handdator

Visa fullständig version : Kolhydratgräns och GI-räkning.


Hoffa
2004-09-15, 14:29
Har en fråga som är svår att svara på kanske
och dessutom har inte så mycket forskning
gjorts på ju den frågan.

1.
Om man skär ned på kolhydraterna och ser till att lägga dom
kolhydrats fyllda målen innan och efter träning (cardio och styrketräning)
hur lågt kan ligga UTAN att behöva känna sig allt för snurrig och trött
pga att man äter för lite kolhydrater. Dom dagarna man kör lågintensiv
cardio och så borde man kunna lägga sig runt 80-100 g kolhydrater och
fortfarande vara skärpt och pigg ? Eller måste man upp emot 150 g?
Hur mycket kolhydrater behöver hjärnan varje dag? En del säger att
dom blir lika skärpta i skallen av att använda ketoner som bränsle till hjärnan.
Jag ska inte hålla på med keto nu eftersom jag inte har läst på mig tillräckligt på det, vill bara använda mina kolhydrater mer "sparsamt" och verkligen bara försöka äta så mycket som jag behöver för min aktivitet. Immunförsvaret försämras ju också av midnre kolhydrater och där finns det förmodligen ingen känd minimumgräns för när det blir farligt?
Att fettförbränningen i citronsyracykeln blir sämre är också känt eftersom
kolhydrater bildar pyruvat där. Här finns ingen minimumgräns heller som man
bör akta sig för? Men man kanske vinner fördelar på den minskade insulin
utsöndringen som man får av att äta mindre kolhydrater? Aminosyror går
ju också att använda i citronsyracykeln har jag för mig, men det tar längre tid. Har hört gränser för kolhydrater på 200 g, i fettminskningsyfte men det
är ju så individuellt, så det bästa är kanske jag har testar själv med olika
nivåer av kolhydrater istället för att fråga här. Onödigt fråga det här isåfall... :em:

2.
Den här frågan kanske det finns bättre svar på.
En del frukter har högt GI som melon och morötter och
dom GI värdena som dom livsmedlena har är satta på 50 g
kolhydrater och eftersom frukter och grönsaker oftast
är ganska så kolhydrats fattiga (5-20 g/100g) kanske.
Så får man ju äta riktigt mycket för att den "angiva"
blodsockerhöjningen. Då borde det vara så rent logiskt
att om man äter 600 g vattenmelon så får man i sig
50 g kolhydrater från det livsmedelet och får den angivna
blodsockerhöjningen, så borde man kunna äta 300 g vatten
melon och få i sig 25 g kolhydrater och få halva blodsockerhöjningen av den angivna som är baserad på 50 g kolhydrater? Vattenmelon har 103 i GI,
då borde man kunna få en blodsockerhöjning motsvarande 52 i GI?

Eller funkar det inte så?
Dock så påverkar ju protein och fett GI:et.
Men vi bortser från det nu... ;)

King Grub
2004-09-15, 14:33
2.
Den här frågan kanske det finns bättre svar på.
En del frukter har högt GI som melon och morötter och
dom GI värdena som dom livsmedlena har är satta på 50 g
kolhydrater och eftersom frukter och grönsaker oftast
är ganska så kolhydrats fattiga (5-20 g/100g) kanske.
Så får man ju äta riktigt mycket för att den "angiva"
blodsockerhöjningen. Då borde det vara så rent logiskt
att om man äter 600 g vattenmelon så får man i sig
50 g kolhydrater från det livsmedelet och får den angivna
blodsockerhöjningen, så borde man kunna äta 300 g vatten
melon och få i sig 25 g kolhydrater och få halva blodsockerhöjningen av den angivna som är baserad på 50 g kolhydrater? Vattenmelon har 103 i GI,
då borde man kunna få en blodsockerhöjning motsvarande 52 i GI?

GI:t i tabellerna gäller oavsett mängd. Värdena är framräknade vid ett intag av 50 gram kolhydrat, men värdena i sig används i jämförelse med andra livsmedel och är desamma oavsett mängd. 300 kolhydrat från pasta har fortfarande GI 70, men då måste du jämföra med samma mängd kolhydrat från ett annat livsmedel, inte 50 gram. Givetvis blir blodsockersvaret högre eller lägre beroende på mängden kolhydrat du får i dig. GI:t som siffra är ett referensvärde som inte ändras beroende på mängd, men blodsockersvaret påverkas såklart av mängden.

Hoffa
2004-09-15, 15:03
GI:t i tabellerna gäller [b]oavsett mängd. Värdena är framräknade vid ett intag av 50 gram kolhydrat, men värdena i sig används i jämförelse med andra livsmedel och är desamma oavsett mängd. 300 kolhydrat från pasta har fortfarande GI 70, men då måste du jämföra med samma mängd kolhydrat från ett annat livsmedel, inte 50 gram. Givetvis blir blodsockersvaret högre eller lägre beroende på mängden kolhydrat du får i dig. GI:t som siffra är ett referensvärde som inte ändras beroende på mängd, men blodsockersvaret påverkas såklart av mängden.

Blir blodsockersvaret på 25 g vattenmelon hälften av blodsockersvaret på 50 g vattenmelon?

Om det är så, så är det omöjligt att veta om 50 g kolhydrater från något
lågglykemiskt ger högre blodsockersvar är 25 g av något högglykemiskt?
Säg att det lågglykemiska är 65 och det högglykemiska är 85.

King Grub
2004-09-15, 15:05
Det är inte omöjligt att veta, men det går inte att rakt av ta fram siffrorna. 1 matsked dextros ger lägre blodsockersvar än 10 matskedar linser, fast GI:t är fem gånger så högt på dextroset.