Detta beror ju förstås på att jag inte kan träna ordentligt, bara några sketna promenader :devil: men aptiten har jag hursomhelst kvar.

Är 16 år (född december) 1.80 lång och väger kanske 83 kg nu (vet inte hur mkt vatten som släppt sen jag stoppade kreatinkuren) är inte fet, fast en bra bit ifrån myshård också. ;)

Träning: Aldrig tränat styrketräning mer än 4 ggr/vecka. och kör aldrig över 90 minuter. Körde kondition (2 ggr/vecka) i somras, men i höst har detta varit omöjligt p.g.a. halsen. Tar regelbunda viloveckor, fast ibland blir det sjukveckor också.

Preparat jag tagit/tar:
Käkat vitlökskapslar sen i fredags. Wallda högkoncentrerade även innehållandes A,C och D-vitaminer. Alltid tagit echinagard med gott resultat förut men för..har svårt att komma ihåg hur länge sedan..men det har iaf inte hjälpt sen i somras/våras kanske :cryout: tagit det några gånger om dagen nu då halsen varit som värst, detta tillsammans med halstabletter (fisherman) och varm dryck har iaf tagit bort symptomen.

Immunförsvaret:
Aldrig varit sjuk förut kanske max 1 gång/år. Men i vintras hände nånting. hade feber/förkylning 3 ggr i snabb följd. och efter det har jag haft ganska regelbundna fast ganska lätta förkylningar= ont i halsen.

Maaattias
2004-09-29, 12:48
Det kan va körtelfeber! Jag hade väldigt knepigt i halsen en långtid gjorde 1 halsflusstest! Ibland hade jag mer ont och ibland mindre ..

Sen fick jag tillslut reda på att jag hade körtelfeber!

Big_Vik
2004-09-29, 13:12
Det kan va körtelfeber! Jag hade väldigt knepigt i halsen en långtid gjorde 1 halsflusstest! Ibland hade jag mer ont och ibland mindre ..

Sen fick jag tillslut reda på att jag hade körtelfeber!

illa :( hur mår du nu då? tränar du för fullt igen?

men jag har ju inte feber, mår ju ganska bra förutom halsen..okej seg som fan vissa dagar andra märks det inte. :confused: hur tar man reda på om man har det? jag har ju gjort hlasflusstest redan

FUn-tex SSwinger
2004-09-29, 13:27
Hade samma problem som dig för 2-3 år sedan, strula med det ett x antal månader.


Lösning - Gick till min doktor lämna blodprov, fick resultatet, inga virus i kroppen och inga infektioner "=fritt fram", gick igenom min sov miljö slängde ut mattan, några filter, fick tillfä'lligt sån allergie inhalator av doktorn, 1 månad senare allt tip topp igen. Så fixa ett sånt blodprov.

Big_Vik
2004-09-29, 13:33
Hade samma problem som dig för 2-3 år sedan, strula med det ett x antal månader.


Lösning - Gick till min doktor lämna blodprov, fick resultatet, inga virus i kroppen och inga infektioner "=fritt fram", gick igenom min sov miljö slängde ut mattan, några filter, fick tillfä'lligt sån allergie inhalator av doktorn, 1 månad senare allt tip topp igen. Så fixa ett sånt blodprov.

Förstår inte riktigt vad för typ av blodprov bara.? du menar väl inte sänkan som man tar med ett stick i fingret för det har jag gjort.. fast är väl bara fråga på sjukhuset. Har nytvättade sängkläder nu vilket inte hjälpte, morsan säger att det är samma tvättmedel som vanligt... vet du vad det var som hände, såhär i efterhand? och kan du berätta lite mer om inhalatorn, när använde du den?

tack för hjälpen

/Viktor

FUn-tex SSwinger
2004-09-29, 13:54
Förstår inte riktigt vad för typ av blodprov bara.? du menar väl inte sänkan som man tar med ett stick i fingret för det har jag gjort.. fast är väl bara fråga på sjukhuset. Har nytvättade sängkläder nu vilket inte hjälpte, morsan säger att det är samma tvättmedel som vanligt... vet du vad det var som hände, såhär i efterhand? och kan du berätta lite mer om inhalatorn, när använde du den?

tack för hjälpen

/ViktorAlltså det är inget stick i fingret utan riktigt blodprov, sen skickas det tydlingen på analys, så kan dom se med 99.99% om man har nått virus i kroppen eller en infektion"kommer inte ihåg vad provet heter på fackspråk men dom nere på vårdcentralen måste ju veta det", Nu kommer jag itne ihåg vad inhaltorn hette med det är ingen astma inhaltor iallafall, så inget farligt. Hon skrev ut den ganska snabbt fast jag fick topp betygen i den där blåsmaskinen. Testa också innan jag gick till doktorn med att byta sängkläder hjälpte föga tills jag slängde ut mattan+ bytte postion på sängen i rummet, fast amn märkte det itne direkt tog 1-2 månader innan alllt var hundra igen. Mycket psykiskt också så fort man vet att man itne har nån infektion/förkylning så blir allt så mycket lättare även om halsen känns uppriven. det är inte så att du är mycket täppt i näsan under natten så du andas med munnen och torkar ut slemhinnorna i halsen?

Big_Vik
2004-09-29, 14:07
Alltså det är inget stick i fingret utan riktigt blodprov, sen skickas det tydlingen på analys, så kan dom se med 99.99% om man har nått virus i kroppen eller en infektion"kommer inte ihåg vad provet heter på fackspråk men dom nere på vårdcentralen måste ju veta det", Nu kommer jag itne ihåg vad inhaltorn hette med det är ingen astma inhaltor iallafall, så inget farligt. Hon skrev ut den ganska snabbt fast jag fick topp betygen i den där blåsmaskinen. Testa också innan jag gick till doktorn med att byta sängkläder hjälpte föga tills jag slängde ut mattan+ bytte postion på sängen i rummet, fast amn märkte det itne direkt tog 1-2 månader innan alllt var hundra igen. Mycket psykiskt också så fort man vet att man itne har nån infektion/förkylning så blir allt så mycket lättare även om halsen känns uppriven. det är inte så att du är mycket täppt i näsan under natten så du andas med munnen och torkar ut slemhinnorna i halsen?

Ja, på fredag skulle jag återkomma om det inte var bra. får väl ringa och beställa tid imorgon gissar jag. självklart är det en psykisk bit också men att något är fel med min kropp, alltså halsen behöver man väl inte tvivla på. Jo, där har vi en idé!!! jag är ganska täpp i näsan nu också. Vet att många kör med nässpray men morsan har alltid fräst åt mej så fort den kommer på tal, så det kör jag inte ofta. vad är det som är så farligt med den? vissa elitidrottsmän, längdåkare och så är ju nästan beroende låter det som ;)
Ikväll ska jag pröva med nässpray..funderat på att möblera om i rummet också. har ingen matta dock.

FUn-tex SSwinger
2004-09-29, 14:19
Du där finns nässpray på recept med kortison "verkar enbart lokalt i näsan perfekt när man tränar, som man kan använda under en lång tid gemfört med vanlig nässpray" som jag också körde, var osså täppt som fan, funka rätt hyfsat.

hum
2004-09-29, 21:37
Okej, en liten rapport från mig:

är 18, ca 187cm numera 83kg (87 i bättre form i våras :cryout: )

Är vegetarian.

Sover ca 23-07

Tränar inte alls nu, tränade regelbundet senast i våras.

Äter: Dagens kost blev lite dålig, men jag skriver en normal dags.

07.30 2port havregrynsgröt, proteindrink med olja, multivitamin.

10.45 Skollunch, stor portion.

14.00 Halvliter yohurt med hemgjord musli, frukt och macka / matrester om det finns :)

17.00 Middag, Pasta/ris/potatis med tex baljväxter, soja, keso. Grönsaker och ev. en frukt.

20.00 Halvliter yoghurt med musli, frukt, macka typ.

22.00 Pasta och två stekta ägg, mjölk. Frukt.

Äter runt 5 frukter/dag, nästan alltid grönsaker till maten.

I somras blev jag magsjuk och sen dess har magen tyvärr varit lite ostabil ibland, vilket har påverkat kosten en del. Har när jag var mindre haft magproblem, diagnostiserades som colon irritabile.
Verkar ha fått tillbaka dessa problem nu, främst lös avföring och gaser som uppkommer lite då och då, utan nån riktig orsak vad jag förstår.

Har funderat en del, kan detta försämra närings och energiupptaget?
Har nämligen försökt bulka upp mig till 87kg igen, men trots att jag ätit som en gris gick jag inte upp nåt. Eller så har jag helt enkelt glömt bort hur mycket man måste äta :(

Iallafall, idag tänkte jag träna, men sen blev jag så täppt i näsan att jag inte orkade.
Diskuterat lite med mamma, hon tycker att jag ska försöka börja träna igen, och se hur det känns.
Det KÄNNS ju inte som om jag har en infektion i kroppen, är bara snuvig och lite sliten i halsen, men senast jag försökte träna fick jag halsont dagen efter.
Eller inte halsont direkt, bara liiite känningar i ena lymfkörteln.

Ah nu har jag nog skrivit tillräckligt för ikväll iallafall. Hoppas nån orkar läsa igenom det iaf.

Godkväll!

LunaSpice
2004-09-29, 22:39
Att du är snuvig och har irriterad i halsen är tecken på en infektion. Det låter som du har en ihållande luftvägsinfektion. Kollat med vårdcentral och läkare för antibiotikakur? Om inte så gör det. Har man varit mkt sjuk, i synnerhet förkylning, så kan det ge ihållande övre (och nedre i form av lunginflammation) luftvägsinfektioner under lång tid. Dessa infektioner är till skillnad från förkylning bakteriella och då är det antibiotika som gäller.

Din colon irritable kan säkerligen leda till sämre näringsupptag beroende vad du äter. Försök att undvika gasbildande mat, ät alltid frukost, undvik kaffe, ät fiberrik kost, regelbundna måltider OCH toabesök. Vissa studier visar även att personer med colon irritable har ökad smärtkänslighet i magtarmkanalen vid motorikstimulering eller gaser. Detta sker t.ex. när svårabsorberade kolhydrater förjäses, som exempelvis fruktos, laktos eller sorbitol.

hum
2004-10-01, 15:46
Happ, nu har jag varit på vårdcentralen.. Sköterskan i telefonen trodde det var polyperna, men läkaren skrev ut allergimedicin. Trots att jag redan testat det. blaha.

Förresten, kan man få halsont och svullna lymfkörtlar av allergi?

Iallafall, big up till vårdcentralen som tog emot mig 20 min efter stängning :thumbup:

Grisen
2004-10-01, 16:28
Har också ont i halsen.. Har haft de ca. 1-2 veckor men känner mig fräsh och frisk jag tränar på och det går bra! Fattar ingentingt, funderar på att kolla upp det till veckan. Jag är lätt allergisk mot damm, pälsdjur och starka dofter.

LunaSpice
2004-10-01, 16:57
Hum, allergibesvär och förkylning kan ge en sk. hypersensibilisering vilket betyder att kroppen för en ökad känslighet mot allergener och mikroorganismer. Detta kan ge svullna lymfkörtlar, både från allergi och från förkylning eller annan infektion.

Big_Vik
2004-10-01, 17:01
ursäkta mej. hur vet man att man har svullna lymfkörtlar, var sitter de? (glömt) :em:

LunaSpice
2004-10-01, 18:58
Båda sidorna av halsen, i armhålorna, ljumskarna och i värsta fall...hela mjälten. :D

Big_Vik
2004-10-04, 15:30
det här känns fan illa. Ont i huvet utan avbrott ända sen i lördags kväll nu :( (har aldrig ont i huve tannars jö)
Körde ett armpass i fredags också efter 10 hela dagars vila. Idag hade jag fan ont i halsen igen :insane:
Funderat på att beställa tid på vårdcentralen, fast fattar inte vad de kan göra? :confused: ska jag det?

morbror_sven
2004-10-04, 15:44
ta ett par droppar tea-tree olja i ett glas vatten och gurgla det. En gammal okonventionell huskur:). Förut fanns speciell gurgelolja, men eftersom den visat sig vara cancerframkallande(eller nåt... minns ej..) har den blivit tillbakakallad:)....

Annars är råmjölkstabletter bra också. De fungerade enligt mig bättre förut, men fortfarande är det ett bra sätt att bli av med halsont.

Grisen
2004-10-04, 17:02
jippi! Mitt halsont är borta!

Big_Vik
2004-10-04, 17:36
jippi! Mitt halsont är borta!
fan för dej! :devil:

nej men, det var ju skitbra! nu har jag just tagit en alvedon, för första gången på många år och det känns allt annat än bra. :(
Ska nog inte vara med på orienteringen imorron. Mina kompisar kallar mig för fuskare och tror att jag bluffar samma som med konditionstestet :cryout:
Fast jag får ju iaf en dag ledigt imorron :)

Big_Vik
2004-10-04, 17:40
Men det värsta är morsan. Hon tror att det är proteinets fel och nu ska hon försöka förbjuda mig att käka ägg, tonfisk och mjölk resten av veckan! jag säger fy fan. Det kommer bara resultera i oro över proteinet och det i en enorm stress vilket säkert kommer var jävligt bra mot halsen och huvudvärken. :smash: Vad ska jag göra med kärringen? :insane: :notme:

LunaSpice
2004-10-04, 17:40
Big_vik, köp jodlösning på apoteket och gurgla med. Det dödar det mesta. Whisket funkar ännu bättre eftersom kryddorna verkar dämpa irritationen. Flytande Kan jang funkar också om du inte hunnit långt i din förkylning.

Big_Vik
2004-10-04, 17:45
Big_vik, köp jodlösning på apoteket och gurgla med. Det dödar det mesta. Whisket funkar ännu bättre eftersom kryddorna verkar dämpa irritationen. Flytande Kan jang funkar också om du inte hunnit långt i din förkylning.
Kan Jang är väl mer mot hosta? hmm få se hur det blir med whiskeyn, imorgon då jag är ledig kanske jag ska rota lite i barskåpet ;)

Långt? nejdå bara lite över en månad :D :cryout:

Jag är inte ens säker på vad det här är för förkylning, den är INTE normal!
Kan inte beskriva hur frusterande det känns emellanåt.
Hade liksom varit bättre om det varit halsfluss med pencillin och en veckas muskelförlust, hellre det än ovissheten! :(

Styx
2004-10-04, 18:14
Låter som att det kan vara körtelfeber. Som lunaspice skrev; känner du dig svullen där lymfkörtlarna/lever/mjälte sitter?
Om du misstänker att det kan vara det, gå till vårdcentral och be dom kolla det.
Låter i alla fall som en ihållande virusinfektion.

Big_Vik
2004-10-04, 18:22
Låter som att det kan vara körtelfeber. Som lunaspice skrev; känner du dig svullen där lymfkörtlarna/lever/mjälte sitter?
Om du misstänker att det kan vara det, gå till vårdcentral och be dom kolla det.
Låter i alla fall som en ihållande virusinfektion.

men jag har ju inte haft en tillstymmelse till feber? kan detta vara fallet ändå?
Du råkar inte veta hur man kollar detta, jag vågar inte pilla och ge mig på nåt utlåtande själv.

Ja det tycker jag också. och den behandlas hur...? :(

tack för svaret :)

Styx
2004-10-04, 18:37
Ingen feber? Ja då är det ju knappast körtelfeber :) .

Läste ditt originalinlägg, kan det inte vara så att du bara har sk Airway Hyperresponsiveness (AHR)? Det är en sorts inflammation i luftvägarna men som inte har med någon mikroorganism/virus att göra. Man kan få det av torr, kall luft och detta misstas ofta som en luftvägsinfektion.

Du har väl inte haft några större övriga problem än det med halsen? Förutom aningen rinnig och ont i huvudet nu senast?

LunaSpice
2004-10-04, 18:56
Kan Jang är mot förkylningssymtom generellt...

Big_Vik
2004-10-04, 18:59
Ingen feber? Ja då är det ju knappast körtelfeber :) .

Läste ditt originalinlägg, kan det inte vara så att du bara har sk Airway Hyperresponsiveness (AHR)? Det är en sorts inflammation i luftvägarna men som inte har med någon mikroorganism/virus att göra. Man kan få det av torr, kall luft och detta misstas ofta som en luftvägsinfektion.

Du har väl inte haft några större övriga problem än det med halsen? Förutom aningen rinnig och ont i huvudet nu senast?

du har så rätt! (du måste vara läkare) ;)
Tror jag upplevt lite grann samma sak förra hösten. hög luftfuktighet kanske? och vad faaan gör jag åt det då? :eek:

LunaSpice
2004-10-04, 19:08
Hög luftfuktighet kan hypersensibilisera halsen (i synnerhet luftrören) och ge halsont. Kallare luft likaså (Ueftersom den är torr).

EDIT: Såg nu att Styx också tog upp hypersensibilisering. Det kan nog vara en ev. orsak till ditt problem. Var sensibiliseringen sedan orsakas av är enklast att påvisa med kliniska prover.

Big_Vik
2004-10-04, 19:11
Hög luftfuktighet kan hypersensibilisera halsen (i synnerhet luftrören) och ge halsont. Kallare luft likaså (Ueftersom den är torr).

EDIT: Såg nu att Styx också tog upp hypersensibilisering. Det kan nog vara en ev. orsak till ditt problem. Var sensibiliseringen sedan orsakas [i[av[/i] är enklast att påvisa med kliniska prover.

kan det också vara en förklaring till at jag är välidigt täpp i näsan dygnet runt , eller inte?

Styx
2004-10-04, 19:28
Sensibiliseringen av din hals kan som sagt orsakas av kall och torr luft.
Du säger att du upplever det främst på morgonen, hur är din nattliga miljö?
Annars påverkas luftvägarna mycket av den luft som finns där du tränar eftersom andningsfrekvensen är högre då.
Kan också vara något som du får en allergisk reaktion mot som retar din hals.

Försök att experimentera med den luft du utsätts för under dagen, om du förstår vad jag menar.
Se om det blir någon skillnad.

Snuva beror också på retade slemhinnor så det kan vara relaterat till samma faktorer som ovan.

TommyBoy
2004-10-04, 22:02
Måste rekommendera Kan Jang i flytande form. Jag har använt det i många år och det hjälper fantastiskt bra.
Tvätta händerna ofta, byt lakan och tandborste när du har varit förkyld.

Big_Vik
2004-10-05, 08:11
Nu har jag fått en tid hos en läkare kl 10.00.
Hur ska jag bete mej, vad ska jag säga? :)

King Grub
2004-10-05, 08:26
Nu har jag fått en tid hos en läkare kl 10.00.
Hur ska jag bete mej, vad ska jag säga? :)

:confused:

En läkare är en vanlig människa. Inte behöver du bete dig på något speciellt sätt. Och vad skall du berätta, om inte hur det ligger till? Varför berätta något annat. Han eller hon kommer säkert att ställa de frågor som behövs, så du lär inte behöva ha någon färdig rapport att lämna över. :)

Big_Vik
2004-10-05, 08:27
:confused:

En läkare är en vanlig människa. Inte behöver du bete dig på något speciellt sätt. Och vad skall du berätta, om inte hur det ligger till? Varför berätta något annat. Han eller hon kommer säkert att ställa de frågor som behövs, så du lär inte behöva ha någon färdig rapport att lämna över. :)

ja, jag kom att tänka på det.
Är det inget man ska tänka på då?


Hoppas han kan hjälpa nu då bara..

:(

Big_Vik
2004-10-05, 09:57
Sammanfattning av läkarbesöket idag:

Läkaren var en trevlig men lite velig typ. Kollade länge i mitt vänstra öra och tyckte sig se en infektion/inflammation, därav skickade han hem mej fullastad med pencilin. skall ta 2 tabletter morgon och kväll i 10 dagar.

Vidare skrev han ut Rinexin mot huvudvärken bihålorna ämjämjäm... 1 tablett morgon och kväll. men tror jag skippar den på kvällen eftersom jag tänkt sova på nätterna. ;) denna behandling också 10 dagar.

Han kollade halsen, som han tyckte såg väldigt bra ut! :eek: Lyssnade på en massa andetag, också bra. Det hela var över på kanske en 10 minuter...

Vad fan kommer detta hjälpa halsen då? :confused: Kanske lite skeptisk men nu måste jag ju börja tro på att det kommer funka. 10 dagar till av träningen rakt åt hel...ööh herrn med horn menar jag :devil: :D

King Grub
2004-10-05, 10:07
Vad fan kommer detta hjälpa halsen då?

Tja, är det bakterier som ligger bakom så kommer penicillinet att ta kål på de små rackarna.

Big_Vik
2004-10-05, 10:11
Tja, är det bakterier som ligger bakom så kommer penicillinet att ta kål på de små rackarna.

Japp, men då är det nåt annat än streptokocker isf.
Nu har jag iaf börjat på "kuren" var det rätt?

Grisen
2004-10-05, 11:02
Nää du skulle struntat i vad doktorn sa och träna hårdare YOU HAVE TO TRAIN HARDCORE!! TRICEPS SOM EN MÄKTIG HÄSTSKO O.S.V.
;)

Big_Vik
2004-10-05, 11:22
Nää du skulle struntat i vad doktorn sa och träna hårdare YOU HAVE TO TRAIN HARDCORE!! TRICEPS SOM EN MÄKTIG HÄSTSKO O.S.V.
;)

du borde lära dej dricka öl också.! :booty:
Hur är det förresten med alkohol under pencilinkur? Säg att jag tänkt bli redlös fredag kväll, vad händer då? :cheers: säkret nåt kul, känner mej väldigt yr nu 1,5 timmar efter första tabletterna. :D
Om 10 dagar, efter kuren kommer jag och tar dej, då ska du få se på tricepspressar, hästskor m.m. :)

LunaSpice
2004-10-05, 11:31
Japp, men då är det nåt annat än streptokocker isf.
Nu har jag iaf börjat på "kuren" var det rätt?

Vilken kur? Som Grub skriver, är det inte bakteriellt utan virusbetingat så lär inte antibiotikan hjälpa. Det kan vara ett ihållande förkylningsvirus eller EpsteinBarr-viruset som gör din hals ond. Bara att vänta och se. :D

Big_Vik
2004-10-05, 11:41
Vilken kur? Som Grub skriver, är det inte bakteriellt utan virusbetingat så lär inte antibiotikan hjälpa. Det kan vara ett ihållande förkylningsvirus eller EpsteinBarr-viruset som gör din hals ond. Bara att vänta och se. :D

pencilinkuren såklart!
Eftersom jag fått pencilin så antar jag att det hjälper. mot örat eller vad det nu må vara men nnå mening ska det väl ha? tycker du det var oansvarigt av läkaren att skriva ut det till mej? :confused:

LunaSpice
2004-10-05, 11:46
Jag kan inte uttala mig om den bedömningen som läkaren har gjort. Den är säkert korrekt. Jag menade bara att om det skulle vara ett virus så kommer inte penicillinet att verka. Öroninflammationer är dock oftast uteslutande bakteriella och har i ditt fall sannerligen en koppling till halsen och ditt allmäna tillstånd.

Styx
2004-10-05, 12:02
Du hade inte haft körtelfeber förut va, va du vet?
Epstein-Barr viruset som ligger bakom det ligger nämligen latent i immunförsvarets B-celler och hålls i schack utav T-cellerna. Vid en immunförsvagning kan EB-virusen få en liten renässans och orsaka problem igen även om man inte får någon ny fulländad körtelfeber av det.
De allra flesta av oss bär redan på EB-viruset, även om vi aldrig upplevt någon körtelfeber.

Styx
2004-10-11, 18:01
Big_Vik>> Har du blivit bättre av antibiotika-kuren??

Medusa
2004-10-11, 18:22
Bik Vik: Jag har samma sak. Har haft det i flera år, åtskilliga läkarbesök har inte hjälpt mig. Jag misstänker att det är någonting med luften under tiden man sover. Jag är ofta eller alltid snorig och lätt halsont när jag vaknar, men det brukar släppa på 30 min 1 timme. Sånt är det varje dag eller så gott som hela vintern. Har inga problem under sommaren.

Big_Vik
2004-11-01, 12:36
Bik Vik: Jag har samma sak. Har haft det i flera år, åtskilliga läkarbesök har inte hjälpt mig. Jag misstänker att det är någonting med luften under tiden man sover. Jag är ofta eller alltid snorig och lätt halsont när jag vaknar, men det brukar släppa på 30 min 1 timme. Sånt är det varje dag eller så gott som hela vintern. Har inga problem under sommaren.

Tjenare Meduza. Det låter som mej, väldigt snorig hela tiden och ont precis då man vaknar, japp. Avtar efter frukost kommer ibland tillbaka i skolan under förmiddagen och väldigt dåliga dagar även eftermiddag. Har blivit konstant missbrukare av Fiserhman. Kan ju bilda en klubb? :( Det kommer och går lite som det vill. Nej det är fortfarande kvar. Jo, vi har ju en sånhär högljudd grej som avfuktar luften men det verkar ju inte hjälpa mitt problem.för att citera min aloholiserade granne: "Fan hjalp de?"

Nu undrar jag om det kanske kan va bra att utöka till styrketräning 4 ggr/vecka och börja köra kondition igen. Har under den här tiden varit livrädd för allt vad kondition innebär, men eftersom det inte spelar jag någon roll undrar jag om det rentav kan vara bra att jag upptar mitt någurlunda aktiva liv jag hade under sommaren igen? Tränar just nu styrka 3 gånger veckan, vilket är minst i klassen. Under sommaren var det inga problem i halsen och då körde jag regelbunden kondition. En sak att tillägga som jag tillagt förut men vet inte om ni såg, hursomhelst så hade jag liknande problem förra hösten, dock inte lika länge vad jag kan minnas.

Big_Vik
2004-11-17, 14:27
Hejhej. 16 dagar har gått sen förra uppdateringen och trots det klena (obefintliga) intresset för den förra posten tänkte jag skriva av mej lite,än en gång- Ni som inte gillar det kan sluta läsa här!

Var ska jag börja? kanske en..
Kort summering:
Alltså haft ont i halsen ungefär sedan skolstarten cirkus tre månader, varit till läkare som diagnostiserat öronimflammation och skrev ut pencilin+ rinexin, vilket inte hjälpte ett dyft. Huruvida jag haft öronimflammation eller inte vågar jag inte svara på, kan mycket väl vara så men märkte aldrig av något i öronen och är mycket skeptisk till undersökningen. Kan man verkligen avgöra något sånt av att glo i någons öra några sekunder? Tror att sjukhusvården är i nerförsbacke, man skriver bara ut massa medicin och hoppas på det bästa, kanske är pengar inblandat i bilden? Men det kan jag ju helt enkelt ta i en annan tråd...

Tillståndet idag:
Hade faktiskt inte känt av halsen på ett tag förrän igår morse, inte tänkt att man kan må så bra, mest lite torr på morgonen kanske. Vaknade igår kl 05,00 av att jag var tvungen av att gå upp och pissa (P-issa, om riktiga ordet är cepe än) Med duktigt ont i halsen gick man och gjorde sitt, inomhus denna gång. Somnade om och hoppades att det var en ond dröm, det var det inte, 90 minuter efteråt var det uppstigning och halsen var fortfarande ond på mig, en aning mindre bara kanske, eller så hade jag redan vant mig? Tog 3x40 droppar naturläkemedel- echinaforce under kvällen vilket alltid jämt mot förkylningar förut, men det var ungefär samma visa imorse och har så varit hela dagen. Är numera storförbrukare av echinaforce och Fishermans Friend ska efter jag skrivit klart detta ta en eller två vitlökskapsel berikad med A,C och E-vitaminer, nåt dyrt hälsokost-shieet. Dessa åtgärder hjälpte inte förra gången heller men försöka måste man ju.

Andra symptom:
Har uppmärksammat att jag har ont i huvudet mycket oftare nuförtiden, några gånger under perioden har jag haft det flera dagar irad. Ständigt torr i halsen också, inget nytt problem iofs. Fruktansvärt täpp i näsan ofta, igår morse vid upptäckten var det värre än vanligt. Vädligt snorig också, snyter mig hela tiden, ibland rinnande snor, ibland blodigt (Kan ju bero på att jag snyter hårt och ofta) Jees, nu låter det som jag är värsta sjuklingen. Kan ha glömt något, skulle editerat senare isåfall om det gått. ;)

Träningen:
Har tagit flera fruktlösa uppehåll från träningen med anledning av detta. (Detta finns redovisat längre bak i tråden) Därför körde jag för fem veckor sen igång med träning 3ggr/vecka, ingen kondition. körde så i tre veckor sen utökade jag till 4 gånger i veckan och förra veckan var jag ute på en lugn joggingrunda, den första sen i somars p.g.a. ja ni kan ju gissa :rolleyes:
Ungefär sådär har det hållit på och begränsat mitt vanliga liv. Just ja, har inte varit med på varken simning, skoljoggen eller orienteringen iår, vågade helt enkelt inte då, hade kanske för stor dödsfruktan. Nu har jag blivit van med halsen och gör mitt bästa för att lindra symptomen, i skrivande stund har jag just börjat köra fyra gånger veckan men hoppade gårdagens benpass med anledning av halsen. idag var jag med på innebandyn i skolan. Det gick bra, gjorde många mål men tog i så att halsen smärtade, fick mjälthugg och lite halvont i huvet. Kan ju bero på att jag inte vågat träna kondition sen i somras, dumma mej. Ska nu testa köra lugn joggning på dagar det känns ganska bra, tror ni det rentav kan vara bra?

Shiet nu pallar jag inte mer, bara en rubrik till.
Kosten:
Har hört att om du frågar en italienare (kan vara något annat medelhavsland med) hur de mår så svarar de med vad de har ätit. Tror också att hälsa kan vara mycket beroende på vad man äter fast den här kanske är onödig? Skriver det här mest för morsan, hon menar att det är mina 3 ptoteindrinkar om dagen som orsakat tillståndet. :smash: En vanlig dag:

M1. Vassledrink på 1 dl exell. (15 min innan frukost)
M2. Standardfrukost: 2 portioner gröt, mjölk, sylt/frukt, 4 dl mjölk, 2 dl juice, mivitotal, 1 msk linförolja, äpple/päron/banan eller nåt grovt bröd med lättmjukost om jag är mer hungrig.
M3. Skollunch, tar rikligt av kött/fisk men slarvar ibland med grösakerna :nono: äter dock allltid frukt om det finns. dricker vatten (laktosintolerant).
M4. Mellanmål- oftast 3 ägg, 2 dl apelsinjuice, några grova mackor med lättmjukost.
M5. vassledrink efter träning, bananer/strösocker som snabba carbs.
M6. Middag hemma, morsan är bra på näringslära så ofta inga problem.
M7. 1 dl protec, 1 msk rapsolja.
Tränar jag inte hinner jag ofta med ett mål till på kvällen t.ex. makrill på grovt bröd eller lite kyckling med rapsolja/äpple. Sånt här mål kanske också om jag tränat i skolan.

Blir lagom tjock på det här så äter inte för lite.
Vafan, har ju redan lagt upp kosten förut kom jag på. :notme:

Sömn:
Också skrivit det här förut. I regel sju timmar men p.g.a. mycket i skolan senaste tiden har klockan ofta närmat sig tolv fort. Kliver upp 06.30. Sover mer och äter mindre på helgerna.

Puuuh, och egentligen inget nytt. Får väl skriva mer om någon mot alla odds undrar över något. Nu får ni gärna posta, snälla.

gf_
2005-01-19, 18:20
Hur är det nu Big_Vik? Är det bättre? Vad gjorde du i så fall?

Big_Vik
2005-01-26, 14:09
Tackar för omtanken :)

Jag har varit bra i ganska många veckor nu, med små återfall någon morgon bara. Dock höll det där skitet i sig i mellan 3-4 månader. *grr* Men man inser inte hur infernaliskt man hade det förrän efteråt, hade blivit så van att vakna med halsont. Har handlat glutamin med en kompis nu, så jag hoppas på en träningsrik och sjukdomsfri vårtermin :thumbup:

Har du samma problem själv? Tyvärr kan jag inte peka på något alls, eftersom jag gör samma saker nu, äter likadant osv. Får hoppas att det bara var en envis virusinfektion.

Big_Vik
2005-02-22, 18:54
Tror inte att någon bryr sig egentligen, men det kan finnas någon som har det liknande. Morsan råkade snubbla över en text om polyper i näsan idag. Inte säkert att detär det, men allt stämmer in på mig. Halsontet kan förklaras av min kroniska nästäppa och att näsan rinner non-stop, eftersom jag lär andas med munnen hela natten p.g.a. nästäppan. Slemhinnorna i halsen lär ju vara uttorkade, precis som jag antar att de är i munnen (och det är därför jag känner ett tvång att dricka vatten hela tiden), säkert därför jag har ont i halsen just vid uppvaknandet.

Nu ska jag begränsa mig. Har bara två små frågor till panelen: :)
Polyper kan endast upptäckas hos specialister. Säg att jag går till en läkare, vad mer än be snällt kan jag göra för att få en remiss till specialist? Någon som vet vad chansen är att jag skulle få det?

LunaSpice
2005-02-22, 19:59
Tror inte att någon bryr sig egentligen, men det kan finnas någon som har det liknande. Morsan råkade snubbla över en text om polyper i näsan idag. Inte säkert att detär det, men allt stämmer in på mig. Halsontet kan förklaras av min kroniska nästäppa och att näsan rinner non-stop, eftersom jag lär andas med munnen hela natten p.g.a. nästäppan. Slemhinnorna i halsen lär ju vara uttorkade, precis som jag antar att de är i munnen (och det är därför jag känner ett tvång att dricka vatten hela tiden), säkert därför jag har ont i halsen just vid uppvaknandet.

Nu ska jag begränsa mig. Har bara två små frågor till panelen: :)
Polyper kan endast upptäckas hos specialister. Säg att jag går till en läkare, vad mer än be snällt kan jag göra för att få en remiss till specialist? Någon som vet vad chansen är att jag skulle få det?

Enligt lag så har du rätt att kräva remiss så chansen är 100%...även om läkaren kanske grinar. :D

Ralle
2005-02-22, 20:05
Tror inte att någon bryr sig egentligen, men det kan finnas någon som har det liknande. Morsan råkade snubbla över en text om polyper i näsan idag. Inte säkert att detär det, men allt stämmer in på mig. Halsontet kan förklaras av min kroniska nästäppa och att näsan rinner non-stop, eftersom jag lär andas med munnen hela natten p.g.a. nästäppan. Slemhinnorna i halsen lär ju vara uttorkade, precis som jag antar att de är i munnen (och det är därför jag känner ett tvång att dricka vatten hela tiden), säkert därför jag har ont i halsen just vid uppvaknandet.

Nu ska jag begränsa mig. Har bara två små frågor till panelen: :)
Polyper kan endast upptäckas hos specialister. Säg att jag går till en läkare, vad mer än be snällt kan jag göra för att få en remiss till specialist? Någon som vet vad chansen är att jag skulle få det?

direkt när jag såg titeln på tråden så tänkte jag skriva att det är nåt jag har fått diagnotiserat.. kronisk näshinneinflamation tror jag läkaren sa.. så nu har jag kortisonnässpray som jag måste använda hur länge som helst

hum
2005-02-22, 20:50
Jag har varit rätt förkylningsfri hela vintern, men nu verkar det ha börjat igen.

Ska börja med allergi-nässprayen och hoppas att det hjälper.

Idag blev jag förresten plötsligt grovt förkyld, låg i sängen och kollade på tv nån timme, när jag reste mig var jag helt svullen i halsen :confused: värdelöst.

Polyper är ett äckligt ord, men jag har ingen riktigt koll på vad det är. Kanske skulle kollas upp.

Big_Vik
2005-02-22, 20:55
direkt när jag såg titeln på tråden så tänkte jag skriva att det är nåt jag har fått diagnotiserat.. kronisk näshinneinflamation tror jag läkaren sa.. så nu har jag kortisonnässpray som jag måste använda hur länge som helst

Det där kan ju bara vara polyper. Du gick till specialist va? Läste att man måste spraya i flera år, sprayar man verkligen varje dag?

Förresten, hur är det med den där kortison lokasprayen? morsan har försökt banka i mig att det är direkt livsfarligt! :confused:

Big_Vik
2005-02-23, 08:59
Ringde till vårdcentralen nyss och berättade om mitt halvår av ständig nästäppa och snuva, bihålorna, halsontet på morgonen osv. Dessutom haft lock för örat nu och då sen en vecka tillbaka. Bad om att få en tid hos en läkare, självklart får jag inte det, nästa tid jag kan ta är i april. Kunde lika gärna bokat den eftersom det säkert är kvar då. Sen började hon snacka massa skit om att ta Ipren, och massa andra läkemedel man aldrig hört talas om,ämjämjämjäm...

En sak hon nämde var lokal-nässpray och att det var totalt ofarligt, så helt bortkastat var väl inte samtalet. Ska bege mig till apoteket lite senare, och testa köra på det några veckor.

Dagens fråga: Jag har tränat under hela perioden med undantag för tre veckor i höstas och några sjukuppehåll. :( med hyfsade resultat helt klart. Vad säger ni nu, ska man fortsätta köra hårt till döden skiljer oss/mig och kolozzeum åt? Vad anser ni om att köra cardioträningen under den här misären?

Alla får svara!!! :)

/Viktor - har inget förotroende för svenska sjukvården fr.o.m. nu :insane:

JJ
2005-02-23, 09:05
Vårdcentraler brukar alltid ha drop-in tider, knalla dit då. Sitt för fan inte och vänta till april, ta för dig lite.

Big_Vik
2005-02-23, 10:16
Vårdcentraler brukar alltid ha drop-in tider, knalla dit då. Sitt för fan inte och vänta till april, ta för dig lite.

hehe. Har gjort det en gång förut, väntade till stängningsdags tror jag, fick komma dagen efter istället. bra idé, men får vänta till lovet v.10 isåfall. Nu ska jag fara och träna. *flex*

Yooo
2005-02-23, 11:08
Kolla om du har visdomständer på gång. Det kan faktiskt vara en orsak.

gf_
2005-02-23, 11:42
Jag tror jag har liknande det du har, min husläkare skickade iväg mig till en öron näsa hals specialist, som sa att jag var tvungen att ta bort mina halsmandlar. Så nu väntar jag på att ta bort dem. Jag är snuvig och har ont i halsen på mornara och när jag tränar får jag ont några dagar efteråt. Har du varit hos nån specialist?

thekid44
2007-02-12, 18:16
helt otroligt..visste inte att de fanns andra som hade liknande problem som jag!
bik_vik, hur är det me halsen o träningen nu ?

Jonnnne
2007-02-21, 16:13
Har läst genom tråden och kan säga att jag känner igen mig väldigt mycket. Har haft ont i halsen ca ett halvår med samma symptom. Har det gått över för dig och hur gjorde du isf? Misstänker också nån form av allergi eller torrhet i halsen, känner det också oftast och mest på morgonen. Tacksam för svar och hjälp!

TheNaturalStep
2007-04-26, 10:08
Har dylika problem i halsen som håller i sig. Min symptom är torrhet, lätta tillfälliga irritationer och tedenser till heshet, därav blir jag tvungen att spara min röst. Detta är dessvärre något segt och håller i sig. Har inte gått till en läkare ännu men lär väl bli så illa tvungen ....

Angel
2007-04-26, 11:06
Ringde till vårdcentralen nyss och berättade om mitt halvår av ständig nästäppa och snuva, bihålorna, halsontet på morgonen osv. Dessutom haft lock för örat nu och då sen en vecka tillbaka. Bad om att få en tid hos en läkare, självklart får jag inte det, nästa tid jag kan ta är i april. Kunde lika gärna bokat den eftersom det säkert är kvar då. Sen började hon snacka massa skit om att ta Ipren, och massa andra läkemedel man aldrig hört talas om,ämjämjämjäm...

En sak hon nämde var lokal-nässpray och att det var totalt ofarligt, så helt bortkastat var väl inte samtalet. Ska bege mig till apoteket lite senare, och testa köra på det några veckor.

Dagens fråga: Jag har tränat under hela perioden med undantag för tre veckor i höstas och några sjukuppehåll. :( med hyfsade resultat helt klart. Vad säger ni nu, ska man fortsätta köra hårt till döden skiljer oss/mig och kolozzeum åt? Vad anser ni om att köra cardioträningen under den här misären?

Alla får svara!!! :)

/Viktor - har inget förotroende för svenska sjukvården fr.o.m. nu :insane:

Har du inget förtoende för sjukvården bara för att det är högt patienttryck och underbemmanat med läkare? Det är knappast sjukvårdens fel utan landstingspolitikerna. Dessutom hjälpte hon dig ju så gott hon kunde över telefon.

Angel
2007-04-26, 11:07
eh 2år för sent..

eleni
2007-04-26, 11:20
eh 2år för sent..

ja, men situationen på vårdcentralerna har knappast blivit bättre *rolleyes*

Angel
2007-04-26, 11:26
ja, men situationen på vårdcentralerna har knappast blivit bättre *rolleyes*

Nepp, men tycker inte man ska skylla på dom som jobbar där för det. Dom får ju ta skit nog dom det är.
På VC under våran är idag belammat med 2 AT, och dom har ett upptagningområde på flera tusen. Lyckat

Speedy
2007-04-26, 11:37
hehe nu när tråden är uppe kan jag ju passa på att säga att jag har samma sak...jäkla dryg sjukdom! fick det i augusti förra året satt i ett par månader var frisk sen fick jag det nu i slutet på mars och blir inte av med det!! sjukt tråkit att inte kunna träna framförallt eftersom jag håller på med fotboll och boxning vilket gör att man kommer efter och missar väldigt mycket!!

orättvist!

gulgnu
2007-04-26, 14:47
Jag sitter i en liknande båt. Tränade på rätt bra i höstas, fram till oktober då jag åkte på en halvseg förkylning / influensaliknande symtom som ledde till att jag däckade en vecka.

Snorighet och viss halsirritation satt dock kvar, och efter en månad sprang jag iväg till den lokala vårdcentralen. Där gjorde de det vanliga streptestet, som var negativt. (De går inte mycket längre än så)

I februari satt symtomen i - snorighet, marginell halsirritation, och (tyvärr) känslighet för infektion. De flesta gånger som jag försökte komma igång med styrketräningen igen gick jag i golvet för en infektion som gav rätt hyfsad nedsatthet. Funderar på om det beror på att snorigheten döljer vanliga vinterförkylningar, eller om det har med själva tillståndet att göra.

Därför gick jag till läkare (öron-näsa-hals), som genomförde ett allergitest (negativt för miljöallergener). Han trodde att det rörde sig om hyperreaktiva luftvägar, och skrev ut allergimedicin och nässpray (Rhinocort). Dessa hjälper möjligtvis något, men effekten är knappast spektakulär.

Ser att det sitter många här med liknande problem - ska göra ett nytt försök att dra igång träningen imorgon (senaste försöket för två veckor sedan ledde till nedsatthet i cirka en vecka) - wish me luck ;)

(Om någon fått en bra diagnos / behandling på liknande symptom mottages de tacksamt. Är inte så duktig på sjukvårdssvängen - har aldrig haft särskilt mycket att göra med sjukvården innan detta)

Fed up
2007-04-26, 15:01
Jag har haft ont i halsen hela vintern och det är lite struligt än. Gick till doktorn som sa att det inte var nåt fel på mig (även om han upptäckte att jag hade b12-brist) och att det inte var farligt att träna med halsont, så länge man inte hade feber, så sen dess har jag mer eller mindre ignorerat halsontet.

Barba-Tjock
2008-01-20, 11:51
Ingen som har kommit fram till nått på denna front? Har haft ont i halsen i en månad nu och gått till läkare som säger "lyssna på din kropp" osv osv. Så mitt ont i halsen som växlas med hosta har jag i stort sätt ignorerat eftersom det försvinner vid aktivitet.. :|

Lama
2008-01-20, 14:35
Jag har haft ont i halsen hela vintern och det är lite struligt än. Gick till doktorn som sa att det inte var nåt fel på mig (även om han upptäckte att jag hade b12-brist) och att det inte var farligt att träna med halsont, så länge man inte hade feber, så sen dess har jag mer eller mindre ignorerat halsontet.

Gäller det även för löpträning? :confused:

Liten Men Fet
2008-01-20, 14:57
Gäller det även för löpträning? :confused:

Det kan det nog göra i Fed Ups fall, då hon varit hos doktorn som inte hittat några fel på henne. Det betyder inte att Tjock-Steffe eller Bengan bör ge sig ut och springa om dom har ont i halsen. Dom är nämligen inte samma individ som Fed Up och har därför inte varit hos doktorn bara för att hon har varit det.

Jag skulle dock låta bli ansträngande aktiviteter när jag har ont i halsen eller är sjuk på annat sätt, oavsett om en läkare tycker det är ok.
Anledning till att jag är tveksam är att jag har haft problem med halsfluss i 5 år till och från och det är först efter 6 läkarbesök hos olika läkare som dom insett att jag är sjuk.

Slartibartfast
2008-01-21, 11:37
Jag har haft småont i halsen i över två veckor nu. Hade träningsuppehåll förra veckan, och körde ett helkroppspass i lördags då jag kände mig ok i halsen. Nu har jag ont i halsen igen. *gah!* Vi får se hur det blir med träningen efter jobbet idag.

Lama
2008-01-22, 00:24
Fick ont i halsen i lördags då jag tog en nattpromenad med min vän utan jacka/mössa osv. Har druckit massa TE och suger konstant på halstabletter... Hoppas det går över snart.

Liten Men Fet
2008-01-22, 00:40
Jag har haft återkommande problem med halsfluss i många år men nu har jag fått antibiotika som hjälper.

Iallafall så har jag dragit lite lärdom om vad som fungerade för att bli frisk snabbare för mig, tänkte att jag kunde delge det så kanske det hjälper nån annan.
Jag har testat och äta massor med frukt, grönsaker, råvitlök, honung och inget har gjort nån märkbar skillnad. Det kanske kan göra en skillnad om man från början hade dålig kosthållning.
Det viktiga från kostbiten är att man ska äta mycket så man har energi, man piggnar till betydligt mer om man får i sig ordentligt med käk. Drick mycket naturligtvis.
Men det viktigaste för mig är att sova mycket lägga sig tidigt och sova länge, gärna 12-14 timmar per dag är inte fel om man kan.

Hoppas nån kan bli lite bättre lite snabbare.

En annan grej, ska ni till vårdcentralen så ring och boka tid så fort ni får ont i halsen, ring tidigt för tidsbokning öppnas ofta vid 08 ring då så kanske ni får en tid relativt snart. Jag har gått till vårdcentralen 7 gånger och varit lite seg med att ringa in vilket resulterat i att jag fått en tid flera dagar efter att jag frisknat till. Det medförde att dom inte hittade några fel på mig, lite irriterade halsmandlar men inget som syntes på tester.
Sist jag var sjuk ringde jag tidigt och fick en tid 2 timmar senare, så jag satt i väntrummet på vårdcentralen med 39 graders feber och egen spybalja och då trodde dom det var fel på mig och hittade också streptokocker i halsen på mig.

Jag har svamlat lite pga att det är sent men det får ni ta.

zeusden1
2008-02-19, 11:24
*gah!* Jag börjar bli smått desperat! Jag har inte varit riktigt frisk sen början av 2007. Riktigt friskt menar jag när jag iallafall kan träna i 2 veckor innan jag blir sjuk igen!!! *mini*

Apropå ingenting..

Rahf
2008-02-19, 11:26
Varit till läkare?

zeusden1
2008-02-19, 11:35
Varit till läkare?

yep, två gånger.

Första gången, vid nyår. Fick penecillin. Andra och tredje gången, i torsdags och igår. De hittar inget *grr*

Om man säger att man vill ta bort sina mandlar, vad säger dom då?

Problembarn
2008-11-19, 18:52
jag har haft et precis likadant sedan jag började 1an på gymnasiet.
Kommer lite när å var men smärtan i halsen finns nästan där hela tiden mer eller mindre :/

zeusden1
2008-12-22, 00:22
bumpar denna tråd, och om TS kan berätta om sin situation så blir jag glad.
Dessutom, jag tycker att TWAR (Chlamydia Penumoniae) bör även tas upp.

vicarious
2009-09-20, 08:40
Bumpar den här gamla tråden.

För drygt två veckor sen, fredagen den 4e September började jag få ont i halsen. På söndagen kom även snuvan och under måndagen och tisdagen kom en mild feber följt av lätt hosta.

Halsontet blev lindrigare under veckan och även snuvan lugnade sig. Fick aldrig någon allvarlig hosta.

Nu är det den 20e, och har nu ända sen dess gått med mild täppt näsa och halsont som är värst på morgonen. Efter lite harklande och drickande och diverse procedurer är det nästan helt försvunnet. Dock fortfarande lite täppt i näsan. I övrigt känner jag mig fullt frisk och har massor av energi. Har provat träna lite lätt några dagar och det känns bra.

Ringde till vårdcentralen för en knapp vecka sen och frågade om jag fick komma in och ta ett prov på halsen. Fick till svar att "har du inte feber så avvakta".

- Är allergisk mot gräspollen.
- Röker ej.

Vad tycker ni jag ska göra? Jag vill träna och har kraft och energi. Halsontet vet jag inte om det kan kallas halsont, känner mig mest torr och irriterad i halsen. Det gör inte ont när jag sväljer eller liknande.

Tacksam för svar.

NiklasAlm
2009-09-20, 10:48
jag blev också sjuk för exakt 2 veckor sen o har haft liknande symptom som dig. Ett tag kända jag mig nästan helt frisk men nu i helgen har jag haft hög feber o allt känns mycket värre. Skulle jag varit du så skulle jag skippat träningen tills jag mådde bra

Dreas
2009-09-20, 11:17
jag blev också sjuk för exakt 2 veckor sen o har haft liknande symptom som dig. Ett tag kända jag mig nästan helt frisk men nu i helgen har jag haft hög feber o allt känns mycket värre. Skulle jag varit du så skulle jag skippat träningen tills jag mådde braEn polare råkade ut för samma sak, han fick ont i halsen, blev bättre, sen efter 1-2dagar fick han feber, 43grader som högst och på 2 dagar kunde han knappt röra sig.

Verkar vara något som går just nu.

WorkOutBuddy
2009-09-20, 18:43
Jag blir alltid väldig nojig om det känns lite "konstigt" i halsen, när man sväljer osv.
Om man nu har ont i halsen, men ingen feber, är det lugnt att träna då? Gäller: "träna inte när du är sjuk" enbart när man har feber?

WorkOutBuddy
2009-09-20, 19:17
Jag sökte lite och hitta svaret på min fråga :thumbup:

Dreas
2009-09-20, 19:24
Jag sökte lite och hitta svaret på min fråga :thumbup:Vart hittade du det? Posta gärna länk :)

WorkOutBuddy
2009-09-20, 19:43
Vart hittade du det? Posta gärna länk :)

No problemos :)

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=95900

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=135246

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=35296

Hitta lite mer från andra sidor, då är det bara och googla "ont i halsen träna?" så hittar du de :D

Dreas
2009-09-20, 19:52
No problemos :)

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=95900

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=135246

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=35296

Hitta lite mer från andra sidor, då är det bara och googla "ont i halsen träna?" så hittar du de :DAh, de har jag läst, eller har för mig det iaf, och slutsatsen var väl att man inte skulle träna med halsont eller iaf ta det lite lugnt?

WorkOutBuddy
2009-09-21, 06:12
Inte träna med halsont:

King grub citat:

"Halsont tränar man inte med. Det värsta som kan hända är inte att det halsonda blir värre, utan att ditt hjärta tar stryk. Det dör idrottsmän varje år i Sverige efter att ha tränat med virus som orsakar halsont, vilket kan leda till inflammation i hjärtmuskeln."

"Då är svaret ja, det kan vara farligt. I värsta fall dödligt farligt.

Du behöver inte vara 100% innan du börjar; skall man vänta ut sista snordroppen kan man aldrig börja träna, nästan. Men ingen feber, och du bör inte ha ont i halsen."

"Själva det halsonda är ett av symptomen på de virus som kan orsaka hjärtmuskelinflammation. Ont i halsen = ingen träning. "

bulkarn
2010-02-23, 14:36
Tjena,

Har liknande problem. Haft halsont i snart 10 veckor. Har varit hos läkare och tagit prover för b.la streptokocker. Men det hittade ingenting utan sa bara att det var ett virus och att jag skulle ta det lugnt med träningen och vila. (detta var i mitten av januari).

Jag har försökt att träna flera gånger men efter 2-3 set så kommer halsont'et tillbaka. Jag känner mig helt frisk under dagarna, endast på morgonen som det kan kännas irriterande i halsen.(och på gymet)

Någon som har haft liknande och blivit av med det som kan komma med några bra förslag?

Tack på förhand :)

Fearstrike
2010-02-23, 16:36
Tjena,

Har liknande problem. Haft halsont i snart 10 veckor. Har varit hos läkare och tagit prover för b.la streptokocker. Men det hittade ingenting utan sa bara att det var ett virus och att jag skulle ta det lugnt med träningen och vila. (detta var i mitten av januari).

Jag har försökt att träna flera gånger men efter 2-3 set så kommer halsont'et tillbaka. Jag känner mig helt frisk under dagarna, endast på morgonen som det kan kännas irriterande i halsen.(och på gymet)

Någon som har haft liknande och blivit av med det som kan komma med några bra förslag?

Tack på förhand :)

Har exakt samma sak fast det har bara hållt på i snart 3 veckor.

nmanradnävna
2010-02-23, 16:54
Har exakt samma sak fast det har bara hållt på i snart 3 veckor.

Har samma sak, men bara lite på morgonen som går över relativt fort, sedan kan det komma tillbaka litegrann på gymmet men inte alltid.

Har varit så i 4-5 månader. Jobbigt? Ja
Har inte besökt läkare för det har känts såpass lite varje morgon och det försvinner väldigt fort.

bulkarn
2010-02-23, 17:25
Har samma sak, men bara lite på morgonen som går över relativt fort, sedan kan det komma tillbaka litegrann på gymmet men inte alltid.

Har varit så i 4-5 månader. Jobbigt? Ja
Har inte besökt läkare för det har känts såpass lite varje morgon och det försvinner väldigt fort.


Aha, fan att det inte bara kan ge sig :( Men då känner bara ytterst lite när du tränar? Och går det bort under passet?

Jo som jag sa tidigare jag får när jag tränar efter kanske 2-3 set.. men cirka 5 minuter efter jag slutat träna och dricker proteinshaken då känns halsen helt bra igen.. sjuk skumt :confused:

Icefire
2010-02-23, 17:32
När jag får ont i halsen på det sättet känns det ofta som en liten klump i halsen. Det är min kropps sätt att säga "Ta det lugnt för fan!" Lyssnar jag på det går det oftast över efter några dagar.

bulkarn
2010-02-23, 18:39
När jag får ont i halsen på det sättet känns det ofta som en liten klump i halsen. Det är min kropps sätt att säga "Ta det lugnt för fan!" Lyssnar jag på det går det oftast över efter några dagar.

aah om det vore så lätt :P

vilar du de dagarna efter du kännt av?

pbiddy
2010-02-23, 19:38
postar här eftersom jag sett fler med samma problem på forumet! Ni får väldigt gärna PM:a mej om vad ni tror det var/är och hur ni löste det. m.m. allt som kan vara intressant, nåväl.

Har haft ont i halsen till och från i kanske snart en månad nu (inte räknat)
ibland har det nästan varit borta och ibland har man bara suttit och väntat på att hela skiten ska braka loss. Har kännts helt eller nästan bra och har kört igång träningen igen, med kort varaktighet. tränat då och då ej regelbundet..blandat mitt livs pass med riktiga skitpass men mest haft långa viloperioder. Gick till skolsyster som hänvisade mig till vårdcentralen. Där fick jag vänta 90 minuter (GRR!) på ett halsflusstest. där de inte såg nåt speciellt. Sänkan normal, halsen likaså, fast röd och irriterad (hur nu det kan vara normalt begriper jag inte??) Sköterskan gav mig träningsförbud och bad mig återkomma om en vecka om det inte blivit bättre. (Vad fan de ska kunna göra åt det då fattar jag inte) På fredag har den veckan iaf gått.


+1 på det.
Har exakt samma skit, med en släng av feber som kommer o går varannan dag typ. Ska till vårdcentralen imorgon och göra min 90-minuters sittning för ett test.

Icefire
2010-02-23, 20:37
aah om det vore så lätt :P

vilar du de dagarna efter du kännt av?

Det är inte så lätt som det låter, vet inte hur jag ska förklara det, men kortfattat så har jag sjukdom i botten som har gjort att jag blivit "utbränd" eller något liknande.
Brukar vila när det är som värst, men att träna är väldigt avstressande för mig och jag vet att jag mår bättre av det. Eftersom det inte är bra att träna med halsont så försäkrar jag mig alltid om vad orsaken till det onda är.

nmanradnävna
2010-02-24, 09:40
Finns det blodprov man kan ta för att se om man är helt frisk vad gäller influensa/virus? Och på så sätt på ett enkelt sätt kan få reda på om det är okej för kroppen att träna eller inte?

Och isåfall, när man beställer provtagning ska man nämna det när man ringer då? Vad det är för typ av prov

ryssen
2010-02-24, 13:48
Finns det blodprov man kan ta för att se om man är helt frisk vad gäller influensa/virus? Och på så sätt på ett enkelt sätt kan få reda på om det är okej för kroppen att träna eller inte?

Och isåfall, när man beställer provtagning ska man nämna det när man ringer då? Vad det är för typ av prov


ja jag tog ett i fredags.ett stick i fingret och en topps i halsen just för dessa problem som beskrivits i tråden.

nmanradnävna
2010-02-24, 14:53
ja jag tog ett i fredags.ett stick i fingret och en topps i halsen just för dessa problem som beskrivits i tråden.

Ok, vad ska man säga?
För jag ska nämligen beställa ett annat blodprov för att se över mina levervärden, men då är det stick i armen. Hur ska jag gå tillväga för att beställa de här tre grejerna? Jag ska ju till en provtagning för att göra leverprovet, så mycket vet jag.

bulkarn
2010-02-25, 18:54
ja jag tog ett i fredags.ett stick i fingret och en topps i halsen just för dessa problem som beskrivits i tråden.

Precis sånt jag gjorde, men allt dom fick fram av det var att det inte var några bakterier.. utan ett virus :Virro

Asdf
2010-02-25, 21:33
Hade exakt samma problem, men sen ett par dar tillbaka är det borta, vet ej varför!

MeekGeek
2010-02-27, 12:02
Att ofta ha ont i halsen och/eller envis hosta, klump i halsen, men ingen feber och inget annat som hittas av husläkaren eller öra/näsa/hals, kan mycket troligt bero på magsafts-reflux. Det kan ge dessa symptom utan att för den skull behöva orsaka halsbränna eller sura uppstötningar man annars brukar associera med det. Jag har för mig reflux är den tredje vanligaste orsaken till kronisk hosta näst efter allergi och astma. Tyvärr är det rätt lätt husläkaren missar att tänka på detta.

Googla på "GERD" och "reflux" för mer information. Finns hur mycket som helst om det på nätet, allt utom en enkel kur.

Kryss
2010-02-27, 12:18
Har samma besvär, under vinterperioden brukar jag ha 2veckorsintervaller där jag först blir riktigt kass - för att sedan gå ner i slutet av perioden med en till två dagar där det känns ok, sedan börjar det om igen.

Har varit hos många öron-/näsa-/halsspecialister och nu senast i december fick jag antibiotika som inte hjälpte ett dyft, vilket jag förvisso var ganska övertygad om innan jag fick det också.

Det är svårt att få tag på läkare som lyssnar, jag rekommenderar dock folk att ta sig direkt till specialisten istället för att gå via vårdcentralen. Sist hos VC sa allmänläkaren åt mig att det var OK att träna trots halsont, och att jag inte borde gå vidare till specialist då han säkert skulle säga samma sak - trams.

Jag har försökt tjata till mig en tonsillektomi, har hittat en läkare som jag tror kan få det av - väntar bara på en riktigt illa infektion så jag får en anledning till återbesök. Många andra läkare har bara avfärdat operation utan att lyssna till en - med märkliga anledningar som att det skulle vara farligt eller inte hjälpa. Dock har jag bara hittat belägg för motsatsen.


Tillägg: Det vanliga man får göra är en halsodling efter streptokocker - dock visar det bara på bakterier och för oss som har besvär som inte är bakterierelaterade så visar dessa såklart negativt. Det svåra för mig har varit att faktiskt intala läkaren att man behöver hjälp trots att man inte har streptokocker - att det faktiskt begränsar livet något fruktansvärt under de kalla årstiderna.

bulkarn
2010-03-27, 09:08
Varit hos läkaren ännu en gång. Denna gång konstaterade hon att det kan ha med att göra att jag är torr i halsen. Så hon förslog att jag skulle gå till apoteket och köpa saliv tabletter och någon saliv salva eller helt vanliga tuggumin. Så jag gjorde som hon sa och köpte de.

Och helt otroligt så funkade det faktiskt! Jag tar salvan innan jag går och lägger mig och innan träning. Och så tar jag saliv tabletterna och tuggumin under hela dagen. :thumbup::)

FMm
2010-03-28, 22:24
För ungefär ett år sedan hade jag oerhört stora problem med liknande symptom som Big_Vik.

Jag hade EXTREMA smärtor i halsmandlarna/svalget. Smärtorna var så extrema att jag inte kunde svälja och det tog mig timmar att somna eftersom smärtan vid varje sväljförsök var så extrem. Detta varade i ungefär en vecka sedan kom det någon viloperiod på två - tre veckor då jag mådde ganska bra och sedan började halsontet igen. Det gick fram och tillbaka i flera månader och jag tror att jag hade ungefär 4 perioder med extrem halsont (men jag ska inte säga att vilo- respektive halsont- perioderna var så regelbundna som de framstår). Jag besökte kliniken och de tog blodprov och konstaterade att det inte var något virus - och då får man klara sig själv.

Jag äter aldrig tabletter som alvedon etc. Jag försökte med allt: te, gurgla saltlösningar - inget ledde till en permanent förbättring. Det som brukade lindra smärtorna mest var att äta någonting för att vidga halsen. Då kunde jag svälja med mindre smärtor i någon timme efteråt sedan hade halsen dragit ihop sig igen (endast kvalificerade gissningar, inga fysiologiska slutsatser). Detta ledde till att jag gick och smååt hela tiden. Problemet var att det kändes som att man svalde knivar och taggtråd de första tuggorna, så ofta klarade jag inte av det. Te hjälpte också mycket, det värmde upp muskulaturen i halsen och gjorde den rörligare, jag rekommenderar verkligen te eller diverse varmdryck...

Jag liksom Big_Vik älskar att träna och kunde inte utöva min passion eftersom min träningsrutin hela tiden rubbades av halsontet. Det gick så långt att jag funderade på att operera bort halsmandlarna och tog reda på lite fakta om det. Den fjärde (~har jag för mig~) vågen av halsont tänkte jag att jag skulle hålla ut denna gången och sedan skall jag besöka läkare och ta reda på vad det innebär att operera bort halsmandlarna och ifall det kunde hjälpa.

Jag har inte haft lika extrem smärta sedan dess. Symptomen avtog allteftersom tiden gick och smärtorna blev svagare och svagare och idag så känns det som att halsmandlarna och svalget är helt normalt igen och det känns inte som att smärtorna kommer att återkomma (knock on wood!). Jag har faktiskt ingen aning om vad det var. (Jag opererade aldrig bort halsmandlarna förresten, de sitter kvar tack och lov!)
Jag var helt säker på att det var halsfluss eftersom jag hade vita 'stenar' som klämdes ut från halsmandlarna (halsflussviruset producerar tydligen precis sådana 'stenar' om jag inte misstar?), så när jag fick beskedet att det inte var ett virus blev jag väldigt chockad och besviken.

Jag är så nyfiken på vad det var! Kan det varit någon allergi? Jag och ingen i min släkt har tidigare haft några som helt problem med allergier så det vore väldigt konstigt i så fall. Kan det vart någon infektion kanske? Kan det vart halsfluss? ALLA symptom pekar på det, men som sagt... blodprovet var negativt... Jag har hört att kroppen kan ta hand om halsfluss utan pencillin förresten, vilket också skulle passa beskrivningen.

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av min historia eftersom jag med största sannolikhet har genomgått den pest som många i denna tråden kanske precis påbörjat eller liknande. Jag svarar gärna på frågor!

MeekGeek
2010-03-29, 07:21
Kan som sagt mycket väl handla om magsafts-reflux. Det är ganska vanligt, och måste inte medföra halsbränna utan kan sätta sig direkt på halsen som du beskriver Även tuggummi-kuren beskriven av bulkarn här kan hjälpa mot det, då saliv verkar skyddande på strupvägarna. Det finns dock en uppsjö andra knep att pröva. Googla på "gerd" så får du massor med tips.

Headex
2010-08-31, 07:16
Tja, det hela började på fredag den 20:e augusti.. Jag kände av jättelite i halsen på morgonen men sen så kände man inte av det, jag tänkte inte på de.. Så jag gick och gymmade som vanligt och det blev ett ganska hårt pass.. på kvällen började jag bli varmare och varmare och fick feber, och ont som fan i leder & ont i halsen / huvudet. Sen gick jag och sov länge och dagen efter var nästan lederna helt vanliga, kändes inte så mycke osv.. Aldrig varit med om att blivit så sjuk så fort och sen frisk så fort ( trodde jag ) , hade fortfarande ont i halsen.. sen började jag hosta och blev slemmig i halsen och i lördags så var det ondaste jag haft i halsen så jag beställde tid hos läkaren och halsflusstest var negativt... Jag orkar inte ha så här i flera månader som folk har, blir så himla sur på läkarnas dåliga hänvisningar. Tränar vanligtvis 4-5 gånger i veckan, men kan inte träna nu, det har bara gått snart ca 2 veckor.. Förresten innan det här så hade jag magkatarr som jag tog omeprazol mot och då gick det över, sen fick man det här istället.. och det är bara vänstra sidan i min hals som är svullen och gör ont, känner på halsen att det är svullet där.. Undrar hur jag ska ta mig tillväga om det inte går över efter denna vecka.. Jag tänker inte gå på flera återbesök i veckan för att deras brist på kunskap inte räcker till..

healthfreak
2010-08-31, 19:28
Jag har haft en hel del problem med nästäppa, halsont, trötthet, sömnsvårigheter och huvudvärk en längre tid. I mitt fall berodde det på inomhusluften och när jag var ute eller hos en del vänner så mådde jag genast bättre.
--------------------------------
Vanliga symptom är:

* huvudvärk
* torr hud
* uttorkade slemhinnor
* koncentrationssvårigheter
* sveda i bröstet
* rinnande ögon
* långvariga förkylningar
Källa: http://www.trygghetsvakten.se/avfuktare/Ny-rapport-Mogel-kan-ge-skador-for-livet.html

Mer info: http://www.av.se/teman/sjuka_hus/

Xtronal
2010-08-31, 19:38
Varför drar någon upp en sån här gammal tråd igen, och om ni har ont i halsen, då vet alla att brännvin hjälper garanterat.

Av brännvin blir man både listig och stark