handdator

Visa fullständig version : Protein i mjölk och ost


Max
2004-09-18, 22:28
Ost innehåller högvärdigt protein, right. Vid tillverkningen av ost får man vassle som restprodukt, som sen renas och koncentreras och får ett jättebra BV. Innehåller ost-proteinet nästan uteslutande kasein? Vad har detta för BV?

Vassle sägs ha det högsta BV av alla kända protein, men varför har inte mjölk högre då det borde kompletteras av kaseinet, eller är det så att någon aminosyra finns i för stor utstäckning i kasein och därför bidrar till obalans och lägre BV?

Sverker
2004-09-19, 06:54
Kasein är inget dåligt protein. Det är vassle som är så mycket bättre för tränande. Du kan säkert räkna kasein som jämvärdigt eller t o m bättre än kött, fisk och soja.


Vassleproteinet har ett kraftigt överskott av de grenade aminosyrorna, främst leucin. Det snabba upptaget och att det är just grenade aminosyror som musklerna använder som bränsle gör det överlägset efter träningen.

Hittade inget BV på nätet på kasein men kaseinet har en jämnare fördelning av aminosyror. Inte alls lika mycket lysin och leucin men betydligt mer svavelaminosyror. Säkert denna jämnhet + långsamt upptag som gör kaseinet bättre antikatabolt.

Tillsammans kompleterar de ju varandra med ett BV kring 90 :thumbup:

King Grub
2004-09-19, 07:06
Hittade inget BV på nätet på kasein

BV 77

PER 2.5

NPU 76

PDCAAS 1.23

U.S Dairy Export Council, Reference Manual for U.S. Whey Products 2nd Edition, 1999 and Sarwar, 1997.

Sverker
2004-09-19, 08:34
Ett NPU på 76 är ju inte så illa.



Lite över soja som har 67 och lite under hela ägg som har 87. Speglar lite det jag skrev eftersom komjölk har NPU 81.

NPU, determined on children.
FAO/WHO Energi and protein requirements.

Max
2004-09-19, 22:14
ok, tackar för svaren.