handdator

Visa fullständig version : Varmpressad, Kallpressad


Jakobbus
2004-09-03, 22:28
När man köper olivolja så finns det både varm och kallpressad olja att köpa, vad är det för skillnad på dom?
P.S Det kanske gäller alla oljor...

Prankie
2004-09-03, 22:39
Den första försiktiga skruvpressningen vid 20-25°, max 30°, får ut ca 40 % av oljan = den första ljusgula eller grönaktiga jungfruoljan. Ca en fjärdedel av den, alltså ca 10 % av den totala mängden olivolja, är verkligt förstklassig och kräver ingen vidare behandling mer än att oljan får stå några månader så att skräp kan sjunka till botten. Resten måste renas på ett eller annat sätt.

Andra pressningen (varm)
Efter första pressningen tillsätter man hett vatten till olivgröten och pressar om den i skruvpress. Ofta tillsätts kemikalier för att få bort bismaker, varvid naturlig färg och smak försvinner. Denna olja blandas därför med kallpressad och säljs som "pure olive oil" eller bara som "olivolja" till storkök. Oblandad används den i finare tvål. Resterna skickas till raffinaderier.
Vid hydrual- och centrifugalmetoderna sker ingen andra pressning av massan utan resterna skickas iväg direkt efter första pressningen.

Tredje pressningen (varm)
Bomolja, fabriksolja, olivrestolja
Presskakorna mosas, gröten får ligga i vatten 10-12 dagar så att den börjar jäsa och allt varmpressas eller kokas ur. Tryck och temperatur ökas i omgångar. Resultatet blir olja för tekniskt bruk, t. ex. till enkel tvål och lampolja. Man misstänker att olivrestoljorna också används för att dryga ut bättre oljor. Ett är säkert: De har aldrig kallats och får inte heller kallas olivolja och inte användas i mat. För märkningar på olika språk, se ovan.

Sverker
2004-09-04, 06:27
Det är ingen skillnad på fettet i olja 1 och 2. Det är samma fettsyor och samma antioxidanter som följer med.
Det som skiljer är ämnen som ger smak till oljan.