handdator

Visa fullständig version : Kötts viktminskning under stekning/grillning??


AdrenalineRush
2004-08-23, 19:10
Är det någon som vet på ett ungefär hur mycke kött minskar i vikt när man steker/grillar det?? främts "köttfileér" då.
Jag vet dock redan att 100g rå köttfärs väger 70g efter det blivit stekt.

Sverker
2004-08-23, 19:24
Låter rimligt med 20 - 30 %. Desto hårdare du steker desto mer drar proteinet i köttet ihops sig och släpper mer vatten.
Nu är det inte bara vatten som läcker ut utan även fett.

Swedeman
2004-08-23, 20:35
fettsläppet är inte linjärt för stekning av mald färs, viktminskingen ökar exponentiellt med stigande fetthalt.

15-30% är rimligt, beror på typ av kött, pH i köttet (styr vattenhållande förmågan), fetthalt, stektemperatur och tid...

MunsöHustla
2004-08-23, 21:24
Jag har faktiskt testat och vägt det där en gång i tiden då jag alltid tilllagar typ 3kg kyckling tex i stöten, jag fick följande totalt ovenetskapliga resultat iallafall:

Fläskfile 100g = 70 stekt
Kycklingfile 100g = 80g stekt