handdator

Visa fullständig version : HjÄlp SÖkes! - Axelskada :-(


Tracker
2004-09-12, 15:47
Jag skadade mina axlar för några veckor sedan, varpå jag tog 10 dagars paus från träningen...

Nu när jag tränade fick jag ont i min vänstra axel igen! :(

Högra axeln känns bättre men lite av samma problem känner jag av där också... Jag är högerhänt om det innebär något speciellt?

När jag skadade mig tidigare körde jag "axelpress" i lätt lutad sittbänk och med hantlar. Tyvärr lassade jag nog på lite för mycket, jag har tidigare kört axelpress i maskin, vilket säkert inte tränar alla små muskler i axlarna så när jag bytte till fria vikter antar jag att vissa muskler var dåligt tränade i förhållande till de relativt tunga vikterna som mina i övrigt "tränade muskler" klarade av?

Det var nog mest när jag gick ned med armarna som jag liksom gick ner för lågt eller nått? Det stramade obehagligt på axelns framsida och efter det passet fick jag ont! Jag har också tidigare innan skadan märkt av att det "stramat" på den främre sidorna av axlarna när jag kört bänkpressmaskin och gått för långt bakåt med armarna? Så det måste vara vissa muskler eller senor som blivit pressade längre bak än vad som varit bra för dom. Det var också en liknande känsla när jag gick ner med hantlarna allt för långt ned när jag körde axelpress med hantlar i "lätt lutad sittbänk".

Jag har inte ont hela axeln utan det är hur man nu ska beskriva det? mer "snett på framsidan av axeln", jag tror muskeln heter "Deltamuskeln" men det kanske finns finare indelning av muskler än den bok jag har? Men alltså snett på framsidan av axelmuskeln... Det "knicker" också lite i axeln beroende på vad man gör för rörelser, knäppljud alltså, och axeln liksom hoppar till lite. Det har den aldrig gjort tidigare men själva "knäppandet" gör inte ont, det känns mest lätt obehagligt när axeln "knäpper till."

Jag har tidigare upplevt att jag är svagare i vänstra armen i den högra, vilket kanske är naturligt för högerhänta? Detta kanske har bidragit till att just den vänstra armen tagit mer stryk?

Kan det vara senor som är överansträngda eller är det muskeln eller både och, eller vad?

Jag har hört att det finns något i axeln som kallas "rotatorcuffen," vilket ska vara 4 små muskler som omger axelleden? Jag vet inte om det är där skadan sitter eller vad?


Jag har hört att det kan vara ett helvete att få axelskador då de skall vara svåra att dras med och har svårt att läka och bli bra igen! Och jag har tyvärr haft otur med andra skador tidigare (icke styrketräningsrelaterade dock) i hand, knä och fot och det var närmare 6 månaders läkningstid på allihop innan jag blev bra igen, så ni kanske förstår att jag är skraj för att min axelskada ska vara lika illa. :(


Vila är ju en självklar sak i denna situation, men hur länge tror ni är tillräckligt? 2 veckor, 1 månad, 2 månader eller längre?

Finns det någon mer här på forumet som har haft erfarenhet från liknande axelskada eller som är kunnig inom sånt här?

Vore också mycket intressant att höra om någon fått "professionell hjälp" typ av idrottsläkare, kiropraktiker eller någon med djupa kunskaper på området?


Kan någon här på forumet beskriva vad egentligen det är som hänt? Vad har jag råkat ut för?



Jag är ytterst tacksam för all info och råd jag kan få!

* Vad bör jag göra nu?

* Vad bör jag undvika?

* Hur länge bör jag vila?

* Finns det något jag kan göra för att "skynda på" läkningsprocessen?

* Finns det några mediciner eller salvor som kan vara bra för axeln? Tex "Orudis" eller något ännu bättre?

* Finns det några bra övningar eller program för att träna upp axeln på ett "rätt och riskfritt" sätt och stärka den?


Tack på förhand!

mrt4
2004-09-12, 16:25
Det första jag skulle göra är att lägga in en rotorcuffövning i ditt axelpass samt gå ner i intensitet i axelpasset i ett par veckor. Har haft likande problem som dig, men när jag la in en rotorcuffövning samt streatchade ordentligt så gick det faktiskt över förvånansvärt snabbt.

Men har du oroväckande ont så får du ju gå till en läkare.


\R

Tracker
2004-09-12, 16:58
mrt4

Tack för tipset. Har du några bra tips på "rotorcuffövningar" eller vart man hittar bra sådana?

Sen måste jag fråga också om du var i kontakt med läkare, kiropraktor, naprapat eller dylikt? Och i så fall vad hade dom att säga och vilken hjälp fick du?

Jag har inte jätteont eller så, men jag är ganska rädd att det kan bli värre om jag inte gör rätt saker nu, eftersom jag haft otur med andra skador som förvärrats av att jag fått fel info och gjort fel saker... :(

mrt4
2004-09-12, 18:39
Den här länken är bra! http://familydoctor.org/265.xml

Jag gick till en naprapat i sthlm där jag bor och han sa det jag sa till dig. Träna rotorcuffen och kör lite lugnare på övriga axelövningar ett par veckor.

En sak till. Rotorcuffövningar utföres med LÄTT vikt. Du tar med andra ord ingen 29kg hantel, snarare 5kg kanske. Men kolla länken, där finns lite tips och övningar.

För min del blev jag mycket bättre redan efter någon vecka. Men jag hade inga stora symptom. Kände mig stel i axlarna(främst högra) samt att jag fick känningar när jag körde axlar och bänkpress tungt.

\R

Tracker
2004-09-13, 18:23
mrt4

Kanontack för bra tips! :thumbup:

Jag skall definitivt köra sådana där "rotatorcuffövningar", men jag funderar på att gå till en sjukgymnast eller något först?

Jag skulle tro att min skada är "medelallvarlig", någonstats i mellanskiktet alltså, för allvarlig för att avfärda, men heller inte akut katastrof.

Jag har några funderingar till om det är ok:

* Hur lång tid tror du det kan ta innan "rotatorcuffövningarna" börjar stärka upp muskulaturen till en tillräcklig nivå för att bli så pass bra man kan fortsätta med styrketräning som idrott?

* Med stärkande övningar för "rotatorcuffen", blir man helt återställd igen? Vissa åkommor blir man ju aldrig bra ifrån om man en gång skadat sig.

* Har du någon aning OM man kan och HUR man kan få remiss till typ "idrottsläkare" eller sjukgymnast med inriktning på "idrottsskador?"


Hälsning!

ivandrago
2004-09-13, 19:23
1. Gör absolut ingenting som gör ont. Dvs inga rörelser, inga övningar - INGET som gör ont.
2. Träna rotatorcuffen lätt (runt 20 reps) med denna övning: http://www.exrx.net/WeightExercises/Infraspinatus/DBUprightExternalRotation.html , men använd gärna något som stöd under armen så att du inte blir trött i axeln av att bara hålla uppe armen.
3. Ge det ett par veckor. Blir det inte bättre så uppsök professionell hjälp.

Jag har dragit på mig småskador på axlarna några ggr. Den värsta tog ett par månader före den blev bra och jag kunde köra pressar igen. Så länge en övning inte gör ont så kan man köra den, men de ggr jag haft någon skada i axeln så skiter jag i all axelträning, förutom rotatorcuffen.

Tracker
2004-09-13, 19:48
ivandrago, tack för bra tips! :)

Vad tror du om det här då:

Ren vila i 2-3 veckor, sedan försiktig träning av "rotatorcuffen" i 2-3 veckor?

Låter det bra?

Ett pass "rotatorcuff" = 20 reps?


Hur ofta? 1 gång om dagen, varranann dag eller vad är lämpligt?


Hälsning!

RTFS
2004-09-13, 20:45
Hmm...
Jag kanske också har ont i "rotatorcuffen". Det gör inte ont hela tiden utan bara när jag trycker/ vrider armen i vissa riktningar, t ex om jag trycker handen mot magen, vilket ju är en roterande rörelse.
Det konstiga är att jag inte får ont när jag kör ett axelpass utan det kommer efter jag har kört ett ryggpass. Funderar på om det kan vara den här "sittande kabel-rodd" som är boven. Eftersom jag får ont när jag trycker handen mot magen, vilket ju liknar rörelsen i "kabel-rodden".
Jag kanske borde se över tekniken i just den övningen.

Munter
2004-09-13, 21:08
Tracker: Jag slog axeln ur led i juni och har ganska precis kurerat den nu. Var AC-leden som tog största smällen. Den var allvarligt trasig, kunde inte röra armen första veckorna. Hursomhelst, undvik allt som gör ont (pressövningar oftast) och vila aktivt genom att träna runt skadan. Axelskador är notoriskt sega, så hang in there... låter för övrigt inte som du skadat den alltför rejält, ty det gör ont

Chris
2004-09-13, 21:39
Jag är expert på att göra illa mig själv. Har skadat min höger axel ett antal gånger. Slog upp skadan första gången på gymmet, när jag körde för tungt. Sen vred jag axeln i någon konstig vinkel i lumpen så den hoppade ur led, sen ramlade jag på vattenskidorna och gjorde illa mig igen, samt att jag ramlade när jag åkte utförsåkning. Båda sista gångerna fick jag så pass ont att jag ej kunde röra armen mer än ca 1cm ut från kroppen.

Vart jag nu vill komma till är hur man kan snabba på läketiden, då jag vart med om det ett par gånger. :D Börja med att vila helt från träningen, men om du kan så utför enkla övningar hemma för att påskynda återhämtningen. Tex att snurra armen framåt och bakåt (om det ej gör ont) och kör lätta rotatorcuffövningar, många reps och väldigt väldigt lätta vikter.

När du väl börja träna igen så kör aldrig någonting som gör ont, skippa den övningen helt isåfall. Försök hitta övningar du kan träna utan att få ont och "träna runt skadan" som någon annan skrev. Värm alltid upp axlarna ordentligt innan ett pass och tänj lite så du inte stäcker dig. Sen är det bara att "träna försiktigt" tills du känner själv att du klarar av att börja höja vikterna ordentligt. För mig tog de säkert 1-2 månader innan jag körde som normalt igen. Sen var försiktig med axeltränignen i framtiden.

Så gjorde jag själv, och jag har inga större problem med axeln nu, även fast jag skadat den så pass många gånger. Aja.. blev lite långt de här, men ja vet hur jäkligt de är att göra illa sig. :(

Chris
2004-09-13, 21:41
Kom på en till grej, när jag hade som mest ont och inte kunde röra på armen fick jag smärtstillande medel som gjorde jag kunde röra på armen. Läkaren sa då jag skulle röra på axeln så mycket som möjligt så den inte "stelnade", även fast det gjorde ont. genom att röra på armen skulle återhämtningen skyndas på...

Fast det låter iofs inte som du har samma typ av skada, men det kan ju vara bra att veta.

The_RobRoy
2004-09-13, 22:39
Har precis börjat köra axlar hårdare den senaste månaden, tränat väldigt hårt sista tiden (19 ggr på en månad)

så har börjat få ont i axlarna nu :(

Det jag främst har ont i när jag kör "latsdrag övningen" fast med v-bar, alltså det lilla rodhandtaget med drag ovanifrån, gör ont som satan i axlarna senaste gångerna, funderar på att lägga ner övningen.

Gör även lite ont i rodd övningen.. ..det är lixom när axeln roteras som det gör ont, i hantelpress med mera gör det inte ont i axlarna...

..nån som känner igen sig o har några förslag på lösningar???

all hjälp är välkommen

Tracker
2004-09-13, 23:33
Munter

Axelskador är notoriskt sega, så hang in there... låter för övrigt inte som du skadat den alltför rejält, ty det gör ont

Det jag är så jäkla rädd för är just att det ska bli ett segt helvete som aldrig går över och hela tiden kommer tillbaka!!! Jag har ju hört hur segdragna just axelskador kan vara... :(

Det får bara inte bli ett helvet av detta!!!

Vad är "AC-leden"? Är det samma som "rotatorcuffen" eller vad?

Och angående smärta så har jag visserligen haft ont, men vid båda de gångerna så har det gått över på 2-3 dagar, sedan känns det mest lite obehagligt konstigt och så "knäpper" axeln emellanåt. Jag hoppas verkligen att det är ett kvitto på att det inte är så illa som jag fruktar att det KAN vara om jag har en sabla otur...

Tracker
2004-09-13, 23:45
Chris,

Ja du verkar gammal i gamet! Glad att jag inte har varit med om dina axelskador... Kanske det finns hopp då eftersom du klarat dig hyfsat trots alla axelskador.

Jag har lite funderingar som det vore kanonjuste om du kunde hjälpa mig med.

Jag ska börja med sådana där "rotatorcuffövningar" definitvit! Men jag funderar först på att uppsöka en ortoped och få en remiss till sjukgymnast.

* Vet du möjligtvis OM och HUR man kan få remiss till en "läkare" eller "sjukgymnast" som är inriktad på idrottskador eller åtminstone har stor erfarenhet av sådana?

Jag tror det är det som måste till, nån som vet vad det handlar om, ingen vanlig blajdoktor!
Jag har haft otur tidigare med hand, knä och fotskada, alla dock oberoende av varandra och ej relaterad till styrketräning, men efter det så vet jag att läkare inte är n%%ågot man ska lite på, utan att verkligen sätta sig in i det hela själv eller typ gå till nån "privat hot-shot specialist", men det har jag inte råd med... Du får garanterat förstklassig sjukvård om du är beredd att hala upp tusenlapp efter tusenlapp! Då kan du hyra in ett team av experter som verkligen försöker "hitta skadan på riktigt", och inte bara hasta igenom en undersökning och "gissa lite orsaker"?? :(

Börja med att vila helt från träningen,

* Hur länge tycker du är lämpligt, hur många veckor?

* Jag skall börja med rotatorcuffövningar, men hur många reps och set ska man göra?Och hur många gånger i veckan, varje dag eller mer sällan?

* Hur lång tid tror du det kan ta innan "rotatorcuffövningarna" börjar stärka upp muskulaturen till en tillräcklig nivå för att bli så pass bra man kan fortsätta med styrketräning som idrott?

När du väl börja träna igen så kör aldrig någonting som gör ont, skippa den övningen helt isåfall.

Låter som en jäkligt bra tumregler om man vill minimera risken för skador. :thumbup:

Värm alltid upp axlarna ordentligt innan ett pass och tänj lite så du inte stäcker dig.

* Angående "sträckning"? Jag vet inte, det kanske inte var en "vanlig sträckning", men någon form av sträckning bordet väl vara, när jag körde den där hantelpressen i "lätt lutad sittbänk" så stramade det jäkligt obehagligt snett uppe på framsidan av axeln, vad tror du det kan vara?

Är det fråga om att några känsliga muskler runt "rotatorcuffen" sträckts ut och att axeln därefter blivit "lite glap"? Det var ju också efter detta pass som de konstiga "knäppljuden" i axeln började... :(

* Kan du förklara vad "knäppningarna" i axeln är för något egentligen? Ingen har kunnat förklara för mig vad det är som gör att det "knäpper" i axeln?

Sen var försiktig med axelträningen i framtiden.

* Tror du att det är så trist att när man en gång fått en sån här skada så blir man aldrig helt bra igen? Att den lätt kommer tillbaka?

Kom på en till grej, när jag hade som mest ont och inte kunde röra på armen fick jag smärtstillande medel som gjorde jag kunde röra på armen. Läkaren sa då jag skulle röra på axeln så mycket som möjligt så den inte "stelnade", även fast det gjorde ont. genom att röra på armen skulle återhämtningen skyndas på...

Detta låter ju helsjukt! Men det är säkert en sån där skum grej som funkar fast sunt förnuft talar emot det...

Hälsning!

Munter
2004-09-14, 08:57
AC-leden betyder acromion/clavicular-leden och den sitter mellan nyckelbenet och den lillla "knoppen" du känner ovanpå axeln om jag inte missminner mig. Den, och rotatorcuff antar jag ska krediteras för de allra flesta axelskador. Om du trycker ovanpå axeln och det smärtar har du förmodligen något tjall med just AC-leden... dock finns det bättre anatomister än undertecknad, inte helt hundra på vart allt fäster och löper.

fidde

Chris
2004-09-14, 09:21
Ja du verkar gammal i gamet! Glad att jag inte har varit med om dina axelskador... Kanske det finns hopp då eftersom du klarat dig hyfsat trots alla axelskador.

Mja,. jag har ju inte ont längre, men vissa övningar kan jag få ont av, eller vissa rörelser åtminstone. Tex när man lyfter av stången när man kör tunga bänkpressar får jag ont av.

* Vet du möjligtvis OM och HUR man kan få remiss till en "läkare" eller "sjukgymnast" som är inriktad på idrottskador eller åtminstone har stor erfarenhet av sådana?

Har ingen aning, jag åkte in akut till sjukhuset när jag inte kunde röra på armen, fick snacka med en rätt duktig läkare då. Har du tur så är inte skadan så pass allvarligt att det krävs en superläkare för att fixa det.


* Hur länge tycker du är lämpligt, hur många veckor?

Beror helt på hur du känner själv. Börja träna lätt, efter 1-2 veckor om du kan. Med lätt menar jag typ 10-12 reps på en vikt du kan köra 20 reps på. Jag vet inte alls om kroppen funkar såhär, men jag tror att skadan repareras fortare om du tränar på väldigt lätta vikter, utan att köra slut på muskeln. Aktiv vila kan man väl se det som.

* Jag skall börja med rotatorcuffövningar, men hur många reps och set ska man göra?Och hur många gånger i veckan, varje dag eller mer sällan?

Inte varje dag,. 3 gånger i veckan tycker jag låter lagom. Antal set har jag ingen aning om faktiskt, beror väl på vilka övningar du kör, men försök få med många olika rotatorcuff övnigar för att få lite all-around-stabilitet i axeln. 3 övniingar med 2-3 set i varje kanske...

* Hur lång tid tror du det kan ta innan "rotatorcuffövningarna" börjar stärka upp muskulaturen till en tillräcklig nivå för att bli så pass bra man kan fortsätta med styrketräning som idrott?

Det känner du nog själv. När det inte gör ont längre så borde du kunna börja ta i med. Smärta är ju kroppen som säger ifrån "det här är inte bra för mig"

Är du stel i övrigt så tycker jag du ska vara noga med att stretcha ut musklerna runt omkring axeln, bröst, axlar, trapsen och ryggen. Även biceps och triceps. För stela triceps har jag för mig kan ge axelproblem då muskeln fäster ungefär där. någon annan som vet?

Att ha en glapp axel tror jag inte man kan göra något åt faktiskt. Jag har det själv, tror det är därför jag gör illa den så lätt. Bara att ta det lugnt och att alltid tänka på att ta av vara försiktig med axlarna.

* Kan du förklara vad "knäppningarna" i axeln är för något egentligen? Ingen har kunnat förklara för mig vad det är som gör att det "knäpper" i axeln?

Jag vill gärna också veta, mina knäpper som fan. :D Men tycker dom knäpper mindre när man har värmt upp ordentligt. I pecdecen knäpper det värst för mig, den övningen har jag inte kört på 2 år nu.

* Tror du att det är så trist att när man en gång fått en sån här skada så blir man aldrig helt bra igen? Att den lätt kommer tillbaka?

Nej det tror jag inte. Tränar du upp en stark axel så håller den säkert mer än innan skadan.

Hehe lycka till iaf :thumbup:

Dogge
2004-09-14, 10:24
Jag har haft flera axelskador och nu äntligen fått ordentlig ordning på dom. Som andra sagt innan kör rotatorcuffsövningar in-/ utåtrotation typ 2 x 20 rep. Fortsätt med styrketräningen men med bara smala grepp tills du känner dig skarkare igen och då börja lägg in breda grepp igen men med begränsad belastning och öka efter hand.

mrt4
2004-09-14, 17:00
En tröst till alla er som har axelproblem är ju att det inte är direkt ovanligt med tanke på den här trådens utveckling :D


\R

mrt4
2004-09-14, 17:04
[QUOTE=Tracker]mrt4

Kanontack för bra tips! :thumbup:

Jag skall definitivt köra sådana där "rotatorcuffövningar", men jag funderar på att gå till en sjukgymnast eller något först?

Jag skulle tro att min skada är "medelallvarlig", någonstats i mellanskiktet alltså, för allvarlig för att avfärda, men heller inte akut katastrof.

Jag har några funderingar till om det är ok:

* Hur lång tid tror du det kan ta innan "rotatorcuffövningarna" börjar stärka upp muskulaturen till en tillräcklig nivå för att bli så pass bra man kan fortsätta med styrketräning som idrott?

Om det inte är så allvarligt och om det verkligen är det som är problemet så går det nog ganska fort. jag blev bättre på bara några veckor. Själv tränar jag 4ggr i veckan och är nu helt bra.

* Med stärkande övningar för "rotatorcuffen", blir man helt återställd igen? Vissa åkommor blir man ju aldrig bra ifrån om man en gång skadat sig.
Om det nu är så att du behöver träna just rotorcuffövningar så blir du återställd. det är jag övertygad om.

* Har du någon aning OM man kan och HUR man kan få remiss till typ "idrottsläkare" eller sjukgymnast med inriktning på "idrottsskador?"
Bor du i sthlm kan du få ett telefonnummer till en idrottsläkare på sveavägen dit du INTE behöver remiss. pris 140kr.

\R

Tracker
2004-09-14, 22:15
Munter

Det verkar inte som jag har ont i "AC-leden"? Om jag förstått dig rätt, alltid något att glädjas över då... Antagligen är det då "rotatorcuffen" som problemet sitter.

Hälsning!

Tracker
2004-09-15, 10:37
Stort tack Chris! :)

Det var en hel del värdefulla tips du kom med. Eftersom du själv har haft sådana här skador tror jag att du vet vad du snackar om. Men visst är alla olika, och skadorna kan ju skilja sig till viss del, men i det stora hela låter det mycket vettigt det du säger.

Jag skall också försöka komma i kontakt med någon sjukgymnast eller läkare specialiserad på "idrottsskador" för att verkligen vara på den "säkra sidan".

Hälsning!

Tracker
2004-09-15, 10:38
Dogge

Vad är det med "smala grepp" som är bra? Har inte själv så mycket koll på det? Tar det inte på axlarna eller kan du förklara skillnaden mellan "smala-och bredagrepp"och de olika fördelarna med dem?

Hälsning!

Tracker
2004-09-15, 10:42
mrt4

Skönt att höra lite hoppingivande ord...

* Hur lång tid tror du det kan ta innan "rotatorcuffövningarna" börjar stärka upp muskulaturen till en tillräcklig nivå för att bli så pass bra man kan fortsätta med styrketräning som idrott?

Om det inte är så allvarligt och om det verkligen är det som är problemet så går det nog ganska fort. jag blev bättre på bara några veckor. Själv tränar jag 4ggr i veckan och är nu helt bra.
Låter hoppingivande! :)

* Med stärkande övningar för "rotatorcuffen", blir man helt återställd igen? Vissa åkommor blir man ju aldrig bra ifrån om man en gång skadat sig.

Om det nu är så att du behöver träna just rotorcuffövningar så blir du återställd. det är jag övertygad om.
Hmm, jag är ganska säker på det, men innan jag varit till en kunnig doktor kan jag inte vara helt säker. Men återigen positivt. :)

* Har du någon aning OM man kan och HUR man kan få remiss till typ "idrottsläkare" eller sjukgymnast med inriktning på "idrottsskador?"

Bor du i sthlm kan du få ett telefonnummer till en idrottsläkare på sveavägen dit du INTE behöver remiss. pris 140kr.
Ja, det vore kanon! :)
Har du själv varit till denne läkare eller vad vet du om dennes "renomé"? Är han erkänt duktig? Vet du om han har erfarenhet av just axelskador och rotatorcuff-skador? Berätta gärna lite vad du vet om denne läkare.

SUPERTACK!!! :thumbup:

mrt4
2004-09-15, 16:54
du har pm :)

Tracker
2004-09-16, 09:33
mrt4

Stort tack! :thumbup: Svar skickat...

Hälsning!

The_RobRoy
2004-09-16, 11:57
ingen som har nån "reply" på det jag skrev? :(

Tracker
2004-09-17, 16:11
The_RobRoy

Efter allt jag har läst i den här tråden så låter det ju som ett begränsat antal fel som det kan vara?

Antingen är det:
- Muskelinflammation
- "AC-leden"
- Rotatorcuffen

"det är lixom när axeln roteras som det gör ont, i hantelpress med mera gör det inte ont i axlarna..."

Med tanke på vad du säger här låter det som att du skulle ha en liknande skada som mig, dvs "rotatorcuffen". Dock inget jag kan säga säkert, bara som jag tycker det låter.

Men eftersom du har ont blir mitt råd, ta 2 veckors paus från all träning där armar och axlar är involverade. Gå under tiden till en duktig doktor, eller kanske hellre ortoped. Berätta om dina problem och gärna också om vad du läst om "rotatorcuffen" och det du läst här om detta (givetvis förutsatt om det är den skadan).

Träna aldrig något om det gör ont!!! Mycket viktig tumregel.

Av det jag läst och tagit reda på nu, så ser jag det som så att man först skall vila 2-3 veckor helt och hållet, samt gå till doktor eller sjukgymnast, helst en specialist om man kan. Steg 2 är att sakta men säkert träna upp "rotatorcuffen" med hjälp av mycket lätta vikter och rätt övningar, vilket en sjukgymnast bör kunna hjälpa dig med, eller någon specialiserad läkare, vet ej hur lång tid detta kan ta, det beror nog på hur allvarlig skadan är, men skulle kunna tänka mig 4-8 veckor? Sedan sakta men säkert återgå till den vanliga träningen, men med lätta vikter och verkligen känna sig för. Annars kan man lätt få tillbaka en skada.

Detta är vad jag tror, men jag är ingen expert så vila, gå till doktorn, få diagnos och ev, träna upp rotatorcuffen etc...

Här finns övningar för "rotatorcuffen":
http://www.mzsport.com/Rotator%20Training.htm

Hoppas det löser sig för dig! :cool:

muddler
2004-09-17, 17:58
Jag skadade mina axlar för några veckor sedan, varpå jag tog 10 dagars paus från träningen...

Nu när jag tränade fick jag ont i min vänstra axel igen! :(

Högra axeln känns bättre men lite av samma problem känner jag av där också... Jag är högerhänt om det innebär något speciellt?

När jag skadade mig tidigare körde jag "axelpress" i lätt lutad sittbänk och med hantlar. Tyvärr lassade jag nog på lite för mycket, jag har tidigare kört axelpress i maskin, vilket säkert inte tränar alla små muskler i axlarna så när jag bytte till fria vikter antar jag att vissa muskler var dåligt tränade i förhållande till de relativt tunga vikterna som mina i övrigt "tränade muskler" klarade av?

Det var nog mest när jag gick ned med armarna som jag liksom gick ner för lågt eller nått? Det stramade obehagligt på axelns framsida och efter det passet fick jag ont! Jag har också tidigare innan skadan märkt av att det "stramat" på den främre sidorna av axlarna när jag kört bänkpressmaskin och gått för långt bakåt med armarna? Så det måste vara vissa muskler eller senor som blivit pressade längre bak än vad som varit bra för dom. Det var också en liknande känsla när jag gick ner med hantlarna allt för långt ned när jag körde axelpress med hantlar i "lätt lutad sittbänk".

Jag har inte ont hela axeln utan det är hur man nu ska beskriva det? mer "snett på framsidan av axeln", jag tror muskeln heter "Deltamuskeln" men det kanske finns finare indelning av muskler än den bok jag har? Men alltså snett på framsidan av axelmuskeln... Det "knicker" också lite i axeln beroende på vad man gör för rörelser, knäppljud alltså, och axeln liksom hoppar till lite. Det har den aldrig gjort tidigare men själva "knäppandet" gör inte ont, det känns mest lätt obehagligt när axeln "knäpper till."

Jag har tidigare upplevt att jag är svagare i vänstra armen i den högra, vilket kanske är naturligt för högerhänta? Detta kanske har bidragit till att just den vänstra armen tagit mer stryk?

Kan det vara senor som är överansträngda eller är det muskeln eller både och, eller vad?

Jag har hört att det finns något i axeln som kallas "rotatorcuffen," vilket ska vara 4 små muskler som omger axelleden? Jag vet inte om det är där skadan sitter eller vad?


Jag har hört att det kan vara ett helvete att få axelskador då de skall vara svåra att dras med och har svårt att läka och bli bra igen! Och jag har tyvärr haft otur med andra skador tidigare (icke styrketräningsrelaterade dock) i hand, knä och fot och det var närmare 6 månaders läkningstid på allihop innan jag blev bra igen, så ni kanske förstår att jag är skraj för att min axelskada ska vara lika illa. :(


Tack på förhand!


Ahh jezzus låter som att du har åkt på precis samma skada som jag!!! går hos en kiripraktor nu för behandling... fick oxå ont precis som du fast i samband med bänkpress, min kiropraktors teori är att biceps-senan har fått sig en törn och kanske hoppat ur läge, men d kan lika lika gärna var bröstmukeln lr nått i axel leden eftersom d fäster mycket muskler där just där du har ont! jag tycker helt klart att du ska kolla upp d så att du inte pajjar dig mer!

Tracker
2004-09-18, 18:07
muddler

Just nu har jag bara vilat den senaste tiden, och jag skall ta kontakt inom kort med en läkare som jag hoppas kan hjälpa mig.

Hur länge har du vart skadad då? Och vad får du för behandling eller träning?

Har du börjat se några förbättringar ännu av åtgärderna?

Hälsning!